Barcelona exporta a Medellín l’Agència del Paisatge i la Qualitat de Vida : Servei de Premsa

Barcelona exporta a Medellín l’Agència del Paisatge i la Qualitat de Vida

18/05/2015

La ciutat de Medellín, a Colòmbia, crearà aquest mes de juliol l’Agència del Paisatge i Qualitat de Vida de la Ciutat, amb l’assessoria i suport de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà de Barcelona. Des de fa anys l’Alcaldia de Medellín, ha mostrat un especial interès per conèixer els resultats i procediments de l’Institut de Paisatge Urbà de Barcelona i rebre assessorament per tal de protegir, mantenir i millorar els valors paisatgístics que conformen la imatge i identitat de la ciutat.

Tècnics de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà han assessorat a Medellín sobre les línies d’actuació i metodologia de treball en camps com la rehabilitació de façanes, la resolució de fractures urbanes, la recuperació de l’espai públic, gestió de petits paisatges urbans o la creació de rutes de memòria.

Des de l’any 2013 la relació de col·laboració entre la ciutat de Barcelona i Medellín ha estat molt estreta. L’Alcalde Trias, en la seva visita a Medellín durant el World Urban Forum d’UN-HABITAT va ratificar amb l’alcalde de Medellín seva voluntat de reforçar els llaços institucionals entre ambdues ciutats. Durant aquests anys han estat diversos els projectes de cooperació internacional que s’han dut a terme entre les dues ciutats: El Turó de Moràvia o les col·laboracions en material d’inserció social que encara s’estan duent a terme. En l’últim any, la col·laboració de Barcelona s’ha centrat en la consolidació i recuperació del centre de la ciutat o el desenvolupament del Pla d’Ordenació Territorial (POT) les noves Àrees d’Intervenció Estratègica o el Pla Medcentro, que inclou, entre altres estratègies, la recuperació de l’espai públic i de la identitat històrica del centre de Medellín.

En el marc d’aquesta cooperació, el Pla Medcentro, preveu la recuperació del paisatge urbà del corredor de Junín i el Parc Bolívar on s’inclou la rehabilitació de les façanes, la conservació de patrimoni històric, l’endreçament de l’espai públic i la posada en valor dels elements de la memòria ciutadana. Aquesta recuperació es farà en aliança amb Barcelona, ​​ciutat que li va lliurar a Medellín una placa, instal·lada en la carrera Junín amb la Playa, perquè els habitants de Medellín reprenguin l’hàbit de caminar al centre de la ciutat. La recuperació del Passeig Junín i del Parc Bolívar compta amb una inversió de 4.800 milions de pesos Colombians (1.8 milions d’euros)

La placa, obsequi de Barcelona, està ubicada al creuament de Junín amb la Playa, i porta la següent inscripció: Rinconcito de Medellín, Juniniar:“Tradición, popular entre 1940 y 1970, que consistía en recorrer el pasaje Junín para comprar, vitrinear, festejar o tomar el algo, mientras podías ser capturado por las cámaras de algún fotocinero”

Les obres començaran al juliol juntament amb la creació de l’Agència del Paisatge i Qualitat de Vida de la Ciutat. La posada en funcionament de la mateixa es farà finals d’any amb la incorporació del nou govern municipal.Compartiu aquest contingut