L’alcalde Trias demana que la cultura formi part indiscutible del full de ruta del desenvolupament sostenible per a les properes dècades : Servei de Premsa

L’alcalde Trias demana que la cultura formi part indiscutible del full de ruta del desenvolupament sostenible per a les properes dècades

18/03/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat a la sessió inaugural de la Cimera sobre Cultura de CGLU, que se celebra a Bilbao fins el proper divendres. Xavier Trias ha participat a la sessió d’obertura que portava per títol “Per què cultura i ciutats sostenibles?”, juntament amb Ibon Areso, alcalde de Bilbao; Josep Roig, secretari general de CGLU; Won Hee-ryong, governador, Província de Jeju; Michel Magnier, director de Cultura i Creativitat, Direcció General de Educació i Cultura, Comissió Europea; Alfred O. Vanderpuije, alcalde d’Accra; i Catherine Cullen, presidenta de la Comissió de Cultura de CGLU. La cimera se celebra al Centro Cultural y Artístico AlhóndigaBilbao, que a partir d’avui canvia de nom i passarà a anomenar-se ‘Azcuna Zentroa’, en homenatge a la figura de l’alcalde Iñaki Azcuna, i per qui l’alcalde Xavier Trias ha tingut unes emocionades paraules de record.

 

16855379275_65c9594d0d_z

 

CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) és l’organització mundial de ciutats, la veu unida i representant mundial dels governs locals, autònoms i democràtics, que en promou els valors, objectius i interessos davant l’àmplia comunitat internacional. CGLU ha dut a terme un paper fonamental en la dècada 2004-2014 en la promoció del rol de la cultura a les ciutats sostenibles. La cimera de Cultura de CGLU és una trobada per promoure l’intercanvi de coneixements i el treball en xarxa de les ciutats i els governs locals que reconeixen la importància de la cultura a les ciutats sostenibles. En contra de la visió de la cultura com una cosa decorativa o secundària pel desenvolupament sostenible, la integració de la cultura en la política i els programes locals és crucial perquè siguin més eficaços i sostenibles. La Cimera de Cultura de Bilbao adoptarà el document “Cultura 21: Accions” una declaració i una eina global que es basa en l’Agenda 21 de la cultura i vol promoure el coneixement, les bones pràctiques i l’aprenentatge entre ciutats.

En la seva intervenció, l’alcalde ha agraït la implicació de la ciutat de Bilbao en aquest esdeveniment. Les dues citats, ha dit, compateixen moltes coses, “som motors del dinamisme i creixement econòmic d’Euskadi i Catalunya, dos països amb una llengua, una història i cultura pròpies”, i es projecten al món com a ciutats de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. També ha tingut paraules d’agraïment per tot l’equip de CGLU, una organització amb la que Barcelona està molt compromesa i és la seu del seu secretariat, i ha afirmat que organitzacions com la CGLU són “més necessàries que mai per agrupar ciutats i permetre que la seva veu i les de les Àrees Metropolitanes siguin tingudes en compte a nivell internacional”, perquè com ha assenyalat “les ciutats i les àrees metropolitanes són motors de desenvolupament econòmic i de cohesió social, creativitat i innovació”.

Xavier Trias ha destacat que en les darrers dècades s’ha demostrat que “les ciutats han de jugar un paper més important en els processos de presa de decisions a nivell internacional”, i que això s’ha aconseguit gracies a trobades mundials com aquesta però també a través de la cooperació bilateral entre ciutats. L’alcalde ha explicat que Barcelona treballa amb moltes ciutats de món en diferents àmbits i que aquesta col·laboració és “crucial per millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones”.

L’alcalde ha explicat que amb l’aprovació de l’Agenda 21 de la Cultura a Barcelona l’any 2004 es volia destacat el paper de la cultura en el desenvolupament econòmic, social i sostenible. “La cultura és l’ànima de les ciutats i un important generador d’activitat econòmica, imprescindible per crear llocs de treball qualificats i generar oportunitats per tothom. Des de l’aprovació de l’Agenda 21 de Cultura s’han aconseguit avanços importants, el 2005 més de cent ciutats la van adoptar i avui en dia ja hi ha més de 600. Trias ha recordat que el 2013 la UNESCO va aprovar la Declaració de Hangzhou i va proclamar que la cultura és essencial pel desenvolupament econòmic i socials, la sostenibilitat i fins i tot per la pau i la seguretat. Aquella declaració demanava també que la cultura fos inclosa en els nous Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni post-2015.

Xavier Trias ha assenyalat que “nosaltres avui també ho reclamem: volem que la cultura formi part indiscutible del full de ruta del desenvolupament sostenible per a les properes dècades”. En aquest sentit ha destacat la importància que CGLU hagi posat la cultura com un dels eixos fonamentals per el present i el futur de les ciutats.

Trias ha explicat que Barcelona és una ciutat que entén la cultura i el coneixement en un sentit ampli, que destina un 6% del seu pressupost a la cultura (el 12% si s’inclouen les partides destinades a educació i coneixement). “Totes aquestes estratègies van encaminades a posar la cultura en el centre de l’acció municipal i dibuixen un full de ruta del què han de ser les polítiques culturals en el futur”, i ha afegit que “la cultura, el coneixement, la creativitat i la innovació han de ser inclusius, perquè quan parlem de cultura parlem de les persones i el seu futur”. “Volem que la cultura se situï en el centre de l’acció municipals i també en el centre de l’agenda internacional”, ha conclòs.





Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/ CGLU/ CGLU (Ciutats i Governs Locals Units)/ ciutat/ cultura/ Desenvolupament/ desenvolupament sostenible/ sostenibilitat/