El 40% dels alumnes de Barcelona han cursat algun dels programes de prevenció de consum de drogues, salut sexual o hàbits alimentaris de l’ASPB : Servei de Premsa

El 40% dels alumnes de Barcelona han cursat algun dels programes de prevenció de consum de drogues, salut sexual o hàbits alimentaris de l’ASPB

05/05/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Més de 25.000 alumnes d’escoles i instituts de Barcelona han participat, aquest curs, en algun dels programes de promoció de la salut que cada any ofereix l’Agència de Salut Pública a Barcelona (ASPB) als centres escolars. Això significa que gairebé 4 de cada 10 alumnes de la ciutat ha seguit els programes de salut de l’ASPB al llarg d’aquest darrer curs acadèmic.

L’objectiu d’aquests cursos és promoure entorns i conductes saludables als mateixos centres, per això l’ASPB posa un èmfasi especial en no actuar individualment sobre els infants, sinó prenent la comunitat escolar com un conjunt on tot i tothom educa, tenint en compte que un dels determinants que més influeixen en la salut dels joves és l’entorn social i familiar en què viuen, estudien o treballen.

Aquest cursos són:

‘PASE’: programa de prevenció de l’abús de substàncies en nois i noies de 12-13 anys.

‘El CANVIS’: S’aborden els temes relacionats amb els canvis corporals dels adolescents, tot reforçant la importància de la bona alimentació i de la pràctica d’activitat física. Es fa per a escolars de segon d’ESO, consta de 8 sessions cadascuna, d’uns 50 minuts. Per tant, el programa es pot desenvolupar en unes 8-10 hores.

‘SOBRE CANYES I PETES’: centrat en prevenció del consum d’alcohol, cànnabis i altres drogues, està dirigit a nois i noies escolaritzats d’entre 14 i 16 anys –3er d’ESO-.

‘PARLEM-NE, NO ET TALLIS!’: treballa la prevenció de conductes sexuals de risc. El programa se centra en la prevenció de l’embaràs adolescent i de les infeccions de transmissió sexual, incloent el VIH/SIDA. S’adreça als estudiants de secundària, i es pot aplicar des de tercer d’ESO fins a segon de batxillerat o a cicles formatius.

Per aquests programes es forma professorat cada any, amb sessions específiques que permetran després desplegar les activitats previstes a les aules. Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) es vol transmetre als centres d’ensenyament que no totes les accions que s’anomenen preventives són apropiades.

Si es vol adoptar una intervenció determinada a l’aula, aquesta ha de complir uns requisits indispensables, com ara haver estat avaluada científicament en termes d’eficàcia, proposar metodologia activa, treballar habilitats concretes, desplegar un mínim de sessions, contemplar les diferents fases en què pot estar l’alumne davant determinat comportament de risc, i d’altres factors.

En quant als alumnes de primària de la ciutat, dos dels programes més rellevants de què disposa l’Agència de Salut Pública de Barcelona a Barcelona destinats a aquesta franja escolar són el CREIXEM SANS i el CREIXEM MÉS SANS. Davant del problema de l’obesitat infantil, aquestes intervencions al llarg de l’educació primària treballen per a millorar els hàbits relacionats amb l’alimentació i nutrició, l’activitat física i el descans dels infants, i ho fan en el marc del projecte POIBA (Prevenció de l’Obesitat Infantil a Barcelona).





Paraules clau

escola/ institut/ salut/