L’alcalde presenta l’estand Barcelona-Catalunya a l’Expo in Città, en el marc de l’Expo de Milà 2015 : Servei de Premsa

L’alcalde presenta l’estand Barcelona-Catalunya a l’Expo in Città, en el marc de l’Expo de Milà 2015

04/06/2015Temps estimat de lectura: 5 minutsDivendres 5 de juny, a les 11:30 hores (Palazzo Giureconsulti, Milà), l’alcalde en funcions de Barcelona, Xavier Trias, i el president de la Generalitat, Artur Mas, presenten l’estand Barcelona-Catalunya a l’Expo in Città, en el marc de l’Expo de Milà 2015, dedicada en aquesta edició a l’alimentació, acompanyats del seu comissari, Toni Massanés.

A continuació hi haurà una roda de premsa a la Sala Colonne. Catalunya participa a l’Expo in città de l’Expo Milano 2015, dedicada a l’alimentació, amb l’estand expositiu Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people sobre la cuina sana i sostenible i un divers programa d’activitats

A la tarda, l’alcalde Trias i el president Mas visitaran el recinte firal de l’Expo Univesal, que en aquesta edició porta per lema “Alimentar el planeta. Energia per a la vida”.

 

Catalunya participa a l’Expo Milano 2015 amb una Mostra pròpia en què defensa la cuina sana i sostenible

Catalunya participa a l’Expo in città de l’Expo Milano 2015, dedicada a l’alimentació, amb l’estand expositiu Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people sobre la cuina sana i sostenible i un divers programa d’activitats. Entre el 30 de maig i el 14 de juny s’han programat activitats com conferències, seminaris, classes de cuina o missions empresarials en què participaran, entre d’altres, la Fundació Alicia, el xef Joan Roca, la cuinera Ada Parellada o ACCIÓ, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa.

La participació de Catalunya es fa en el marc de l’Expo in città, una iniciativa programada amb motiu de l’Expo que es desenvoluparà a tota la ciutat, fora del recinte, amb l’objectiu d’apropar als ciutadans els valors i els continguts de l’Exposició. Les activitats es desenvoluparan en espais com el Palazzo Giureconsulti, la Via Mercanti (davant del Palau), entre d’altres. El programa ha estat elaborat per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, entre d’altres.

Comissariada pel director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people vol posar en relleu el paper de Catalunya i Barcelona com a referents mundials en l’avantguarda i la innovació gastronòmica, una creativitat que, des de fa anys, es dedica a millorar l’alimentació quotidiana de la ciutadania. Destaca en aquest sentit la tasca de la Fundació, un centre de recerca únic al món que compta amb el suport de científics i grans cuiners del país.

 

Exposició “Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people”

El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han sumat esforços per ser presents en un esdeveniment important com l’Exposició de Milà, que es presenta amb el lema Alimentar el planeta. Energia per a la vida.

A través de l’estand expositiu Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people, es presenta un missatge específic sobre la tradició culinària del país, la diversitat de paisatges i productes i la tasca concreta a favor de la cuina sana i sostenible.

Catalunya i Barcelona combinen l’excel•lència gastronòmica, amb xefs tan creatius com Ferran Adrià o els germans Roca, i la tasca d’investigació de la Fundació Alícia.

La Fundació Alícia treballa la innovació i la creativitat, però també la tradició i una història que és especialment valuosa en aquest àmbit. També es té en compte la importància de la matèria primera i de tenir una cura especial de la diversitat de paisatges de Catalunya, del territori, de la pagesia i dels mercats als barris, que aporten una gran varietat dee productes de proximitat.

L’estand expositiu, ubicat al Palazzo Giureconsulti i a la Via Mercanti, es divideix en tres àmbits: “La taula”, “La cuina” i “El rebost”. Al seu entorn es desenvolupen conceptes com ara la innovació, el territori, els productes, la tradició culinària, la investigació, la salut i la cultura.

 

Rebost (amb què fem el menjar, quins són els nostres trumfos)

Exposat en un gran aparador, al rebost es presenten els productes amb distincions de qualitat (DO, IGP), els cuiners i els elements d’innovació que han donat la societat i la cultura catalanes per aconseguir l’excel•lència, tant en el menjar tradicional de les llars catalanes i al món més exclusiu de l’alta cuina.

 

La Cuina (com fem el menjar)

Es mostra com Catalunya tracta el “rebost” a partir del paisatge, el producte, la innovació, la tradició oral, la xarxa i la casa. Una cuina que representa el viatge que ja evocava Josep Pla amb la seva famosa frase “Del paisatge a la cassola”.

Aquest viatge està conformat per dos trams o recorreguts. El primer, representa com es fa el menjar sumant natura i cultura, productes i coneixement. Els productes són conseqüència i alhora causa del paisatge. És a dir, el producte és el paisatge vist de prop, el paisatge és el producte vist de lluny. La gran diversitat i bellesa dels paisatges que concentra Catalunya comporta molta diversitat i qualitat de productes. Quant al coneixement i la tecnologia, es representen els mecanismes de la tradició i la innovació, el sistema d’R+D+I en alimentació més la creativitat i la investigació culinària que es desenvolupen a la Fundació Alícia.

El segon tram explica els engranatges logístics que fa el producte per arribar des del territori al plat. En aquest sentit, la ciutat de Barcelona disposa d’una xarxa intel•ligent de mercats que apropa el producte fresc a cada barri, a cada llar i a cada persona. La capital catalana compta amb 39 mercats distribuïts que ofereixen la possibilitat de crear espais públics de trobada en cada barri, desenvolupar l’economia, reforçar la cohesió social, millorar el compromís ambiental, fomentar el turisme i crear una cultura de l’alimentació. Uns mercats que la ciutat ha transformat en un espai útil i atractiu, adaptat a l’actualitat.

Aquest viatge que representa la cuina comença amb els símbols del blat, l’olivera i la vinya; i acaba amb la icona del pa amb tomàquet i el porró de vi, la menja més popular a Catalunya, pensada per ser compartida.

 

La taula (o quin menjar és i per a qui)

A l’espai “La taula”, a la Via Mercanti, s’informa a través de plafons sobre la proposta expositiva.

Aquesta taula representa la convivencialitat, els valors de “menjar plegats” de la cultura catalana alhora que es despleguen sobre la taula exemples de la cuina real, el menjar real per a la gent real amb diferents circumstàncies vitals. D’aquesta manera s’hi presenten 9 elaboracions culinàries de la vida quotidiana que poden ser preparades en qualsevol casa- associades a diferents perfils de persona i situacions per donar a entendre que es tracta que tothom pugui menjar correctament, en el seu dia a dia, independentment de les seves circumstàncies, edat, recursos, interessos o situació, entre d’altres.

El menú consisteix de diferents receptes molt senzilles i casolanes, fruit de la recerca en cuina, amb rigor científic i vocació social, desenvolupades per la Fundació Alícia . La Fundació adapta les últimes troballes en l’àmbit de la salut, la ciència i la creativitat culinària a l’àmbit de les persones per donar resposta a la més àmplia gamma de circumstàncies possibles a l’hora de menjar. També vetlla per conservar el patrimoni agroalimentari i dinamitzar el territori.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Alcalde Trias/ Expo de Milà 2015/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina