El districte de Nou Barris promociona el seu patrimoni mitjançant l’edició d’un plànol i 27 píndoles de vídeo gravades a peu de carrer i amb drones : Servei de Premsa

El districte de Nou Barris promociona el seu patrimoni mitjançant l’edició d’un plànol i 27 píndoles de vídeo gravades a peu de carrer i amb drones

16/01/2015Temps estimat de lectura: 5 minuts

El districte de Nou Barris ha impulsat el seu propi Pla Estratègic de Promoció Turística i Cultural per tal de donar a conèixer el seu patrimoni tant als veïns del districte i de la ciutat com als visitants que vinguin a Barcelona. Aquest document respon també a l’estratègia de descentralització del turisme impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.

Per aquest motiu, des del districte s’ha elaborat dos productes dirigits als visitants que vulguin conèixer els seus punts d’interès patrimonial: un plànol i una sèrie de vídeos gravats a peu de carrer i amb drones que expliquen aquests espais d’interès arquitectònic i històrico-artístic.

 

 

En roda de premsa, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que la iniciativa va en la línia de “descentralitzar la riquesa que genera el turisme i ajudar a consolidar el model de turisme responsable i sostenible de la ciutat, i tot això passa per elaborar aquest tipus de projectes”. A més, ha destacat que els Plans de Turisme de Districte es dirigeixen als turistes que visiten de nou Barcelona –un 12% dels turistes repeteixen per segona vegada; un 10%, entre 3a i 5a vegada, i un 7% vénen més de cinc cops, fet que demostra l’augment de l’atractiu del conjunt de la ciutat–, però també especialment als propis ciutadans de Barcelona i de l’entorn metropolità per tal que coneguin “les 10 barcelones i les 10 realitats i punts d’interès dels districtes de la ciutat”.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha destacat que “aquest pla té com a principals objectius el donar conèixer l’important patrimoni del nostre districte i, sobretot, la promoció econòmica i la creació de llocs de treball en un territori que està sent colpejat per la crisi” i ha posat en valor “la implicació de les entitats del districte per a desenvolupar tant el Pla Estratègic de Promoció Turística i Cultural de Nou Barris i aquests materials en concret”. Finalment, Rognoni ha remarcat que Nou Barris “és un districte amb un espai públic de molta qualitat i molt ben connectat per transport públic” i ha explicat que “aquests materials han comptat amb un pressupost d’uns 14.000 euros finançats íntegrament amb l’impost sobre estades en establiments turístics”.

 

Plànol amb 22 punts d’interès

El plànol inclou 22 punts d’interès amb il·lustracions i una breu explicació de la seva història i importància. Aquests espais estan distribuïts en quatre rutes temàtiques per facilitar els recorreguts als visitants. Els itineraris es distribueixen per colors, i són la del Parc Central (lila), la del Nucli Antic de Santa Eulàlia (taronja), la del Parc Can Dragó (rosa) i la de la Ruta de l’Aigua (blau). A més, també hi ha un espai emblemàtic, que és el castell i mirador de Torre Baró i el Parc de Collserola (verd), i dos espais singulars: la Font Màgica Manuel de Falla i l’Ateneu Popular de Nou Barris.

 

 

Els punts d’interès són: Parc Central de Nou Barris, Can Carreras, Església del Mental, Institut Mental de la Santa Creu, Can Peguera, el refugi antiaeri de Can Peguera, l’estàtua de la República, el Santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina, Ca n’Artés, Can Basté, Torre Llobeta, Passatge de l’Esperança, Font Màgica Manuel de Falla, l’Ateneu Popular de Nou Barris, el Parc de Can Dragó, Can Verdaguer, Can Valent, el cementiri de Sant Andreu, el Rec Comtal, l’aqüeducte de Ciutat Meridiana, la Casa de l’Aigua i el Castell de Torre Baró.

El districte ha editat un total de 15.000 exemplars d’aquest plànol que es poden aconseguir gratuïtament als equipaments municipals del districte i a l’Oficina de Turisme de la ciutat. Aquest també inclou un directori d’adreces, els esdeveniments principals del districte, els serveis bàsics, incloent informació comercial i per arribar amb transport públic. La informació que s’ofereix està en català, castellà i anglès.

 

 

A més, aquest material s’ha ampliat amb l’elaboració de 27 píndoles de vídeo d’aquests punts d’interès i que s’han gravat a peu de carrer i amb drones. 21 d’aquestes píndoles tenen una durada d’entre 35 i 40 segons i cadascuna d’elles dóna informació concreta d’algun dels punts inclosos al plànol. D’altra banda, n’hi ha 5 més dedicades a cadascuna de les rutes i al castell de Torre Baró que tenen una durada d’un minut i mig. Finalment, hi ha un altre vídeo de resum dels 22 punts d’interès d’uns 4 minuts de durada.

Els vídeos es poden consultar a la pàgina web municipal i a la següent adreça: https://www.youtube.com/watch?v=TWUkneGq3HI.

Aquests materials també han comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, el Grup d’Història de Can Basté i la Televisió de Nou Barris.

Paral·lelament, des del districte de Nou Barris s’està treballant en la implantació de senyalització viària dels punts d’interès per tal de facilitar l’arribada a aquests espais dels visitants. El projecte està previst que es pugui implantar a finals de 2015. A més, també s’està treballant en una app que inclourà la informació del plànol i els vídeos.

L’Equip de Govern de Nou Barris ha treballat transversalment i durant tres anys aquest Pla Estratègic de Promoció Turística i Cultural amb l’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, el teixit associatiu, les entitats de comerç i mercats, la Direcció de Turisme de Barcelona Activa i la Direcció de Servei al Territori i les Persones del districte. Aquesta iniciativa està emmarcada dins del Pla Estratègic de Promoció Turística i Cultural del districte de Nou Barris, que s’està implantant per fases i que finalitzarà l’any 2016.

 

Una mirada diferent a la Barcelona icònica

El projecte de Nou Barris s’emmarca en els Plans de Turisme de Districte impulsats pel Govern municipal, una eina de desconcentració territorial de l’activitat turística a Barcelona que pretén ordenar i obtenir una millor distribució dels seus efectes en el conjunt del territori i afavorir-ne una millor gestió. L’objectiu és promocionar un nou mapa turístic de la ciutat que posa en valor la identitat de cada barri i districte i en destaca tots els seus atractius, de manera que els visitants i també els propis barcelonins descobreixin els secrets més ben guardats de la ciutat.

La iniciativa respon a l’aposta per promoure un turisme responsable i sostenible que afavoreixi el desenvolupament de l’activitat econòmica, i alhora reparteixi millor tant la riquesa que genera com la pressió produïda en determinades zones. Tot plegat, per revertir en una millor qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.

Els Plans de Turisme de Districte són un esforç per incloure els districtes en la cadena de valor de l’activitat turística i perquè escriguin el seu propi relat per proposar al visitant una mirada diferent a la Barcelona icònica. Es tracta d’oferir nous encants especialment als turistes que tornen per segon cop a la ciutat i ja en coneixen els llocs més emblemàtics i concorreguts. Però no només estan pensats per als turistes, sinó que també aporten als barcelonins i veïns de l’Àrea Metropolitana una nova concepció del seu entorn que dóna la possibilitat de descobrir espais i indrets poc coneguts. Un nou enfoc que permetrà al barceloní fer de turista a la seva pròpia ciutat.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
cultura/ Nou Barris/ turisme/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina