Barcelona impulsa un sistema de videoconferència digital que posa en contacte el metge del CAP amb el pacient amb dificultats de mobilitat : Servei de Premsa

Barcelona impulsa un sistema de videoconferència digital que posa en contacte el metge del CAP amb el pacient amb dificultats de mobilitat

17/05/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Delegació de Salut de l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat, juntament amb l’Equip d’Atenció Primària Sardenya, el Col•legi de Metges, i la Fundació i2Cat, una prova pilot per facilitar, a través d’una plataforma tecnològica, el contacte entre el metge de capçalera i el pacient que té dificultats per a traslladar-se al seu centre d’atenció primària.

El dispositiu permet, via ordinador o smartphone, establir un contacte visual i interactiu entre el metge i el seu pacient perquè es pugui fer l’assistència, el seguiment i el control de forma remota. El sistema simularà aspectes de l’entorn d’una consulta real, com pot ser el fet que sigui el professional qui crida al pacient accedir a la sala o el fet de donar notes de paper al pacient. Actualment la versió per ordinador està sent testejada i en fase de desenvolupament d’adaptació per a smartphones.

El dispositiu vol ser una eina útil per als ciutadans amb mobilitat reduïda o malalts crònics que tenen problemes per a desplaçar-se al centre d’atenció primària per al seu seguiment mèdic. En molts casos, davant la impossibilitat de fer-ho, ha de ser el personal de salut qui es desplaci a casa del pacient per poder realitzar tasques de seguiment i control. Tot plegat suposa un consum de recursos econòmics i de personal elevats per unes visites que molt sovint no requereixen atenció presencial.

L’objectiu de l’Ajuntament de Barcelona és que amb aquest nou dispositiu es pugui millorar la inclusió i l’atenció de salut del ciutadans amb problemes de mobilitat a través de les noves tecnologies, evitant-los els trasllats innecessaris als centres de salut. També està pensada per a gent gran o que necessita transport adaptat, o per a aquells pacients que, traslladar-se al centre mèdic els suposa una despesa.

El mecanisme funciona a través del dispositiu mòbil o ordinador del pacient. Un cop s’estableix que es pot fer el seguiment per teleconsulta, el metge contacta en dia i hora acordats amb el pacient a través de la plataforma digital. Durant la connexió, el metge i el pacient poden veure’s a la pantalla per un sistema de videoconferència, de manera que el facultatiu pot observar l’estat general del pacient així com el seu entorn.

D’altra banda, durant l’ús de la teleconsulta, el metge pot anar veure, de forma paral·lela, l’expedient mèdic del pacient, i pot apuntar el resultat de la consulta virtual a la pròpia història clínica del pacient.

La plataforma digital, desenvolupada per la Fundació i2CAT, està dissenyada de manera que en un futur es podran afegir d’altres eines de seguiment i control remot de pacients, com mesuraments de constants, formularis, tests o valoració de paràmetres. Així mateix, en una segona fase, s’estudiarà la possibilitat que el sistema permeti la descàrrega de la recepta electrònica, així com la recollida de dades biomèdiques a través de dispositius.

Per a possibilitar la connexió, cal que el pacient disposi d’un dispositiu intel·ligent amb càmera frontal i connexió a internet. Per la incorporació de nous serveis, el sistema pot necessitar dispositius amb Bluetooth i API per poder fer mesures de constants vitals.

Aquesta experiència es farà extensiva a d’altres centres d’Atenció Primària de Barcelona, com es el CAP Larrard, Vila Olímpica o Barceloneta.





Paraules clau

medicina/ salut/