L’Ajuntament de Barcelona organitza activitats entorn a l’estalvi energètic i l’autosuficiència energètica per la Setmana Europea de l’Energia : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona organitza activitats entorn a l’estalvi energètic i l’autosuficiència energètica per la Setmana Europea de l’Energia

11/06/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona organitza activitats entorn a l’estalvi energètic i l’autosuficiència energètica amb motiu de la Setmana de l’Energia, que coincideix amb la Setmana de l’Energia Sostenible Europea, i que tindrà lloc entre els propers dies 15 i 19 de juny. Aquesta setmana tindrà com a objectiu posar a l’abast dels ciutadans, als més petits i als professionals activitats orientades a conscienciar a la ciutadania en la millora de la gestió energètica i en el canvi d’hàbits en el consum energètic. El lema de la Setmana serà ‘Quan parlem d’estalviar energia i diners, tu tens la paraula’.

Per aquest motiu, diverses entitats i organismes organitzen activitats de sensibilització entorn a l’estalvi energètic i l’autosuficiència energètica com són visites a instal·lacions d’energies renovables, tallers per adults i famílies. Les activitats tenen lloc a La Fàbrica del Sol, equipament municipal d’educació ambiental, i a diverses instal·lacions de la corona metropolitana.

La Setmana de l’Energia és una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica com a camí per avançar cap un escenari de consum energètic responsable que contribueixi a assegurar un sistema energètic sostenible en línia amb els objectius europeus.

Les activitats previstes per aquests dies a la ciutat de Barcelona són:

· Dimarts 16 de juny, de 10 a 11.30 hores: “L’autosuficiència energètica: Minieòlica als fanals”. Visita a la instal·lació minieòlica combinada amb plaques solars que genera prou energia per il·luminar el camí de Finestrelles del barri de la Mercè. Coorganitzada per l’Agència de l’Energia de Barcelona, l’Aula Ambiental de Les Corts i La Fàbrica del Sol.

· Dimarts 16 de juny, de 18 a 19.30 hores: “Carrega’t d’energia: Què és l’electricitat verda? Com puc comprar-la?” Xerrada sobre l’electricitat verda i la seva certificació. Organitzada per La Fàbrica del Sol. A càrrec d’Ecoserveis.

· Dimarts 16 de juny, de 18:30 a 20 hores: “El gimnàs ecoeficient del barri”. Visita al Gimnàs del carrer Sardenya per conèixer les mesures d’eficiència energètica que la Fundació Claror està duent a terme als clubs esportius per esdevenir centres ecoeficients. Organitzada per l’Aula Ambiental de la Sagrada Família. Amb la col·laboració de la Fundació Claror.

· Dimecres 17 de juny, de 10 a 11.30 hores: “L’Autosuficiència energètica: el cementiri de Les Corts, autosuficient energèticament”. Visita al primer equipament de la ciutat que no depèn de la xarxa elèctrica, gràcies a la instal·lació de 217 mòduls fotovoltaics. Coorganitzada per l’Agència de l’Energia de Barcelona i La Fàbrica del Sol. Amb el suport de Cementiris de Barcelona, S.A.

· Dimecres 17 de juny, de 18 a 19.30 hores: “Carrega’t d’Energia: Ús d’energies renovables a la llar i autoconsum”. Taller sobre la instal·lació d’energies renovables en l’àmbit domèstic. Organitzada per La Fàbrica del Sol. A càrrec d’Ecoserveis.

· Dijous 18 de juny, de 10.30 a 12.30 hores: “Eco-Energies Barcelona: Calor i fred a partir de la biomassa”. Visita a la central de la xarxa urbana que aprofita els residus de poda per subministrar energia tèrmica a l’àrea de Barcelona sud, la Zona Franca i L’Hospitalet. Coorganitzada per l’Aula Ambiental de la Sagrada Família i La Fàbrica del Sol. Amb la col·laboració d’Eco-energies.

· Dijous 18 de juny, de 16 a 17.30 hores: “L’autosuficiència energètica: l’energia a les Picornell”. Visita a les instal·lacions de les piscines Picornell per descobrir com es van construir, com funcionen i quanta energia permeten estalviar. Coorganitzada per l’Agència de l’Energia de Barcelona i La Fàbrica del Sol. Amb el suport de l’Institut Barcelona Esports.

· Dijous 18 de juny, de 18 a 19.30 hores: “Internet de les coses al Passeig de Gràcia”. Ruta per conèixer les infraestructures smart que permeten gestionar les necessitats de les persones i de la pròpia ciutat de forma més eficient i intel·ligent. Coorganitzada pel l’Institut Municipal d’ Informàtica i La Fàbrica del Sol.

· Divendres 19 de juny, de 11.30 a 13 hores: “L’autosuficiència energètica: la pèrgola fotovoltaica del Fòrum”. Visita a la instal·lació més emblemàtica de la ciutat que genera energia elèctrica fotovoltaica de forma neta i sostenible. Organitzada per La Fàbrica del Sol. Amb la col·laboració de TERSA.

· Divendres 19 de juny, de 18 a 20 hores: “Baró renovat”. Activitat familiar. Visita guiada al Centre Cívic i Espai de Gent Gran Baró de Viver i taller familiar sobre fonts d’energia renovable i no renovables. Coorganitzada pel Districte de Sant Andreu i La Fàbrica del Sol.

· Divendres 19 de juny, de 10.30 a 12 hores: “Observem el Sol”. Taller experimental per a tots els públics per apropar-se a l’astre rei i conèixer les seves característiques i curiositats amb l’ajuda de telescopis professionals. Organitzada pel Centre de la Platja. A càrrec d’ASTER.

· Dissabte 20 de juny, de 10.30 a 12 hores. “Sumant Energies!”. Activitat familiar. Taller dinàmic i divulgatiu centrat en l’energia, l’eficiència i la sostenibilitat amb una especial mirada en l’energia solar. Organitzada per La Fàbrica del Sol. A càrrec de La Mandarina de Newton.

· “Carrega’t d’energia: l’electricitat a règim”. Activitat a demanda per a grups d’un mínim de 10 persones. Taller d’idees per estalviar energia i fer més eficient el consum elèctric de casa i presentació del material en préstec L’electricitat a règim!, un nou concepte d’ecoauditoria elèctrica domèstica. Organitzada per La Fàbrica del Sol.

A més, des del mes de març l’Ajuntament de Barcelona impulsa una campanya ciutadana que posa a l’abast de tothom dues eines per a l’estalvi energètic: el Mapa de recursos energètics de la ciutat per instal·lar energies renovables als edificis i l’Assessor energètic virtual per assessorar a la ciutadania en el control del consum energètic a la llar. Pel que fa a la generació, els ciutadans poden consultar quin és el recurs energètic disponible a les seves cobertes, tant pel que fa a energia solar (tèrmica i fotovoltaica) com minieòlica. Aquesta és una primera informació que pot permetre al ciutadà prendre una primera decisió sobre la possibilitat de posar una instal·lació d’aquestes característiques per tal d’abastir les seves necessitats energètiques. A més, també esdevé una eina pedagògica que mostra que l’energia cal generar-la i com és d’interessant apropar la generació al consum. Pel que fa al estalvi d’energia, un Assessor Energètic virtual per tal que els ciutadans coneguin el seu consum i com reduir-lo. En aquest cas, el principal objectiu és que el ciutadà sigui conscient de quanta energia consumeix i com pot estalviar energia i ser més eficient. Aquest Assessor Energètic Virtual ofereix als veïns i veïnes de la ciutat informació personalitzada basant-se en les dades del seu consum d’energia i la informació de casa seva que vulgui proporcionar. Trobareu tota la informació al web https://ajuntament.barcelona.cat/autosuficiencia/ca/

A Catalunya, la Setmana de l’Energia està organitzada per l’Institut Català d’Energia, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Girona, el Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida.





Paraules clau

energia/ Setmana Europea de l'Energia/ sostenibilitat/