Barcelona signarà el Pacte de Polítiques Alimentàries a Milà per crear una xarxa de ciutats en favor de l’alimentació saludable i el consum responsable : Servei de Premsa

Barcelona signarà el Pacte de Polítiques Alimentàries a Milà per crear una xarxa de ciutats en favor de l’alimentació saludable i el consum responsable

14/10/2015Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assisteix aquest dijous 15 d’octubre a la cimera d’alcaldes “Milan Urban Food Policy Pact”, a Milà, Itàlia, que reuneix representants de ciutats compromeses en favor de l’alimentació saludable i per reforçar el rol dels ajuntaments i les administracions regionals en el desenvolupament sostenible del sistema alimentari.

Colau, acompanyada pel Comissionat de Comerç, Consum i Mercats, Miquel Ortega, intervindrà a la sessió principal, sobre “Solucions locals davant de qüestions globals”, juntament amb els alcaldes de Dakar, Khalifa Sall; Moscou, Sergey Sobyanin; Colombo, Ahamed Jamaldeen Mohamed Muzammil; i Belo Horizonte, Marcio Lerda (15:10 hores, Salla delle Cariatidi, Palazzo Reale, Milà).

Finalitzada la sessió, l’alcaldessa signarà conjuntament amb els alcaldes d’un total de 100 ciutats de tot el món el Pacte de Polítiques Alimentàries, un acord per generar una plataforma activa de ciutats a nivell internacional que comparteixin bones pràctiques i assessorament en projectes alimentaris en la línia de fer de les ciutats espais de comerç just, on no hi hagi persones que passin fam, i per promoure el consum responsable i la sostenibilitat d’activitats relacionades, com la pesca, la ramaderia, l’agricultura i el comerç alimentari.

La trobada també serà el primer pas de la Xarxa Alimentària de Ciutats C40, que promourà els intercanvis entre ciutats, sense intermediaris i potenciant noves relacions comercials. A més, es crea un secretariat permanent amb seu a Milà per consolidar i ampliar la xarxa de ciutats i un premi anual que reconeixerà les iniciatives en favor de l’alimentació saludable i el consum responsable.

 

Una aposta per la política alimentària integral

El “Milan Urban Food Policy Pact” recull el paper estratègic de les ciutats com a nodes que apleguen la meitat de la població mundial, en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles, i a l’hora d’oferir un accés constant i segur a aliments saludables, actuar contra la fam i la malnutrició i el seu pes en termes de salut i benestar individual i com a societat, i alhora en la promoció d’empreses agrícoles i petits productors d’aliments de proximitat, i la creació de sinergies entre seguretat alimentària i nutricional.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona aposta per una perspectiva integral de l’alimentació a la ciutat, que involucri entre altres les polítiques de salut, sostenibilitat, comerç i/o benestar social, i ja treballa per desenvolupar iniciatives en aquesta línia. Dins dels objectius d’aquesta nova xarxa de ciutats es promourà la coordinació entre departaments per afavorir iniciatives que incloguin els aspectes socials, econòmics i ambientals i tinguin en compte la nutrició, equitat, producció alimentària, instrucció, seguretat alimentària i reducció del malbaratament.

Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ alimentació/ comerç/ política alimentària/