L’Ajuntament de Barcelona, els veïns i la Sagrada Família impulsen noves mesures per a pal·liar l’efecte dels visitants en l’entorn del temple : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona, els veïns i la Sagrada Família impulsen noves mesures per a pal·liar l’efecte dels visitants en l’entorn del temple

06/03/2015



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, els veïns i la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família han acordat tot un seguit de mesures per implantar al territori per tal de pal·liar l’impacte que comporta el fet de tenir un dels monuments més visitats del món al bell mig del teixit urbà, com és el cas de la Sagrada Família. Aquestes mesures està previst que es comencin a desenvolupar progressivament des d’ara fins al mes d’agost.

Aquestes actuacions s’han consensuat en el si del grup de treball de la comissió de seguiment del consell de barri de Sagrada Família i en el grup de treball amb la Junta Constructora del temple. El passat mes de novembre, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que es creaven uns espais de diàleg per a l’estudi i implantació de diverses mesures que permetin gestionar adequadament l’impacte que els visitants del temple tenen al seu entorn. Per tal de dur a terme aquesta tasca, es plantegen un seguit de 66 accions per desenvolupar a curt, mig i llarg termini.

En les primeres reunions, s’ha acordat la implantació d’algunes mesures a curt termini que inclouen diversos àmbits i que són: l’ordenació de l’activitat turística en l’entorn del temple, la implantació d’agents cívics al territori, el desenvolupament d’un nou pla d’inspecció de les activitats econòmiques que es desenvolupen a la zona, l’ús del solar dels carrers de Lepant amb Aragó i la redacció del Pla de Comerç i Turisme de la Sagrada Família.

La previsió és que els propers temes a tractar en el marc d’aquest grup de treball siguin: l’estudi d’opcions per a incrementar l’espai disponible de vianants en Marina i Sardenya; estudi de l’actual ubicació de les parades del bus turístic i els seus recorreguts; i la concreció de les actuacions previstes en el pla estratègic de comerç.

A l’estiu es traslladaran les cues a dins del recinte del temple
Pel que fa a l’ordenació de l’activitat turística en l’entorn del temple, la Junta Constructora de la Sagrada Família s’ha compromès a traslladar a l’interior del recinte de la basílica gran part de les cues abans del mes d’agost. D’aquesta manera, les cues tant d’entrada al temple com de venda d’entrades s’iniciaran a l’interior del recinte per tal que es redueixi l’impacte que aquestes tenen a la via pública.

Cal tenir en compte que, actualment, la venda online d’entrades al temple ja és superior a la venda a taquilles i des de la Junta Constructora es continua apostant per anar incrementant aquesta venda online. Així, la venda online està arribant al 64%, incloent els visitants individuals i els grups que, obligatòriament, han de fer reserva prèvia. Per tal de poder incrementar aquestes xifres, el temple té prevista la implantació d’una xarxa wifi per oferir un servei als visitants i que puguin comprar l’entrada un cop estiguin a l’entorn de la Sagrada Família sense fer cues.

A més, s’han canviat les franges d’accés al temple per fer una entrada més esglaonada. Abans, les entrades es feien cada hora, mentre que ara ja es fan accessos cada 15 minuts per homogeneïtzar les arribades a l’entorn.

El temple expiatori de la Sagrada Família rep uns 3,2 milions de visitants a l’any. L’aforament del temple està controlat per un sistema automàtic de compteig i no supera en cap moment l’aforament permès pel pla d’autoprotecció de la basílica.

Agents cívics per al control de l’ús de l’espai públic
Una altra mesura per tal de pal•liar els efectes dels visitants en l’entorn del temple de la Sagrada Família serà la implantació d’agents cívics a l’entorn. Aquests permetran millorar la capacitat de l’Ajuntament per promoure el civisme, la convivència veïnal i el respecte a les ordenances municipals. Actualment, s’està estudiant la possibilitat d’establir 6 posicions en l’entorn i el servei començarà el mes d’abril amb l’inici de l’increment de visitants.

A més, en aquest àmbit, la Guàrdia Urbana té de manera permanent una patrulla uniformada, a més del personal de paisà del Grup de Delinqüència Urbana (GDU) i de l’equip de Vigilància d’Espais Públics (VEP). Aquests, a més, també s’encarreguen de controlar que es respecti la restricció d’autocars al perímetre.

Nou pla d’inspecció en l’entorn
L’Ajuntament de Barcelona està duent a terme un pla de reforç de la inspecció per al control d’aquelles activitats econòmiques que puguin generar alguna distorsió a l’entorn, com són les terrasses dels establiments de pública concurrència i el compliment del Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda de records o souvenirs, que limita i regula la presència d’aquest tipus d’establiments en l’àmbit previst al planejament, prohibint l’obertura de nous establiments.

En el cas dels establiments de venda de records, la normativa contempla la prohibició d’obertura de nous establiments i marca en un 20% el màxim de superfície que les botigues amb llicència de basar poden destinar a la venda d’aquests tipus de productes.

Aquests nous protocols d’actuació permeten actuar amb més celeritat i contundència en els casos dels establiments que incompleixen la normativa. A més, també es fa un especial seguiment per tal que l’exposició d’aquests productes no es facin des de la façana de l’establiment.

Aquests protocols són fruit del treball coordinat entre Guàrdia Urbana, Serveis Jurídics, Districtes i HU, amb l’objectiu d’aconseguir una major eficàcia en la tasca inspectora i, per tant, un bon funcionament de la ciutat i de compliment de les normatives.

Gràcies a aquest pla, es van precintar 5 establiments de venda de records. Els establiments estan tancats i ja han pagat la sanció de 2.100 euros que se’ls va imposar. Un cop restableixin la legalitat, podran tornar a obrir l’establiment.

El solar de Lepant-Aragó s’urbanitzarà provisionalment com a zona verda
En el cas de la urbanització del solar dels carrers de Lepant i Aragó, es va acordar amb els veïns en la primera reunió del grup de treball de la comissió de seguiment del consell de barri de Sagrada Família que aquest espai s’urbanitzarà provisionalment com a zona verda.

Per aquest motiu, a partir d’ara s’inicia el procés per definir la imatge de l’espai, que comptarà amb la participació dels veïns i que té com a principals objectius donar un ús a un espai en desús amb un cost reduït, la renaturalització del mateix i crear espais d’estada (bancs i/o cadires, jocs tradicionals…).

En fase final la redacció del Pla de Comerç i Turisme del barri de la Sagrada Família
Des del districte de l’Eixample s’està treballant en la redacció del Pla de Comerç i Turisme del barri de la Sagrada Família, que ja està en fase final. Les principals línies del pla són: potenciar l’impacte econòmic del turisme en el comerç, promoure la imatge comercial, crear una identitat pròpia del comerç i el tractament especialitzat de les diverses zones comercials que són: mercat de la Sagrada Família i zona d’influència, Avinguda Gaudí i Encants Nous.

La prohibició d’accés dels busos a l’entorn de la basílica està vigent des de l’any 2012
La reordenació d’autobusos a l’entorn de la basílica de la Sagrada Família va entrar en funcionament el 5 de juny de 2012. Aquesta reordenació ha comportat la prohibició d’accés d’autocars turístics a l’entorn del temple que només contempla dues excepcions: els autocars de grups d’escolars o de persones amb mobilitat reduïda que hagin comprat l’entrada per visitar la basílica anticipadament. Aquests podran deixar i recollir els passatgers al carrer Marina.

Així, els autocars que porten turistes per visitar la Sagrada Família han de deixar i recollir els passatgers a les parades previstes a la plaça de la Hispanitat (8 places) i a la plaça de Pablo Neruda amb l’avinguda Diagonal (6 places). En aquests espais, els autocars tenen 10 minuts per fer aquestes operacions de deixar i recollir els viatgers. Posteriorment, s’han de desplaçar a les zones blaves d’estacionament a les que poden estar un màxim de dues hores i que estan a l’avinguda Diagonal amb el carrer Consell de Cent (8 places), al carrer Sardenya amb Ali Bei (10 places) i a l’entorn de la plaça Monumental (4 places) o bé a l’aparcament de l’estació de Barcelona Nord (3 places) que no té límit horari.

Per tal de facilitar els desplaçaments dels visitants entre els vehicles i la basílica, es van dur a terme diverses actuacions per millorar l’espai urbà en les immediacions del temple. Aquestes intervencions van incloure l’ampliació de la vorera de l’avinguda Diagonal en l’àmbit de la plaça de Pablo Neruda, tot enderrocant el mur existent en la mateixa plaça. També es va ampliar la vorera del costat mar del carrer de Consell de Cent entre els carrers de Lepant i Padilla. Aquestes actuacions faciliten l’encotxament i desencotxament dels passatgers.

En la mateixa línia, també es van ampliar els passos de vianants per tal de permetre que puguin creuar els carrers una major quantitat de persones a la vegada. I, sobretot, es va actuar sobre els xamfrans dels carrers de Sardenya i Marina entre els carrers d’Aragó i Provença fent-los més grans i es van ampliar les voreres dels carrers de Marina i Sardenya en l’illa del temple. A més, l’Ajuntament va instal•lar una senyalització específica dels itineraris que està previst que segueixin els turistes des dels espais on els deixa i recull l’autocar, situats a l’avinguda Diagonal, i la Sagrada Família.
Seguint en aquesta línia, s’ha posat en marxa una prova pilot amb la que s’informa als conductors d’autocars turístics de la disponibilitat de places a les zones d’estacionament de Zona Bus a l’entorn de la Sagrada Família. Es tracta d’un sistema pioner de detecció de l’estat de les places mitjançant sensors electromagnètics ubicats a les zones d’estacionament de la Zona Bus, que detecten en temps real la presència o no d’autocars estacionats, i envien la informació a diferents repetidors que capturen les dades. Els sensors s’han instal•lat a les zones d’estacionament de Consell de Cent, Diagonal, Sardenya, Diputació, Padilla i també a l’aparcament B:SM de l’estació Barcelona Nord.

Grup de treball per parlar del futur urbanístic de l’entorn del temple
A més, actualment també està en funcionament el grup de treball que ha d’analitzar el futur urbanístic de l’entorn de la basílica de la Sagrada Família. A mig termini, l’Ajuntament treballa en el projecte urbà que ha de reordenar l’entorn i que ha de desafectar gran part dels habitatges dels entorns del temple així com reordenar l’espai per encabir-hi equipaments, zones verdes i serveis al barri.





Paraules clau

atenció a les persones/ sagrada família/