L’alcaldessa Colau reclama a l’Estat i la Generalitat una nova estratègia de lluita contra la contaminació : Servei de Premsa

L’alcaldessa Colau reclama a l’Estat i la Generalitat una nova estratègia de lluita contra la contaminació

22/07/2015Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest dimecres a l’Estat i la Generalitat que assumeixin les seves responsabilitats en matèria de contaminació de l’aire i apliquin un pla amb actuacions concretes i pressupostades adequadament. En una atenció als mitjans, Colau ha dit que aquesta és una prioritat de la ciutat i que l’Ajuntament col·laborarà amb totes les administracions, i ha exigit una aposta més ferma pel transport públic.

En aquest mateix sentit s’ha expressat la comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, aquest dimecres durant la reunió convocada per la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat a la qual han assistit representants dels sis municipis de més de 100.000 habitants de Catalunya que superen els valors límits d’Òxids de Nitrogen (NO2) –Barcelona, Terrassa, Sabadell, L’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Badalona–.

La reunió s’ha produït després que la Comissió Europea s’hagi adreçat al Govern espanyol per comunicar-li que considera insuficients les solucions acordades per combatre la pol·lució a Barcelona i l’àrea metropolitana. El Govern municipal posa de manifest que la competència en matèria de qualitat de l’aire recau en la Generalitat i l’Estat, que tenen potestat jurídica i recursos econòmics per regular sobre matèries clau en aquest àmbit com la mobilitat urbana i interurbana, promovent alternatives menys contaminants i més sostenibles.

L’Ajuntament de Barcelona recalca que la Comissió Europea ha sol·licitat resposta a l’Estat i no als consistoris. No obstant, la capital catalana ofereix màxima col·laboració i facilitarà la informació que calgui a la Generalitat per tal que sigui aquesta administració la que doni resposta a l’ens europeu.

El requeriment de la Comissió Europea demostra que els plans vigents pel que fa a contaminació atmosfèrica no estan oferint els resultats necessaris per reduir la contaminació, una de les principals causes de malalties cardiorespiratòries i de mortalitat –a Catalunya, provoca un mínim de 10 vegades més de morts que els accidents de trànsit–. De fet, el pla vigent a nivell català ja va rebre diverses esmenes per part d’Ecologistes en Acció, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic i representants veïnals i sindicals.

Per tot això, l’Ajuntament veu necessari redactar un nou Pla de millora de la qualitat de l’aire a nivell estatal i català. Aquest pla ha d’incloure mesures per promoure un canvi de model de mobilitat que prioritzi el transport públic i redueixi el trànsit de vehicles privats. El Govern municipal entén que cal millorar el transport públic urbà i interurbà, i per això reorientarà les seves polítiques de mobilitat urbana per generar alternatives reals, sostenibles i segures no contaminants. Per últim, Barcelona també demana una major participació i seguiment de les polítiques ambientals i de mobilitat de la Generalitat per part dels ajuntaments i les entitats.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
contaminació/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina