L’Ajuntament demana a la Sareb un conveni de col·laboració per destinar a lloguer social els pisos que té buits a Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament demana a la Sareb un conveni de col·laboració per destinar a lloguer social els pisos que té buits a Barcelona

17/07/2015

L’Ajuntament ha demanat a la Sareb (la Societat de gestió d’actius procedents de la reestructuració bancària) l’establiment d’un conveni específic per Barcelona, per activar i posar al lloguer social (amb un preu de lloguer com a màxim del 30% dels ingressos dels llogaters) els habitatges que aquesta entitat té buits a la ciutat de Barcelona. L’alcaldessa, Ada Colau, que s’ha reunit aquest matí amb el president de la Sareb, Jaime Echegoyen, ha traslladat a aquesta societat la urgència d’aquest acord, que s’hauria de signar abans d’acabar l’estiu, per dos motius:
– Per una banda, la situació en què es troba la ciutat, en la qual hi ha una llista d’espera de persones apuntades al registre únic d’habitatge de més de 30.000 persones.
– Per altra banda, “els pisos buits són actius que s’estan degradant i devaluant, i que si tinguessin un ús no estarien perdent el seu valor, i per tant tots hi sortiríem guanyant”, ha explicat l’alcaldessa.

L’Ajuntament de Barcelona calcula, a partir d’un informe realitzat al mes de gener de 2015, que la Sareb té a Barcelona 644 habitatges. En 325 d’aquests habitatges no hi ha cap persona empadronada. L’Ajuntament demana a la Sareb que el conveni de cessió de pisos s’estableixi per un període suficientment llarg de temps (d’entre 5 i 10 anys) com perquè la inversió que hi hagi de fer l’Ajuntament per rehabilitar-los li resulti rendible. També planteja com a alternativa de l’adquisició d’aquests habitatges a preus baixos, per sota del preu de mercat.

La Sareb ja ha establert convenis amb la Generalitat de Catalunya, en els quals han estat cedits un total de 900 pisos (600 al juliol de 2014 i posteriorment 300 més). D’aquests, només 45 són pisos situats a Barcelona. “Aquestes quantitats són irrisòries i irreals”, ha manifestat l’alcaldessa, que per aquest motiu considera necessari aquest acord directe amb la Sareb que permeti mobilitzar un paquet molt més gran d’habitatges.

A la reunió mantinguda avui amb el president de la Sareb, l’alcaldessa també ha plantejat la necessitat de trobar una solució per al problema concret de l’edifici del carrer Hostafrancs de Sió, 1-3. En aquest cas, l’Ajuntament ha aconseguit el compromís de la Sareb de col·laborar amb el consistori per trobar una solució per a les famílies que hi viuen, en la línia de garantir que tindran un pis de reallotjament.
En marxa els grups de treball impulsats per abordar les emergències en habitatge

Els tres grups de treball específics, creats per abordar les emergències en les problemàtiques de l’habitatge que la Comissió Mixta sobre Llançaments celebrada el 30 de juny passat va acordar crear, ja estan en marxa. Aquesta setmana ja ha començat a treballar el grup creat per estudiar la modificació del reglament de la taula d’habitatge d’emergència social. Aquest grup centra la seva tasca en modificar els actuals reglaments per tal que més famílies vulnerables puguin accedir als recursos d’allotjament que ofereix l’Ajuntament a través de la taula d’emergència. Famílies que amb les normatives actuals queden fora del sistema d’ajudes socials.

Durant la setmana vinent iniciaran la seva tasca els altres dos grups: un d’ells abordarà la posada en comú de tots els recursos existents, públics i privats, i revisarà els protocols d’actuació per tal de poder intervenir des de la prevenció i amb prou temps per als serveis socials per assistir les situacions d’emergència abans dels desnonaments. El tercer grup treballarà en la mobilització del parc d’habitatge que actualment està buit i que es podria destinar a incrementar el parc de lloguer social de la ciutat.

La creació d’aquests grups de treball específics va ser un dels acords als quals es va arribar en la primera sessió plenària de la Comissió Mixta sobre Llançaments celebrada en aquest mandat i a la qual hi van assistir 68 persones representants de més de 40 entitats i institucions. Aquesta comissió, creada l’any 2011 i que per primera vegada va presidir l’alcaldessa, Ada Colau, no es reunia des de febrer de 2014.Compartiu aquest contingut