Alcalde Trias: “Volem que la literatura i la cultura contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones” : Servei de Premsa

Alcalde Trias: “Volem que la literatura i la cultura contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones”

13/04/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquesta tarda l’acte del Consell Promotor per a la presentació de la candidatura de Barcelona com a ‘Ciutat de la Literatura de la UNESCO’. Durant l’acte, que ha comptat amb la presència de Jaume Ciurana, tinent d’alcalde; Ferran Mascarell, conseller de Cultura; i representants dels diversos sectors de l’àmbit del llibre; s’ha projectat el vídeo “Desitjos per una Barcelona, Ciutat de la Literatura”.

 

 

En la seva intervenció, a l’inici de la que ha tingut un record pels dos escriptors que avui han mort, Günter Grass i Eduardo Galeano, Trias ha destac tque Barcelona vol entrar a formar part de la xarxa de ciutats que treballen juntes per a promoure la diversitat cultural i el desenvolupament urbà sostenible. Aquesta xarxa està integrada per les ciutats d’Edimburg, Melbourne, Iowa City, Reykkjavík, Dublín, Norwich, Cracòvia, Heidelberg, Praga, Dunedin i Granada. Com ha assenyalat Trias, aquesta iniciativa és resultat d’una feina d’equip i està molt ben fonamentada, amb el suport de les administracions, els sectors del món del llibre de la ciutat i del país. Ciutat Creativa UNESCO de la literatura.

Barcelona, ha assenyalat Trias, és una important capital editorial, de nivell internacional, en dues llengües, castellà i el català, amb un patrimoni literari molt ric. Barcelona, ha remarcat Trias, “és una ciutat molt de talent i també amb capacitat d’atraure talent literari”. L’alcalde també ha destacat que Barcelona disposa d’un “ecosistema editorial d’una gran diversitat”, que combina els grans grups internacionals amb un gran ventall de petites editorials independents, així com una importantíssima xarxa de biblioteques i llibreries, “hem, d’estar orgullosos del que tenim”. La ciutat organitza també un munt d’esdeveniments relacionats amb la literatura, i la setmana vinent se celebra Sant Jordi, “un dia on se sumen literatura, llibres i estimació, el millor dia de l’any”.

L’alcalde ha afegit que “volem compartir experiències amb altres ciutats i que la literatura i la cultura contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones”. “Aquesta és una aposta important que fem perquè la ciutat, que vol ser una ciutat, ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar acabi sent una capital literària”, ha finalitzat.

Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO és una xarxa de ciutats que treballen juntes per la missió comuna de la diversitat cultural i el desenvolupament urbà sostenible. Les ciutats membres són reconegudes com a centres creatius que promouen el desenvolupament socioeconòmic i cultural a través de les indústries creatives arreu del món, i com a clústers socioculturals que connecten socioculturalment diverses comunitats per crear un entorn urbà saludable. La xarxa té l’objectiu de desenvolupar la cooperació internacional entre ciutats i estimular-les a impulsar associacions de desenvolupament col·lectiu en línia amb les prioritats globals de la UNESCO de “cultura i desenvolupament” i “desenvolupament sostenible”.

Un cop una ciutat queda incorporada a la xarxa, pot compartir les seves experiències i crear noves oportunitats amb altres ciutats en una plataforma global, especialment activitats basades en l’economia creativa i el turisme creatiu.





Paraules clau

Alcalde Trias/ cultura/ literatura/ unesco/