L’Ajuntament de Barcelona i més d’una vintena d’entitats signen el primer gran Acord Ciutadà per una Barcelona sense accidents de motos : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i més d’una vintena d’entitats signen el primer gran Acord Ciutadà per una Barcelona sense accidents de motos

13/01/2015

L’Ajuntament de Barcelona i més d’una vintena d’entitats vinculades a la mobilitat han signat avui el primer gran Acord Ciutadà per una Barcelona sense accidents de motos. L’acte, que ha tingut lloc al Saló de Cròniques, ha estat presidit per l’alcalde de la capital catalana, Xavier Trias, i s’ha fet amb l’objectiu de refermar l’aposta municipal i de les institucions signants per incrementar la seguretat viària i disminuir els accidents de trànsit als carrers de Barcelona. L’acalde, ha estat acompanyat pel primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn i pel regidor de mobilitat, Eduard Freixedes.

 

L’Ajuntament de Barcelona treballa en la línia de protegir els col·lectius més febles de la piràmide de la mobilitat com són els vianants, els ciclistes i els motoristes. No obstant, el passat 2014 es va registrar un increment del número de morts a la ciutat capitalitzat principalment pels conductors i passatgers de moto i ciclomotor. Davant d’aquesta situació, els signants de l’acord volen fer arribar un missatge als conductors de vehicles a la ciutat perquè extremin la prudència quan circulen.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que “aconseguir que a Barcelona no hi hagi víctimes d’accidents de trànsit és un objectiu de ciutat” i en aquest sentit s’ha dirigit a les entitats signants de l’acord per dir-los “que avui em sento orgullós de poder signar amb vosaltres aquest Acord Ciutadà” que “és molt més que una declaració d’intencions, té compromisos concrets”. Trias ha recordat que “cal insistir en la sensibilització de la societat sobre la magnitud, l’impacte i les repercussions que els accidents mortals i greus tenen en els motoristes i el seu entorn familiar” i ha afirmat que cal “extremar la prudència i prendre consciència de la importància dels valors del respecte, el compromís i la convivència quan es condueix”. L’alcalde ha finalitzat dient que “treballem perquè Barcelona sigui una ciutat segura en tots els aspectes i per baixar a nivell zero el nombre de víctimes d’accidents de trànsit a la ciutat”.

Amb l’acord signat avui l’Ajuntament de Barcelona i les entitats signants manifesten els següents compromisos:

– Treballar en una Visió Zero per fer de la nostra ciutat un entorn lliure de víctimes d’accidents de trànsit.
– Sensibilitzar la societat sobre la magnitud, l’impacte i les repercussions que els
accidents mortals i greus tenen en els motoristes i el seu entorn familiar.
– Desenvolupar i col·laborar en estudis d’investigació per a la millora de la seguretat viària de motocicletes i ciclomotors en entorns urbans.
– Col·laborar, participar i fer difusió de les iniciatives i activitats divulgatives encaminades a la prevenció d’accidents.
– Promoure, contribuir i participar en fòrums d’intercanvi d’experiències i coneixement sobre l’atenció a les víctimes d’accidents de motos.
– Impulsar les taules de treball conjunt vinculades al Pacte per la Mobilitat que permetin millorar la comunicació i col·laboració entre administracions i entitats del sector.
– Treballar per la cultura de la prudència i la responsabilitat quan es condueix un vehicle a motor, prestant especialment atenció als col·lectius més vulnerables.

Per fer realitat aquests objectius, les entitats es comprometen a dur a terme les següents accions: fomentar i difondre la cultura de la consciència i de la seguretat viària promovent els valors del respecte, la responsabilitat, la convivència i la prudència; treballar pel reconeixement social i l’atenció jurídica de les víctimes, oferint-los assistència i acompanyament; col·laborar i fer difusió de les campanyes de comunicació i sensibilització per conscienciar als conductors, i especialment als motoristes, dels riscos potencials a la via; promoure activitats i cursos de formació a motoristes en col·laboració amb les administracions competents per tal de millorar les condicions d’ús de les motos, i fer difusió dels centres de formació existents i organitzar accions de sensibilització com xerrades, conferències, tallers de prevenció per tal de promoure la reflexió sobre les problemàtiques vinculades a l’accidentalitat.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, reitera el seu compromís per seguir desenvolupant el Pla de Seguretat Viària per a Motos; promoure campanyes de comunicació orientades a motoristes i a la resta de conductors; impulsar mesures de sensibilització per transmetre a la societat la magnitud, l’impacte i les repercussions que els accidents mortals i greus tenen en els motoristes i el seu entorn familiar; seguir augmentant el nombre de campanyes de control d’alcohol i drogues a motoristes; promoure activitats i cursos de formació a motoristes en col·laboració amb altres entitats per tal de millorar les condicions d’ús de les motos; incorporar continguts específics de la circulació en moto a les xerrades d’educació Viària; fer campanyes d’ITV per motos i promoure la renovació del parc de ciclomotors i Motocicletes; estudiar i fer seguiment de les característiques dels accidents amb l’objectiu d’analitzar i millorar, si s’escau, la infraestructura, la senyalització i les condicions d’ús de les vies de la ciutat; revisar les normatives vigents i impulsar les reformes que s’escaiguin i finalment impulsar i augmentar les mesures d’enforcement encaminades a corregir les pautes i els comportaments de risc amb l’objectiu de vetllar per la seguretat viària de tots
els usuaris de la via.

L’acord d’avui ha estat subscrit l’Ajuntament de Barcelona; l’Associació Espanyola d’Empreses de Missatgeria-AEM; l’Associació General de Transportistes de Catalunya-AGTC; la Asociación Nacional de Empresas del Sector de Dos Ruedas-Anesdor; la Asociación de Transportistas Agrupados Condal-ASTAC; Bacelona Camina; el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona; el Gremi del Motor; Comissions Obreres-CCOO; la Federació d’Autoescoles de Catalunya; el Gremi de Garatges; el Gremi Provincial de Tallers de reparació; Honda Instituto de Seguridad-HIS; Motoescuela; Mutual de Conductors; Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit-P(A)T; la Fundació RACC; el Reial Moto Club de Catalunya-RMCC; STOP Accidents; Transprime; la secció de trànsit i seguretat del Col.legi de psicologia de Catalunya i la Fundació Barcelona Comerç.Compartiu aquest contingut