L’Ajuntament de Barcelona reconeix la trajectòria artística al músic Jordi Savall : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona reconeix la trajectòria artística al músic Jordi Savall

08/07/2015

Barcelona ha reconegut la trajectòria del músic Jordi Savall amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. En l’acte de lliurament de la Medalla, l’alcaldessa Ada Colau ha explicat que va nivell personal va descobrir Jordi Savall a través de “Tous les matins de monde”, “una pel·lícula que em va emocionar profundament i em va commoure, i per molta gent de la meva generació va suposar un primer contacte amb una música i un instrument”. Colau ha afegit que “la música d’aquella pel·lícula ens va obrir una finestra a l’esperit que en temps actuals, difícils amb vulneració dels drets fonamentals, tenim l’esperit sovint engabiat i ens cal obrir finestres”.

 

19342190100_23564944c8_z

 

L’alcaldessa Colau ha agraït el mestre Savall “la tasca ingent de recuperació del nostre patrimoni musical i també per transmetre a través de la música pau, solidaritat i honestedat, valors que caracteritzen aquesta ciutat i que per nosaltres són exemple pel nostre primer mandat”.

El tercer tinent d’alcalde de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha participat a l’acte remarcant que la figura de Savall “és una referència internacional pel que fa a la música antiga i també una persona amb uns valors molt ferms que ha fet una aposta per l’activisme”.

A l’acte del lliurament de la medalla també han assistit Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i president de la Generalitat de Catalunya, membres de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga com Dr Manuel Forcano i Joan Rigol, representants d’entitats culturals i socials com Mariona Carulla i Joan Oller de la Fundació Orfeó- Palau de la Música, Carles Duarte, president del CONCA, Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull i Josep Garrigosa, director de l’Auditori, entre d’altres.

La glossa de Jordi Savall ha anat a càrrec del periodista i escriptor Ferran Sáez que ha lloat la important tasca en l’aportació a la difusió de la música antiga i de la cultura catalana i ha remarcat que “ha estat un harmonitzador, en tota la gamma de sentits que pot arribar a tenir aquesta paraula”.

Jordi Savall (Igualada, 1941) fa més de quaranta anys que està dedicat a la recerca de les músiques antigues, sent un dels principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica. L’any 2008 Savall va ser nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, varen ser investits Artistes per la Pau dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO.

La seva carrera musical ha estat mereixedora de les més altes distincions nacionals i internacionals, d’entre les quals se’n destaquen el títol de Doctor Honoris Causa a diferents universitats: Evora (Portugal), Lovaina (Bèlgica), Basilea (Suïssa) o Barcelona.

També ha rebut la insígnia “Chevalier dans l’Ordre national de la légion d’Honneur” de la República francesa, el “Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010” del ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia, la Medalla d’Or de la generalitat de Catalunya i el prestigiós Premi Léonie Sonning 2012, considerat el Nobel de la música.Compartiu aquest contingut