Les II Beques Mercabarna per fomentar l’ocupació integraran universitaris orientats a l’exportació : Servei de Premsa

Les II Beques Mercabarna per fomentar l’ocupació integraran universitaris orientats a l’exportació

10/03/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha presentat aquest dimarts la 2a edició de les ‘Beques Mercabarna’, una iniciativa que pretén fomentar l’ocupació a través d’ajuts a les companyies alimentàries ubicades al recinte alimentari. A l’acte també hi ha participat el president de l’associació d’empresaris d’aquest polígon alimentari (ASSOCOME), Joan Llonch; el director general de Mercabarna, Josep Tejedo; la directora de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), Lourdes Reig; i el gerent de l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI), Ignacio Dualde.

 


A la fotografia el director general de Mercabarna, Josep Tejedo; el President de l’associació d’empresaris d’aquest polígon alimentari (ASSOCOME), Joan Llonch; la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens; la directora de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), Lourdes Reig; i el gerent de l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI), Ignacio Dualde.
 

Les ‘Beques Mercabarna’ van néixer el juny de 2014 per afavorir la inserció laboral de joves universitaris, per una banda, i d’aturats de llarga durada, per una altra, en qualsevol de les 700 empreses d’aquest gran mercat. Un altre dels objectius és promoure l’activitat empresarial i millorar la competitivitat de les empreses del polígon alimentari, facilitant la incorporació de titulats universitaris que contribueixin a ampliar el coneixement i introduir innovació en aquestes companyies.

A través d’aquestes Beques, Mercabarna finança la contractació, durant un període de temps, d’universitaris o aturats formats en diferents oficis relacionats amb el sector agroalimentari que s’imparteixen en els seus Serveis de Formació.

Una de les novetats de la segona edició és que les beques per a universitaris s’amplien a graduats que responen a noves necessitats de les companyies ubicades a Mercabarna, com és la de disposar de professionals especialitzats en temes relacionats amb el comerç internacional. Cal destacar que l’activitat exportadora de moltes companyies del polígon alimentari ha augmentant en els últims anys, i que actualment suposa en molts casos el 25% de la seva facturació.

A més, les beques gaudiran enguany d’un 14% més de pressupost, passant dels 86.000€ de 2014 als 100.000€ actuals. I, tant en el cas de les ‘Beques per a universitaris” com en el de les ‘Beques per a aturats’, Mercabarna ampliarà el termini dels ajuts, aportant a les empreses que vulguin accedir-hi el salari base interprofessional de les persones contractades durant sis mesos.

Sònia Recasens ha destacat durant la roda de premsa que les beques persegueixen un triple objectiu. “Volem dinamitzar el mercat laboral amb ajuts i incentius a les empreses; pretenem augmentar les possibilitats de trobar feina lligant l’oferta i la demanda, i volem que les beques aportin valor afegit i competitivitat a les empreses i que aquestes prolonguin la durada dels contractes més enllà dels 6 mesos que inclouen els ajuts”, ha afirmat.

A més, ha subratllat que aquesta és una “mostra excel·lent de la col·laboració que cal tirar endavant en matèria d’ocupació”, i ha posat èmfasi en que Mercabarna s’ha unit amb l’associació de les empreses que en formen part i amb el sector universitari per contribuir a crear llocs de feina, l’objectiu prioritari actualment a la ciutat.

 

‘Beques Mercabarna per a titulats universitaris’

Davant la creixent activitat exportadora de les empreses del polígon alimentari i, per tant, de la necessitat d’aquestes companyies d’incorporar personal format per dur a terme les feines que se’n deriven, Mercabarna ha arribat a un acord amb l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) -adscrita a la Universitat Pompeu Fabra- per ampliar els perfils d’universitaris a oferir a les firmes del polígon alimentari que volen accedir a la contractació becada de joves titulats.

Així, aquest any, també podran optar a les ‘Beques Mercabarna per a universitaris’ els estudiants del grau en Negocis i Marketing Internacionals i els dels màsters en Comerç Exterior, Negocis Internacionals i Marketing Digitat Internacional de l’ESCI.

Com l’any passat també hi optaran els titulats de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona(ESAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya que hagin cursat els graus en Enginyeria en Indústries Alimentàries, Enginyeria Agrícola, Enginyeria en Sistemes Biològics o el Màster en Aqüicultura.

A les companyies ubicades al polígon alimentari que contractin aquests titulats, Mercabarna els aportarà 6 mesos del salari mínim interprofessional -a diferència de l’any passat en què només finançava 3 mesos -. En total, Mercabarna destinarà 50.000 € a l’ocupació de 13 universitaris durant l’any 2015.

 

‘Beques Mercabarna per a Aturats’

Aquestes beques van adreçades a persones desocupades que realitzen els cursos ocupacionals que imparteixen els Serveis de Formació de Mercabarna, que són els següents: Peixater, Carnisser i Especejador de canals, Mosso de magatzem, Venedor de productes alimentaris i Florista. El perfil general d’aquestes persones és el d’aturats amb un nivell d’estudis molt bàsic, menors de 30 anys o majors de 45 i que solen portar més d’un any a l’atur.

Després dels tres mesos de durada dels cursos ocupacionals esmentats i després d’impartir entre 40 i 80 hores de pràctiques en empreses de Mercabarna, un total de 12 persones podran gaudir de la beca i ser contractades per les empreses majoristes ubicades al polígon alimentari, així com per les cadenes de supermercats o de fruiteries amb central de compres en aquest gran mercat.

Les companyies que els contractin rebran de Mercabarna el 100% del salari mínim interprofessional durant 6 mesos –a diferència de l’any passat en què Mercabarna aportava només el 60% d’aquest salari. En total, Mercabarna destinarà a aquest programa 50.000€ durant aquest any 2015.

Cal destacar que, en només 3 mesos, Mercabarna dota a aquestes persones d’un ofici i els facilita la seva inserció laboral en empreses del polígon alimentari que necessiten treballadors, amb la perspectiva que puguin ser incorporats com a treballadors fixes a les plantilles d’aquestes empreses un cop finalitzat el període de la Beca.

Aquest any, Mercabarna impartirà 10 cursos ocupacionals, el doble que l’any passat, tots ells amb la titulació oficial de Certificats de Professionalitat (a Catalunya només Mercabarna pot atorgar la titulació de Peixater i és un dels dos centres que poden oferir la de Carnisser).

 

Balanç Beques Mercabarna 2014

Durant el 2014, han accedit a les ‘Beques per a universitaris’ un total de 5 llicenciats en Enginyeria en Indústries Alimentàries de l’ESAB per exercir de Tècnics de Qualitat en 5 empreses de manipulació i elaboració de fruites i hortalisses, peix i carn del polígon alimentari.

Així mateix, han gaudit de les “Beques per a aturats” 6 persones procedents dels cursos ocupacionals de carnisseria i mosso de magatzem que han estat contractats en empreses majoristes i cadenes de supermercats amb central de compres a Mercabarna.

El fet més positiu és que en finalitzar les respectives beques, les diferents empreses del polígon alimentari que han accedit a la contractació becada de professionals han decidit prolongar la contractació d’aquestes persones, integrant-les a les seves plantilles.





Paraules clau

beques/ beques Mercabarna/ mercabarna/