Arrenca un programa d’ajudes per eliminar les barreres arquitectòniques en comerços de l’eix de Creu Coberta, a Hostafrancs : Servei de Premsa

Arrenca un programa d’ajudes per eliminar les barreres arquitectòniques en comerços de l’eix de Creu Coberta, a Hostafrancs

16/04/2015

L’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD), els departaments de Comerç i Consum, l’Institut de Paisatge Urbà i el Districte de Sants-Montjuïc, ha presentat el projecte Sants Sense Barreres, que es desenvolupa amb estreta col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un grup de 70 alumnes de la Càtedra d’Accessibilitat de l’Escola Superior d’Arquitectura de la UPC ha analitzat l’accessibilitat física dels carrers i l’accés a 60 comerços i espais de restauració, oci o espectacles de Creu Coberta, l’eix comercial més important del districte de Sants Montjuïc. Per fer-ho i comprovar-ho sobre el terreny, han recorregut els carrers simulant una discapacitat, seient en una cadira de rodes, posant-se antifaços i amb bastó blanc. El projecte s’ha dut a terme en el marc de l’assignatura d’Habitatge i Cooperació, i s’ha realitzat conjuntament amb la Càtedra d’Accessibilitat de la UPC.

Aquesta activitat ha tingut com a objectiu entendre la problemàtica que calia resoldre des de la vivència i l’experimentació personal per part dels estudiants, que han estat acompanyats per veïns amb discapacitat i entitats del sector per complementar l’experiència. El treball conjunt amb els usuaris ha permès anar més enllà de l’estricta normativa i adquirir un coneixement més gran sobre la realitat, la qual cosa els ha ajudat a prioritzar les actuacions d’accessibilitat en aquest entorn.

El projecte Sants Sense Barreres parteix, de fet, de l’experiència realitzada al barri de Sant Pere, Santa Caterina, la Ribera (Ciutat Vella) durant l’any 2013, anomenat projecte Casc Antic Sense Barreres. Aquest projecte va detectar les principals barreres a l’accessibilitat dels comerços del casc antic i va oferir als seus propietaris una proposta de resolució. Al districte de Sants-Montjuïc s’ha fet el mateix, en el marc del projecte Sants Sense Barreres, i es dóna un pas més enllà plantejant, a més, un programa d’ajudes per a les reformes arquitectòniques dels comerços que ho requereixin així com actuacions diverses per assegurar la plena accessibilitat de mobilitat.

L’Ajuntament de Barcelona, en un acte presidit pel regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha explicat avui les ajudes que es posaran a disposició dels comerciants de Creu Coberta, amb una dotació especial de 150.000 euros, per a aquells establiments que vulguin fer obres per corregir les barreres arquitectòniques, i fer-los així completament accessibles per a les persones amb dificultats en la mobilitat. Aquestes ajudes, que estaran disponibles per aquests comerciants a partir del mes de maig i fins desembre, es podran sol•licitar a l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, i podran cobrir fins al 75% del cost de les obres a realitzar, amb un topall de 2.500 euros màxim per projecte presentat (s’estima, a partir de les anàlisis que han realitzat els alumnes de la UPC que el cost mig de les obres que s’haurien de dur a terme a les botigues és d’uns 2.000 euros).Compartiu aquest contingut