Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015 : Servei de Premsa

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015

22/09/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Sota el lema europeu “Tria. Canvia. Combina” de l’11 al 18 d’octubre Barcelona acull una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que proposa una cerca de noves formes de mobilitat, que passen per allunyar-se de la preeminència del cotxe en l’ús i disseny de l’espai públic i evolucionar cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Aquesta iniciativa, que es celebra des de l’any 2002 a nivell europeu, té lloc al mes de setembre, però enguany a Catalunya s’ha endarrerit amb motiu de les eleccions. El 2014 més de 2 mil pobles i ciutats de tota Europa s’hi van adherir.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura vol fer reflexionar a la ciutadania sobre la necessitat de canviar la manera de desplaçar-se per millorar la qualitat de l’aire, la contaminació acústica o per ajudar a prevenir els accidents de trànsit, alhora que s’incrementa l’activitat física. En aquest sentit, la setmana aposta per fomentar l’ús del transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta en comptes d’utilitzar el vehicle privat.

Aquest 2015 el Govern Municipal vol donar un nou impuls a aquesta iniciativa amb la voluntat de:

– Fomentar una ciutat més verda, a escala humana
– Visualitzar al carrer els canvis possibles d’ús de l’espai públic
– Millora de la qualitat de l’aire i reducció de la contaminació

Amb aquest objectiu des de la regidoria de Mobilitat, juntament amb diverses entitats i associacions vinculades a la mobilitat, han programat un seguit d’activitats per tal de conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat d’un canvi de model. La mesura de govern amb les iniciatives previstes es presenta avui a la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

 

Dia Sense Cotxes

Amb la finalitat de potenciar aquesta mobilitat sostenible l’Ajuntament de Barcelona ha decidit recuperar la celebració del Dia Sense Cotxes, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. D’aquesta manera, el proper 17 d’octubre es crearan uns espais temporalment tancats al trànsit als districtes de la ciutat. En total hi haurà deu talls de trànsit als deu districtes, un per districte i un tall de ciutat que tindran lloc de 10:00 a 20:00 hores. En aquests àmbits està previst desenvolupar diferents tipus d’activitats que contribuiran a la conscienciació ciutadana i a la promoció de nous modes de transport més sostenibles així com a la dinamització del nous usos que tindran aquests espais públics guanyats en favor del ciutadà. Els carrers que es tallaran el trànsit són els següents:
– Tall de ciutat: Avinguda Diagonal entre Passeig de Gràcia i Passeig de Sant Joan
– Ciutat Vella: Via Laietana entre Avinguda Francesc Cambó i Passeig Colom
– Eixample: Carrer Consell de Cent entre Borrell i Vilamarí
– Sants-Montjuïc: Carrer Consell de Cent entre Tarragona i Carrer de Creu Coberta/Carrer Moianès entre Carrer de la Creu Coberta i Carretera de La Bordeta
– Les Corts: Avinguda Madrid entre Guitard i Galileu
– Sarrià Sant Gervasi: Avinguda Sant Gervasi de Cassoles entre Passeig de Sant Gervasi i Ronda General Mitre
– Gràcia: Carrer Gran de Gràcia/Travessera de Gràcia entre Via Augusta i Sicília
– Horta Guinardó: Passeig Maragall entre Font d’en Fargues i Avinguda Borbó
– Nou Barris: Passeig Verdum
– Sant Andreu: Gran de Sant Andreu entre Palomar i Avinguda Onze de Setembre/Carrer Olesa
– Sant Martí: Àmbit limitat pels carrers Llacuna, Bilbao, Tànger i Pallars.

El tall de l’Avinguda Diagonal es proposa com a el tall de “ciutat”. Es tallarà el tronc central de la via deixant els laterals pel pas del transport públic i els veïns. En aquest punt es potenciaran les activitats divulgatives amb la finalitat de donar a conèixer els objectius que persegueix el Pla de Mobilitat 2013-2018 (PMU). En aquest sentit es preveuen activitats relacionades amb la seguretat vial, el transport sostenible i la reducció de la contaminació, entre altres. També s’instal·laran zones d’estada i activitats lúdiques.

Les propostes de dinamització dels carrers pacificats dels districtes aniran vinculades al teixit associatiu del territori. Es preveu generar zones d’estada amb mobiliari i premsa gratuïta, parterres de gespa artificial o sorrals. També es durà a terme algun tipus d’acció que permeti que el ciutadà pugui opinar sobre com s’imagina la ciutat del futur, per recollir així idees i del Dia Sense Cotxes. Paral·lelament, les entitats i/o comerços properes podran ocupar el carrer fent-hi activitats en un espai guanyat al cotxe (tallers de reparació de bicicletes, partits de bàsquet, biblioteca a l’aire lliure, etc..). També es preveu un punt d’informació i divulgació del Dia Sense Cotxes a cada districte.

 

Bicicletada

El dia 11 d’octubre també es durà a terme una bicicletada que es planteja com una pedalada popular, amb un recorregut apte per a tots els públics. Al llarg del 12 km de la cursa, els participants aniran acompanyants de voluntaris del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), entitat a qui l’Ajuntament ha encarregat l’organització de la iniciativa, i d’agents de Guàrdia Urbana que vetllaran per la seguretat del trajecte que es realitzarà sense tallar el trànsit (només es tallaran els carrers adjacents en el moment del pas de la ruta).

 

Cursa dels Transports Públics

El dilluns 19 d’octubre tindrà lloc la cursa de transports urbana que permet fer una comparativa cívica dels costos, dels impactes ambientals i dels temps de viatge del transport públic col·lectiu i del cotxe. Els participants trien la manera en què volen desplaçar-se -caminant, en bici, amb vehicle a motor (cotxe o moto), o bé amb transport públic- i fan el recorregut ja sigui per la Diagonal o per altres rutes prefixades. Al final del trajecte els organitzadors mesuren el temps invertit per cada participant i calculen els costos econòmics, l’energia consumida i les emissions de co2, PM10 i NOx. L’objectiu és conscienciar la ciutadania dels avantatges dels modes de desplaçament amb mitjans sostenibles. La cursa de transport és una activitat plenament consolidada en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, avalada pels 12 anys que fa que es realitza i també per l’experiència de l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) que és qui la promou.

A banda, d’aquestes tres activitats principals la setmana inclourà altres iniciatives com:

– Rutes guiades en bicicleta:
* Mercats als barris: En el recorregut es visitaran les darreres intervencions fetes (Guinardó, Ninot, etc.) 10 d’octubre.
* Grans Infraestructures de Transport Públic: Es visitaran les obres de les infraestructures ferroviàries en construcció a la Sagrera i es comprovaran els canvis que ha generat a l’espai públic la línia 9 de metro. 12 d’octubre.
* Il·luminació sostenible: Barcelona ha introduït innovacions per millorar la qualitat ambiental i l’eficiència en la il·luminació i el recorregut ofereix la possibilitat de comprovar-ho amb les explicacions d’un guia urbanista. 17 d’octubre.
* Noves energies: En el recorregut es visitaran les primeres experiències d’energies alternatives–solar, geotèrmica, etc.- aplicades a La Barceloneta, 22@ del Poblenou i Fòrum-Besòs.18 d’octubre.

– Col·loqui taller: La conducció en la gent gran. Aptituds psicològiques a tenir en compte: Xerrada a càrrec de Teresa Morali i M. José Alcaide sobre els efectes de l’envelliment en les aptituds psicològiques necessàries per a la conducció. 13 d’octubre.

– Exposició Fotogràfica i Xerrada: Vianant no travessis la teva vida: Exposició fotogràfica que recull les principals infraccions de trànsit de la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de treballar per a la reducció de la sinistralitat i la victimització. 14 d’octubre.

– Visita de la Unitat Mòbil de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica: La visita consta de l’explicació del funcionament de l’estació, de la descripció dels aparells de mesura utilitzats i permet conèixer de manera presencial la qualitat de l’aire i quantificar el grau de contaminació atmosfèrica al lloc i moment concret. 17 d’octubre.

– Un veí de Ciutat Vella: Apel.les Mestres: Passejada cultural pels carrers de Barcelona rememorant els llocs on es va desenvolupar la vida del polifacètic escriptor Apel·les Mestres. 17 d’octubre.

– Nit europea sense accidents: Sensibilització i difusió del missatge “Condueix amb sentit, condueix 0’0” a càrrec de persones afectades per accidents de trànsit. 17 d’octubre.

– Expoelèctric: Iniciativa que promou l’ús dels vehicles elèctrics com a motor de transformació de la ciutat i sensibilitza la ciutadania sobre l’estalvi i l’eficiència energètica i la millora mediambiental i de la qualitat de l’aire. 17 i 18 d’octubre.

– Caminada a Montjuïc: Caminada de 3’5 hores i 11,5 km de recorregut. 18 d’octubre.

– Jornada-L’avaluació ambiental estratègica de la Mobilitat: Enfocaments i eines per a una mobilitat urbana sostenible. 22 d’octubre.





Paraules clau

mobilitat/ seguretat/ sostenibilitat/