L’alcalde Trias destaca el consens entre sindicats i patronals per instaurar un salari mínim a Barcelona : Servei de Premsa

L’alcalde Trias destaca el consens entre sindicats i patronals per instaurar un salari mínim a Barcelona

10/04/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Govern municipal té com a primera prioritat garantir el benestar de les persones i promoure l’ocupació de qualitat a Barcelona. Amb aquest mateix objectiu impulsa la implantació d’un salari mínim de ciutat, una iniciativa nascuda per garantir que els treballadors de la capital catalana rebin una remuneració adequada a les especificitats d’una gran capital com és Barcelona.

 

 

Es tracta d’un pas més en el compromís de Barcelona amb l’ocupació. La reactivació econòmica i la generació de llocs de treball passa per la coresponsabilitat entre l’administració pública, les empreses i els agents socials i del tercer sector. Un compromís de tots per defensar un model de creixement econòmic basat en el benestar social i les persones.

Per això, l’equip de Govern, amb l’alcalde Xavier Trias al capdavant, vol instaurar que el salari mínim de Barcelona sigui més alt que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat per l’Estat. Per aquest objectiu, sens dubte, serà necessari cercar el consens amb els agents implicats en l’ocupació i les condicions laborals, com són les organitzacions sindicals i les associacions patronals.

Aquest divendres, l’alcalde Trias ja ha traslladat formalment la proposta als actors involucrats. Ho ha fet en el marc de la Taula Empresa-Treball, el marc de diàleg entre representants públics, privats, socials i educatius vinculats al mercat laboral per incentivar la creació de llocs de feina i donar suport a les empreses.

En roda de premsa posterior, l’alcalde ha destacat la “magnífica receptivitat” que han mostrat els membres de la mesa davant la mesura. “Hem aconseguit que tothom estigui d’acord en que hi ha d’haver un salari mínim a nivell de ciutat, i això és molt important. Ara hem de posar-nos a treballar per tirar-ho endavant”, ha dit Trias, que ha afegit que a partir d’ara caldrà determinar les característiques d’aquest salari amb els propis membres de la taula Empresa-Treball.

“Aquesta administració pública està convençuda que ha de fer això”, ha refermat Trias. A més, ha destacat que els representants de la mesa han demanat al Govern municipal que es posi al capdavant de la iniciativa. “Ens han demanat que siguem nosaltres qui fem el primer pas incloent el salari mínim en els contractes públics i les subvencions. Això és molt positiu”, ha reblat.

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha argumentat que “la triangulació entre l’administració, els sindicats i les patronals” és clau per tirar endavant la proposta. També ha assenyalat la “total coincidència” dels membres de la taula Empresa-Treball en que a “Barcelona hi ha un creixement econòmic que no pot produir-se a qualsevol preu, sinó que s’ha de basar en la responsabilitat i la sostenibilitat, i això passa per lluitar contra la precarietat laboral”.

 

Inclusió del salari mínim en els convenis col·lectius

La fixació d’una retribució mínima és un factor clau en la determinació de les condicions de treball. Es tracta de garantir que cada persona percebi una quantitat mínima per la seva prestació laboral. Aquest import mínim es recull a partir de la Constitució espanyola i es desplega a través de l’Estatut dels Treballadors, que determina que el Govern central, en acord amb les organitzacions sindicals i les associacions empresarials més representatives, ha de fixar anualment el SMI.

El SMI garanteix un import mínim irreductible per retribuir la prestació de serveis en la relació laboral, i qualsevol salari per sota de la quantitat que determina és il·lícit. No obstant, s’utilitza també com a paràmetre de referència per determinades prestacions socials com, per exemple, el subsidi per desocupació, la renda activa d’inserció, percepció de beques, pagament de taxes educatives o l’accés a beneficis de justícia gratuïta. Així mateix, també serveix per la fixació dels límits mínims i màxims de la prestació per desocupació.

El fet que l’SMI tingui més efectes que els específicament laborals ha fet que el seu creixement els últims anys hagi estat inferior al que realment ha tingut l’índex de preus de consum. Actualment, se situa a tot l’Estat en 648,60 euros mensuals –per 14 pagues–, amb un augment de només 7,20 euros des de 2011.

És per això que Barcelona vol adequar el salari mínim dels seus treballadors al seu context i la seva particularitat. Tenint en compte el marc legal establert, l’Ajuntament ha de traslladar aquest objectiu a l’àmbit de l’acord conjunt amb els agents econòmics i socials per determinar l’import del salari mínim de Barcelona.

Per tant, el Govern municipal emplaçarà les empreses de Barcelona a aplicar voluntàriament el salari mínim de ciutat dins les seves retribucions laborals, i abordarà amb els agents socials i sindicats la inclusió d’aquest import als convenis col·lectius per assolir un marc d’obligat compliment.

 

Donar l’exemple des de l’administració

L’Ajuntament vol ser exemplar en aquest repte. El Govern municipal es compromet a revisar les clàusules i plecs de condicions dels contractes o convenis per tal que les empreses que treballin pel consistori o bé en rebin subvencions assumeixin el salari mínim de Barcelona.

A més, s’impulsaran bonificacions fiscals i incentius per a les empreses que voluntàriament es comprometin a pagar als seus treballadors el salari mínim de ciutat. La retribució mínima constituirà també un important element de distinció per les empreses que l’apliquin i un segell de reconeixement a la qualitat de la seva ocupació.

 

Pla de Xoc contra l’atur de molt llarga durada

En el marc de la taula, l’alcalde Trias i la tinenta d’alcalde Sònia Recasens han presentat també un nou Pla de Xoc contra l’atur de molt llarga durada que afavoreixi la inserció laboral de 2.000 persones que portin més de 24 mesos sense feina.

Es tracta d’un pla basat en dos eixos clau. D’una banda, un equip d’uns 15 ‘coachs’ que ajudarà els participants a confeccionar un pla de formació i recerca de feina i farà el seguiment de la seva implementació. D’altra banda, una àmplia cartera de Formació Professionalitzadora que permetrà la qualificació, especialització o reciclatge dels participants.

Part d’aquesta formació estarà basada en Certificats de Professionalitat, però també es preveu la possibilitat de becar els participants perquè es matriculin a un curs que estigui oferint un centre formatiu de la ciutat. Serà el ‘coach’ de cada participant qui valorarà l’adequació del curs seleccionat a l’objectiu professional fixat. Els participants també rebran formació en competències clau com ara noves tecnologies, comunicació, treball en equip o negociació.

El Pla preveu també un conjunt de complements socials per a persones sense ingressos, com ara dietes diàries o transport. Estarà dotat amb un pressupost total de 4 milions d’euros.





Paraules clau

Alcalde Trias/ ocupació/ salari mínim/ Taula Empresa-Treball/