L’alcalde afirma que Barcelona es juga seguir convertint la transformació de la ciutat en llocs de treball, qualitat de vida i lideratge internacional : Servei de Premsa

L’alcalde afirma que Barcelona es juga seguir convertint la transformació de la ciutat en llocs de treball, qualitat de vida i lideratge internacional

24/04/2015

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha pronunciat una conferència al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya dins del cicle ‘Construir Millors Municipis: eleccions municipals 2015’. Trias, presentat per Lluís Comerón, degà del COAC, en la que ha relatat quina ha estat la feina de transformació urbana al capdavant de l’Ajuntament, i les propostes de futur. L’alcalde ha recordat que fa quatre anys va fer una conferència al mateix COAC per presentar “el nostre model per “regenerar” la ciutat, un projecte de ciutat per fer uns barris productius a escala humana, on poder viure i treballar alhora, dins d’una ciutat i una àrea metropolitana competitiva i ben connectada amb el món. Durant aquests anys no hem parat de treballar per fer realitat aquest nou model de ciutat”.

 

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el degà del COAC, Lluís Comerón

 

Trias ha explicat que s’està desenvolupant un nou model urbà; que introdueix conceptes d’arquitectura i de fer ciutat molt avançats, com l’autosuficiència energètica, la renaturalització urbana o les tecnologies intel·ligents; per “mantenir Barcelona en la primera línia de l’arquitectura i l’urbanisme, el que vol dir a primera línia de la qualitat de vida i la generació d’oportunitats”. Aquesta feina, ha dit, s’està fent de manera estreta amb els representats del sector, en aquest sentit ha recordat que s’ha constituït el Consell Consultiu de l’Habitat Urbà, presidit per Oriol Bohigas i Carlos Ferrater, i l’Observatori de Barcelona per a la Rehabilitació Arquitectònica.

Trias ha afirmat que a poques setmanes d’unes eleccions municipals molt importants, “Barcelona es juga la possibilitat de seguir convertint la transformació de la ciutat en llocs de treball, qualitat de vida i lideratge internacional”. Trias ha recordat que quan va prendre possessió com alcalde “vam iniciar un canvi, tranquil, fet des del sentit comú, en les maneres de fer política a la ciutat de Barcelona” i que des del principi del mandat, “vàrem prendre consciència de la potencia de Barcelona com a motor i punta de llança de la recuperació econòmica de Catalunya”. Així es va proposar enfortir el prestigi de la ciutat sobre unes noves bases: Barcelona havia de ser creïble, i generar confiança per poder atreure inversions i generar activitat econòmica. Però també per exportar el nostre model.

Barcelona, ha assenyalat, s’està convertint en una “ciutat admirada a tot el món, per la nostra capacitat de transformar la ciutat i posar-la al servei de les persones. Un lloc atractiu per visitar però, el que és més important, un lloc immillorable on viure i treballar”. Ara, a final de mandat, ha afirmat que se sent “raonablement satisfet de la feina feta, però encara en queda molta per fer. Necessitem seguir treballant en aquesta direcció per consolidar Barcelona entre les millors ciutats del món en qualitat de vida, serveis socials i generació d’oportunitats i ha demanat “els arquitectes ens heu ajudat i ens heu de seguir ajudant molt per seguir millorant Barcelona”.

L’alcalde ha recordat les tres prioritats bàsiques de la seva acció de govern: la reactivació econòmica i la creació d’ocupació; l’atenció social de les persones més vulnerables; i fer que Barcelona funcioni, amb uns serveis i un urbanisme de qualitat.

Trias ha explicat diverses mesures per reactivació econòmica i la creació d’ocupació perquè, com ha dit, “la principal preocupació d’un alcalde és que hi hagi treball” i ha afirmat que, des de 2011, s’ha ajudat a crear uns 50.000 llocs de treball. L’altra gran preocupació d’un alcalde, ha dit, és l’ habitatge. En aquesta línia, ha destacat que “la nostra política més ambiciosa ha estat l’ampliació d’un Parc Públic d’Habitatge de Lloguer Assequible”. S’ha impulsat la construcció de nous habitatges, la compra i la rehabilitació i la captació d’habitatges buits. S’ha comprat més de 270 habitatges, principalment al Raval (Robador i Sant Ramon), però també a Nou Barris i Sant Andreu, per posar-los a lloguer assequible. Però com ha assenyalat un Parc Públic d’Habitatge de Lloguer Assequible “no es fa en dos dies”.

Així ha explicat que s’ha passat d’un model especulatiu que depenia de les plusvàlues per finançar la construcció d’habitatge, a un model de lideratge municipal amb diners als pressupostos per habitatge. Gràcies a la inversió directa hem deixat de vendre pisos, per destinar-los a lloguer assequible. Aquest és un projecte a mig i llarg termini. A Barcelona ja tenim 10.000 habitatges de lloguer social, però calculem que necessitem 6.000 més (600M€ d’inversió). Aquesta és una mesura molt important després d’una època en que no s’havia fet res en polítiques d’habitatge públic de lloguer.

“Ja hem adquirit 28 solars que permetran la construcció de 2.000 habitatges (Pla Empenta) a Can Batlló, la Marina del Prat Vermell, vores Via Augusta, Glòries, Sagrera i Casernes Sant Andreu. El proper mandat adquirirem uns 30 solars més per fer fins a 4.000 habitatges en sòl públic, que ens permetrà arribar a la xifra de 6.000 nous habitatges”, ha dit l’Alcalde, que ha afegit que “aquesta actuació ens permet no només donar resposta a les necessitats d’habitatge públic, sinó també dinamitzar un sector molt important per als arquitectes com el de la construcció i la rehabilitació”.

Tot i atendre aquests reptes tan importants com el treball i l’habitatge, Trias ha destacat que no es pot desatendre el funcionament i el dia a dia de la ciutat. Per aquest motiu, la tercera prioritat és vetllar perquè Barcelona funcioni amb uns serveis i un urbanisme de qualitat. Per això s’ha invertit en seguretat, neteja, manteniment, il·luminació i transport públic. L’alcalde ha explicat que s’està fent una aposta molt ambiciosa, per introduir l’autosuficiència energètica, la renaturalització urbana, i les noves tecnologies en les noves maneres de fer ciutat. “L’aposta per les smart cities la fem perquè Barcelona sigui també una ciutat referent pel seu urbanisme en el segle XXI”, ha exposat. En aquest sentit ha assenyalat que la plaça de les Glòries és el paradigma d’aquesta nova manera de fer ciutat.

Trias ha explicat que les obres que s’han fet a la ciutat, com la remodelació de l’Avinguda Diagonal, el Paral·lel, el Passeig de Gràcia, el Passeig Sant Joan, Balmes, General Mitre, la cobertura de les vies de Sants.., “ens està permeten regenerar uns grans eixos cívics, estructuradors de la ciutat i s’han convertit en espais de la màxima qualitat urbana, generadors d’activitat econòmica que beneficia tota la ciutat”. I ha afegit que s’han fet obres no només en aquests grans eixos sinó que “s’està portant la màxima qualitat urbana a tots els barris de la ciutat: Plaça Eivissa, Parc de les Tres Xemeneies, Gal·la Placídia, Rambla del Poble Nou, Sant Pere més Baix o Cotxeres Borbó”. En aquest punt ha recordat una de les “iniciatives que m’ha fet més il·lusió impulsar com alcalde”: la desafectació de més de 650 habitatges al barri de Can Peguera. “Aquesta és una manera nova d’entendre l’urbanisme al servei de les persones. Primer són els veïns i després ve l’urbanisme”, uns veïns en aquest cas que feia més de 30 anys que ho esperaven.

Trias ha afirmat que ara és el moment de tirar endavant altres projectes i no renuncia a fer realitat projectes com el de renaturalització urbana amb les Portes de Collserola o la cobertura de la Ronda de Dalt en el seu pas per Montbau i Vall d’Hebron. També ha destacat que un altre dels àmbits importants, d’aquest mandat i del vinent, és la muntanya de Montjuïc i la seva relació amb el Port i els barris de la Marina. Així ha explicat que l’ampliació de la Ronda Litoral i la transformació del Morrot, ha de permetre donar vida als terrenys de Can Tunis que durant dècades han viscut d’esquena a la ciutat; unir el Port i Montjuïc, i connectar el nou Paral·lel, amb el Passeig de la Zona Franca i el nou barri de la Marina del Prat Vermell.

“Una ciutat mai no s’acaba de fer, és el resultat de treballs constants d’urbanització i reforma, també a mig i llarg termini”, ha afirmat Trias, que ha afegit “tenim somnis de present i de futur als que no volem renunciar. Hem de seguir fent entre tots aquesta gran transformació de Barcelona. Una ciutat referent pel seu urbanisme, que lidera la revolució de les ciutats intel·ligents, i que és reconeguda a nivell internacional pel seu benestar i qualitat de vida”.

Finalment, davant les properes eleccions, l’alcalde ha afirmat que Barcelona necessita un govern fort. “Barcelona és una ciutat atractiva, resultat de molts anys de feina”, i ha dit afegit que “hem de seguir avançant buscant els consensos necessaris, com hem fet aquests anys, i consensuar polítiques i projectes que s’han de fer a mig i llarg termini”. Al seu parer, això només ho poden fer “governs forts, que saben veure com ha de ser la ciutat del futur”. “Ens cal un govern fort per la ciutat, que té 99.000 aturats, però està una situació favorable per superar-ho si aquest és un objectiu compartit per tots”, ha conclòs Trias.

 

Document relacionat

Cicle “Construir millors municipis”. Intervenció inicial de l’alcalde en la Conferència organitzada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes (seu del COAC, Plaça Nova, 5)Compartiu aquest contingut