Mercabarna-flor preveu que es vendran 6 milions de roses a Catalunya, com els últims dos anys : Servei de Premsa

Mercabarna-flor preveu que es vendran 6 milions de roses a Catalunya, com els últims dos anys

20/04/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Mercabarna-flor ha presentat aquest dilluns les previsions de vendes de roses per Sant Jordi, en un acte presidit per la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, i en què també han participat el president de l’Associació d’Empresaris Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, i el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Lluís Vilagran.

Durant l’acte també s’han presentat les noves tendències d’aquest any, les varietats estrella, els diferents orígens de les roses que es comercialitzaran en aquesta diada i els resultats dels avenços científics que han possibilitat que aquestes flors siguin més belles, tinguin una durada més llarga i una major resistència al transport i la manipulació.

En la seva intervenció, Sònia Recasens ha destacat que “la tímida millora del consum i el fet que la diada caigui en dia laborable fan preveure, com en els últims 2 anys, si fa bon temps, que es mantindran el 6 milions de roses comercialitzades a Catalunya”. La presidenta de Mercabarna ha afegit que “quan aquesta gran festa popular cau en dia laborable, els ciutadans passegen més pels carrers de les ciutats i municipis i compren més d’una rosa”. D’aquestes roses, Mercabarna en vendrà al voltant d’un terç –uns 2 milions d’unitats–.

“El volum de vendes de Sant Jordi augmentarà –ha afegit Recasens– només si els comerços, restaurants, hotels i altres empreses també s’animen a comprar roses, com passava abans de la crisi econòmica, ja sigui per regalar als seus treballadors i clients o per decorar els seus establiments”, ha explicat Recasens.

Sant Jordi és un dels esdeveniments més importants per al sector floral català, una diada en la qual es venen el 30% del total de les roses que es comercialitzen a Catalunya durant l’any.

Es mantenen els preus dels dos últims anys

Els preus es mantindran per l’esforç de tot el sector, la gran oferta holandesa i l’abaixada de l’IVA sectorial (del 21% al 10%), que afecta només a les roses europees (provinents de Catalunya, la resta d’Espanya i Holanda), les quals suposen el 40% de totes les roses que es comercialitzen a Mercabarna-flor per Sant Jordi. L’IVA no influeix en les roses d’origen colombià i equatorià, que són majoritàries durant la diada (60%), ja que es compren amb dòlars i estan exemptes d’IVA.

Holanda recupera terreny

El 90% de les roses que es vendran a Mercabarna-flor per Sant Jordi seran d’importació, mentre que el 10% seran d’origen nacional. La producció catalana (5% de les roses comercialitzades per Sant Jordi a Mercabarna-flor) i de la resta d’Espanya (5%) no poden donar resposta a una demanda tan gran que, a més, està concentrada en un sol dia.

La presència de roses d’Holanda a Mercabarna-flor ha passat del 20% sobre el total de roses comercialitzades per Sant Jordi al 2014, a un 30% aquest 2015. Aquest increment ha estat possible perquè Holanda ha gaudit d’una bona climatologia que ha possibilitat una producció intensa en un mes on no hi ha un consum especialment important a cap altre país europeu.

Aquest fet, unit a la reducció de l’IVA, fan més competitives les roses holandeses que les roses de Colòmbia i Equador, les quals han disminuït una mica la seva presència al Mercat, precisament per l’augment de competitivitat de les flors holandeses. Colòmbia ha passat de copar el 43% del Mercat al 2014, a un 35%. I’Equador, del  27% al 25%.

Més de 100 roses diferents fruit de la recerca i innovació

Aquest Sant Jordi, es posaran a la venda al voltant d’un centenar de varietats diferents de roses a Mercabarna-flor. El 80% de les roses venudes durant la diada seran vermelles i un 20%, d’altres colors.

Per Sant Jordi es comercialitzen fins a 30 varietats diferents de roses vermelles. D’aquestes, les que dominen les llistes de vendes són varietats d’un vermell intens com la Freedom (el 60% de les roses venudes per Sant Jordi). Aquesta varietat, procedent de Colòmbia i Equador, s’ha anat adaptant al llarg dels anys a les demandes del comerç i el consum, gràcies a la recerca genètica. Actualment, destaca per la seva duració un cop tallada, el seu color vermell intens, la solidesa de la seva tija (recta i gruixuda), la seva resistència al transport i a la manipulació, i per tenir menys punxes.

 

La segona rosa més venuda a Mercabarna-flor (10% sobre el total de vendes per Sant Jordi) és la Red Naomi, procedent d’Holanda i Colòmbia. Els avenços en el camp de la investigació han aconseguit una flor amb molts pètals, un color vermell envellutat molt atractiu, que aguanti força temps un cop oberta i una tija molt resistent.

 

De les roses produïdes a Catalunya, la Samourai, ja s’ha convertit en la més venuda (30-40% sobre el total de vendes de roses catalanes per Sant Jordi), després de la Lovely Red, gràcies a l’alta productivitat dels rosers, la resistència a plagues i condicions climatològiques adverses, la bona conservació en càmeres frigorífiques i al seu color vermell intens molt estable, que no s’ennegreix.

 

Innovació en roses de color i fantasia

D’entre les roses de color, la més comercialitzada és la Dolomite (blanca, de corol·la oberta) i la Penny Lane (groc llimona i corol·la oberta). Las roses tintades, tenen també el seu mercat. Destaquen la varietat Rainbow (de molts colors), la Catalònia (amb els colors de la senyera) o la rosa del Barça, entre d’altres.

 

La gran novetat d’aquest Sant Jordi, però, serà la Chocomix: una rosa banyada amb una cera fosca que imita la xocolata desfeta.

 

La TecnoRosa

Un any més, Mercabarna-flor vol donar idees als floristes a l’hora de guarnir la rosa de Sant Jordi. Aquest any, el Mercat aposta per una rosa treballada amb creativitat i valor afegit, davant la multitud d’aquestes flors que es poden comprar durant la diada.

 

Enguany, Mercabarna-flor i l’Associació d’Empresaris Majoristes (AEM) volen també ressaltar la innovació en el camp de les roses i fer un petit homenatge a la feina de tots aquells investigadors que han treballat per apropar aquesta flor a les necessitats dels ciutadans.

 

En aquest sentit, proposen la TecnoRosa, una flor decorada amb elements tecnològics (teclats, CD, filferros…) i colors futuristes (negre, plata…), propis de l’era digital en què ens trobem.





Paraules clau

mercabarna/ mercabarna-flor/ sant jordi/