El govern revisarà la simbologia monàrquica de l’Ajuntament i de la ciutat de Barcelona : Servei de Premsa

El govern revisarà la simbologia monàrquica de l’Ajuntament i de la ciutat de Barcelona

23/07/2015

El govern municipal ha anunciat avui l’inici d’un procés de revisió de la simbologia i iconografia monàrquica en el si de l’Ajuntament i la seva presència a la ciutat. Per abordar aquesta actualització, l’equip de govern, encapçalat pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, es planteja obrir un període d’estudi i de debat ciutadà per garantir el desenvolupament d’una memòria plural i democràtica en l’espai públic i a l’edifici de Palau de l’Ajuntament de Barcelona.

Amb aquest objectiu, l’equip de govern iniciarà de manera immediata la necessària revisió de la iconografia actual que ha de permetre dimensionar i actualitzar la presència de simbologia monàrquica. Les actuacions que emprendrà l’Ajuntament de Barcelona també hauran de permetre incorporar elements de memòria que reculin la tradició republicana de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que “Barcelona té una tradició republicana no prou reconeguda, que el govern té unes fortes conviccions republicanes basades en valors com la rendició de comptes amb els ciutadans, la transparència en l’exercici de les funció pública i la defensa de la justícia social”  i ha assegurat que actualment diverses forces socials coincideixen i “defensen processos constituents”.

Pisarello ha assegurat que el govern entén “que la monarquia està sobrerepresentada des del punt de vista iconogràfic i simbòlic a l’Ajuntament i a la ciutat” i  ha afegit que “la monarquia és una institució constitucional però una anomalia en termes democràtics. Pisarello ha atribuït la retirada del bust de Joan Carles I del Saló de Plens “a la correcció d’una anomalia ja que, des del 2014,  no és l’actual Cap d’estat i no hi ha cap raó que justifiqui la seva presència al saló de la Reina Regent”,. El primer tinent d’alcalde ha assegurat que “ara s’iniciarà una ronda de contactes amb la resta de formacions polítiques per veure com s’aplica la normativa vigent”, en referència a un Reial Decret de l’any 1986 que assegura que s’ha de col·locar una efígie del Rei a la sala on se celebren les sessions plenàries.

El Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, ha assegurat que les “línies d’actuació que emprèn el govern volen ser prepositives i va en la línia de fer emergir altres memòries pròpies de la ciutat que estan infrarepresentades”.

La política municipal en aquest camp s’establirà en diferents eixos o àmbits d’actuació:

 

Actuació a l’Edifici de Palau de l’Ajuntament de Barcelona

El govern municipal ha detectat elements que considera anacrònics relacionats amb la simbologia monàrquica dins de la part noble de l’Ajuntament. Aquesta afecta bàsicament a la presència de diversos busts de l’antic Cap d’Estat i dels Comtes de Barcelona que ja no queden justificats com una representació dels titulars actuals d’aquestes institucions.

Alhora, com element en aquest cas patrimonial, i no solament representatiu dels poders públics, es considera que hi ha una sobrerepresentació de símbols monàrquics a l’Edifici de Palau, acompanyats de la gairebé absència d’altres tradicions del país i de la ciutat de Barcelona. La història de la ciutat té en aquest sentit un fort component republicà, del qual l’Ajuntament n’ha estat peça clau, que el govern considera que hauria d’estar representat.

Per tot això,  el Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria ha fet un encàrrec a la Direcció de Patrimoni de l’ICUB per la realització d’un estudi sobre la simbologia i iconografia de l’Edifici de Palau de l’Ajuntament de Barcelona i la seva possible renovació, que ha d’estar enllestit en el termini de vuit mesos. Serà a partir d’aquest estudi que s’afrontarà la necessitat de renovar aquesta simbologia i iconografia. El govern té voluntat de fer aquest procés a partir del diàleg amb totes les forces de l’oposició.

 

Revisió del Nomenclàtor

El govern es planteja elaborar en els propers mesos un Pla d’Actuació Memorial a partir del diàleg amb les entitats memorials i ciutadanes i els grups de l’oposició, que inclourà una revisió de la situació del Nomenclàtor de la ciutat. És en aquest marc on es revisarà també l’estat actual del nomenclàtor, les escultures i la iconografia monàrquica a la ciutat, per avaluar si s’ha de procedir a alguna modificació del mateix. En aquesta eventual revisió es tindrà en compte la possibilitat que part d’aquesta simbologia monàrquica estigui lligada a règims polítics incompatibles amb les llibertats democràtiques.

 

Actuació específica de restitució del Memorial Republicà a la plaça del Llapis

La voluntat de revisar la situació actual de la iconografia monàrquica de la ciutat recull la intenció del govern d’omplir els buits de memòria que actualment es troben a  l’espai públic i fer-ho en el marc del desenvolupament d’una memòria plural i democràtica.

El cas més paradigmàtic d’aquesta absència és el “Llapis” de la plaça Joan Carles I, situada a la confluència del Passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal. La retirada de l’estàtua de la Victòria, franquista, no fou seguida d’una resignificació del monument en un sentit o altre, quedant així només l’obelisc actual, generant un buit de significats en ple centre de Barcelona.

Per corregir aquest dèficit històric, el govern proposarà la restitució de l’estàtua dedicada a la República i el Medalló dedicat a Pi i Margall, inaugurat durant la II República i eliminats pel franquisme, a l’actual Plaça del Llapis. Per a fer-ho establirà prèviament una diàleg amb les entitats de Nou Barris que són les dipositaries dels elements que conformen la proposta, partint de les diverses possibilitats que aquestes mateixes entitats ja han establert.

 

Retirada del bust de Joan Carles I del Saló de Plens

Fruit d’aquest diagnòstic inicial, el govern ha decidit retirar el bust de Joan Carles I del Saló de la Reina Regent. La retirada pretén resoldre una situació anòmala, ates què no és Cap d’Estat des del mes de juny de 2014. En aquest sentit, es té en compte que la disposició, presentació i caràcter d’aquest bust, com a vigilància de la representació de la ciutat, ve marcat per la disposició, presentació i caràcter del primer bust d’aquesta tipologia posat al Saló de Plens el 1960, en aquest cas com a representació del dictador Francisco Franco.Compartiu aquest contingut