L’Ajuntament adjudica la gestió del servei Primer la Llar (Housing First) per proporcionar accés immediat a un habitatge a persones sense sostre : Servei de Premsa

L’Ajuntament adjudica la gestió del servei Primer la Llar (Housing First) per proporcionar accés immediat a un habitatge a persones sense sostre

03/05/2015Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat dimecres l’adjudicació de la gestió del servei “Primer la Llar” (Housing First) d’accés immediat a l’habitatge i suport socioeducatiu adreçat a persones sense sostre a la ciutat de Barcelona a Sant Joan de Déu, Serveis Socials i a l’UTE Sant Pere Claver-Suara-Garbet, per un import total de 2.699.309 euros.

“Primer la Llar” és un nou model d’atenció a persones sense llar que consisteix en una nova orientació en la intervenció amb persones sense llar i està inspirat en experiències internacionals d’atenció a persones sense sostre que presenten necessitats socials associades al problema d’habitatge. Es tracta d’oferir un habitatge estable a aquestes persones i, partint d’aquest punt, iniciar el procés de recuperació, autonomia i inserció social. Es tracta, doncs, d’un servei d’accés immediat a l’habitatge i d’acompanyament socioeducatiu mentre la persona assoleix un grau d’autonomia que el permeti mantenir-se en el mateix habitatge sense més suport que el de les xarxes normalitzades de serveis.

Es tracta d’un servei que s’insereix en la xarxa d’atenció a les persones sense sostre i en risc greu d’exclusió social per tal d’oferir atenció a un sector d’aquestes persones que per les seves característiques personals, i necessitats socials, requereixen d’un tractament específic que comença amb l’assignació d’un habitatge com a punt d’inici d’inclusió social.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat que “l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una xarxa de més de 3.200 places per atendre les diverses necessitats de les persones sense sostre i d’aquelles que es troben en una situació d’alta vulnerabilitat social, un 38% més respecte l’any 2011”. “Amb la incorporació d’aquest nou model d’atenció”, ha dit Fandos, “integrem una nova metodologia de treball amb el col·lectiu de persones sense llar, que se suma a la que ja portem a terme, que ha demostrat tenir uns molt bons resultats, no només en països del nord d’Europa o en Estats Units, que és on va néixer el projecte, sinó també a Barcelona, on ja vam engegar una prova pilot el passat estiu amb la Fundació Rais”.

“L’atenció a les persones és una prioritat”, ha assenyalat la tinenta d’alcalde, “i per aquest motiu hem anat incorporant noves polítiques i nous models d’atenció que ens ajuden a millorar les polítiques socials i la qualitat de vida de les persones”, ha dit Fandos.

“Primer la Llar” es posarà en marxa a partir del mes de juny amb habitatges procedents del mercat privat amb suport socioeducatiu. El servei s´ha adjudicat en dos lots de 25 habitatges L’UTE Sant Pere Claver i Sant Joan de Déu, Serveis Socials aportaran cadascuna 25 habitatges, el suport socioeducatiu i la cobertura de necessitats bàsiques quan s´escaigui. En aquest servei s´incorporarà per primera vegada la figura de la persona que ha patit una situació similar a la dels usuaris del servei i ha aconseguit sortir-se’n i fa una funció d´exemple i mediació en el procés de millora de l´autonomia.

Els principis que contempla aquest model són el compromís per treballar amb les persones el tems necessari; habitatges independents, individuals i distribuïts per Barcelona; l’habitatge com a la llar de la persona usuària; suport als processos d’apoderament de la persona; respecte i empatia envers les persones usuàries; i orientació a la recuperació dels usuaris.

El servei s’adreça a persones soles que reuneixen una o més de les característiques següents:
– Persones soles majors d’edats. Excepcionalment podran ser dues persones juntes, bé perquè siguin parella, bé perquè els uneix una relació d’amistat/suport que s’avaluï com a positiva per a ambdues persones.
– Persones amb una llarga trajectòria de vida al carrer, amb les que les propostes d’atenció grupal no hagin tingut èxit o provoquin el rebuig de la persona a intentar-ho.
– Persones amb necessitats socials concurrents amb la manca d’habitatge: manca de relacions socials i familiars, estat de salut precari, amb presència de malalties mentals, addiccions, etc.

A part d’oferir un habitatge com a primera mesura per a la inclusió de les persones usuàries, el servei es caracteritza per oferir suport socioeducatiu orientat a:
– Procurar l’accés de les persones a la xarxa de serveis i a les prestacions de caràcter universal (sanitat, serveis socials, ocupació, etc.).
– Facilitar l’accés a les prestacions econòmiques i assistencials a les que pugui tenir dret.
– Recuperació de les habilitats d’autogestió (economia domèstica, relació amb l’entorn, etc.)
– Recuperació de les relacions familiars i socials, sempre que sigui possible.
– Promoció de la integració comunitària de la persona en el barri on resideixi.
– Suport en el seguiment dels tractaments terapèutics que siguin necessaris (psicològics, físics, etc.)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
habitatge/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina