Barcelona opta a ser seu d’una comunitat europea de coneixement i innovació sobre alimentació
06/05/2015 | Imprimeix
Temps estimat de lectura: 2 minuts
Barcelona optarà a tenir la seu d’una comunitat europea de coneixement i innovació sobre la indústria dels aliments. Aquest dimecres, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, i el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort, han signat un acord per tirar endavant una candidatura per tal que la capital catalana aculli un centre d’institucions i entitats vinculades a l’àmbit de l’alimentació impulsat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT).

L’EIT es va crear el 2008 amb la missió d’incrementar el creixement sostenible i la competitivitat europea, reforçar la capacitat d’innovació dels estats membres de la Unió Europea (UE) i capacitar els emprenedors del futur. S’estructura en Knowledge Innovation Communities (KICs), uns grans consorcis de recerca, empresa i educació.
Pròximament, la UE traurà a convocatòria un KIC orientat al foment de la sostenibilitat de la cadena de subministrament dels aliments que fa especial èmfasi en el rendiment dels cultius, la protecció de l’entorn, la seguretat alimentària i la salut. El KIC estarà format per una xarxa de sis regions capitanejades per ciutats europees, i Barcelona conforma la candidatura juntament amb les ciutats de Londres, París, Copenhaguen, Bolonya i Wageningen. El 2016 es coneixerà la candidatura guanyadora.
El KIC alimentari tindrà un gran impacte sobre les indústries relacionades –producció, procés, embalatge i distribució dels aliments–, l’emprenedoria, les noves tecnologies aplicades i els nous desenvolupaments –productes i serveis–.
L’Ajuntament i l’IRTA volen aprofitar aquest potencial per posicionar la ciutat com a referent en el sector alimentari. L’àrea de Barcelona ja gaudeix d’unes infraestructures agroalimentàries de primer nivell, amb Mercabarna com a estendard, i d’un potent teixit industrial i de serveis avançats. A més, consta de la major xarxa de mercats alimentaris del continent, amb 43 mercats repartits pels diferents barris de la ciutat, i disposa d’Alimentaria, un dels salons internacionals d’alimentació i begudes més importants.
Acollir un dels sis centres del KIC alimentari a Barcelona suposaria sumar un nou actiu a aquest sector i aconseguir un nivell més alt de competitivitat internacional a través del foment de la innovació i la indústria del coneixement. En aquest sentit, el KIC generaria una inversió anual d’entre 50 i 100 milions d’euros, un 25% dels quals provinents de la Comissió Europea, i el 75% restant d’altres fonts –altres programes o fonts europeus, inversió de la indústria, etc.–. A més, el projecte s’alinea amb l’estratègia de recerca i innovació per al creixement intel·ligent, sostenible i integrador de Catalunya (RIS3CAT), i en l’aposta que fa Barcelona en aquest àmbit.
Barcelona ja està vinculada a tres d’aquests centres: és seu de l’InnoEnergy, liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya i ESADE; acull l’InnoLife, que compta amb la Universitat de Barcelona i Biocat al capdavant, i forma part del de Row Materials a través del Consell General de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya. Així doncs, la capital catalana vol sumar un nou KIC per consolidar-se com una de les ciutats de referència europea en el foment del coneixement i la innovació, i consolidar l’aposta per l’Economia del Coneixement i els sectors estratègics d’alt valor afegit.


