Els mercats de Barcelona s’avancen a la directiva europea i cobraran les bosses de plàstic : Servei de Premsa

Els mercats de Barcelona s’avancen a la directiva europea i cobraran les bosses de plàstic

03/07/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Coincidint amb el Dia Internacional Lliure de Bosses, que té lloc avui divendres 3 de juliol, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i en col·laboració amb els comerciants, posa en marxa la campanya “Mercats Verds. Lliures de bosses de plàstic”. És una iniciativa que vol contribuir a la reducció de l’ús de les bosses de plàstic a través d’accions de comunicació i de sensibilització, i que en l’àmbit dels mercats barcelonins suposa avançar-se al que estableix la nova directiva europea pel que fa a la reducció i cobrament de les bosses.

La campanya s’ha presentat aquest matí en el mercat de la Concepció i hi han participat el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme i president de Mercats de Barcelona, Agustí Colom, el Comissionat de Comerç, Consum i Mercats, Miquel Ortega, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, la directora de la Fundació per a la Prevenció de Residus, Rosa García i el president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Concepció, Alejandro Goñi.

 

 

D’acord amb el compromís adoptat per part de comerciants i de l’Institut de Mercats per aplicar mesures de protecció del medi ambient, un total de tretze mercats de Barcelona començaran a cobrar les bosses de plàstic el dia 15 de setembre. Ho faran els següents mercats: el Carmel, Sarrià, Santa Caterina, la Concepció, la Mercè, Vall d’Hebron, Hostafrancs, la Marina, Sants, Provençals, Sant Antoni, el Clot i la Llibertat.

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme i president de Mercats de Barcelona, Agustí Colom, ha declarat que “volem que Barcelona i els seus mercats siguin també capdavanters i referents d’altres ciutats en temes de sostenibilitat tant com ho són en aspectes d’innovació i de rehabilitació dels seus edificis”. Colom ha afegit que “els mercats són agents actius en els barris i tenen una gran capacitat pedagògica per mostrar les noves maneres de fer: reutilització, estalvi i reducció de residus”.

Colom ha destacat que aquesta política de sostenibilitat “entronca amb la política del govern de Barcelona amb un compromís real amb el comerç de proximitat i favorable a la sostenibilitat i afavorint els comportaments de reutilització”.

A partir d’avui, comerciants i l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’IMMB, promouran accions conjuntes amb l’objectiu de procurar una reducció en la utilització de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús. Es tracta, principalment, d’accions de comunicació dirigides a ciutadans i també als comerciants per sensibilitzar de l’impacte que ocasiona l’ús freqüent de les bosses de plàstic, i que es realitzaran amb la participació de la Fundació de Prevenció de Residus i Consum.

El comissionat de Comerç, Consum i Mercats, Miquel Ortega ha declarat que la iniciativa dels mercats municipals d’avançar-se a la directiva europea al cobrament a les bosses de plàstic “és un pas positiu que ens ajudarà a tots a millorar un problema molt important com és la gestió dels residus”.

La directiva de la Unió Europea obliga els estats membres a reduir el consum de bosses de plàstic. D’acord amb l’aplicació prevista per la Generalitat de Catalunya a partir de l’1 gener del 2016 les bosses de plàstic de “samarreta” seran de cobrament obligatori.

Ortega ha destacat que “els mercats posen a disposició d’aquesta iniciativa unes mesures d’acompanyament com són les bosses reutilitzables i els carrets de prèstec amb fiança “que són una primera mesura de les polítiques de sostenibilitat d’aquest govern i que demostren el lideratge dels mercats municipals”.

 

Nous serveis i accions als mercats

Durant el mes de juliol, amb la col·laboració de la Fundació Prevenció de Residus i Consum, s’informarà i sensibilitzarà als comerciants dels 13 mercats primers sobre la problemàtica de les bosses de plàstic, les tipologies de bosses i els seus efectes en el medi ambient i la necessitat de reduir-les adoptant mesures com el cobrament. L’1 de setembre s’iniciarà la campanya i accions dirigides als consumidors, entre les quals l’establiment de punts d’informació als mercats i la col·locació de cartells informatius en aquests espais.

Els mercats del Clot, Sarrià, La Marina, Sant Martí i Concepció posaran en marxa un nou servei consistent en el lloguer de carretons de la compra (amb un dipòsit reemborsable de vint euros) per tal de facilitat el transport dels productes adquirits. A més, Mercats de Barcelona estudiarà la reedició i la venda de bosses reutilitzables. Els últims mesos, els mercats de Barcelona han distribuït entre els seus clients un total de 200.000 bosses reutilitzables en una campanya conjunta entre els comerciants i l’Ajuntament.

D’altra banda, alguns dels mercats participants també posaran en marxa accions d’incentiu, com ara sortejos o vals de compra als establiments de cada mercat quan s’hi accedeixi amb carro o cistell.

La campanya està motivada per la necessitat de reduir les bosses al petit comerç, així com per les disposicions que estableixen les noves directrius legals d’Europa i de Catalunya en aquesta matèria. A Catalunya, actualment es consumeixen moltes bosses de plàstic: cada català fa servir de mitjana 156 bosses a l’any i la major part (90%) provenen del comerç de proximitat, segons l’últim estudi de l’Agència de Residus de Catalunya (Estudi sobre el consum de bosses de plàstic a Catalunya l’any 2012).

La substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús per altres materials com ara paper o compostables sense reduir-ne el seu consum no és la solució. La intenció és reduir-ne el consum amb la reutilització, tot potenciant l’ús de les bosses reutilitzables, així com del carretó o l’ús del tradicional cabàs, entre d’altres opcions.

 

Document relacionat

Els Mercats de Barcelona seran “Mercats Verds, lliures de bosses de plàstic”





Paraules clau

bosses de plàstic/ mercat/ mercats/ mercats verds/ sostenibilitat/