Pisarello qüestiona per carta a García-Margallo l’autorització del nou cònsol de Mèxic a Barcelona : Servei de Premsa

Pisarello qüestiona per carta a García-Margallo l’autorització del nou cònsol de Mèxic a Barcelona

06/11/2015

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha enviat una carta al ministre d’Afers Exteriors i de Cooperació del Govern, José Manuel García-Margallo, on qüestiona l’autorització del nou cònsol de Mèxic a Barcelona, Fidel Herrera, per part de l’Oficina d’Informació Diplomàtica del Ministeri que ell dirigeix.

Pisarello reclama al ministre que aclareixi amb urgència els dubtes que genera la trajectòria i la figura de l’exgovernador de l’Estat de Veracruz entre el 2004 i el 2010, que ha estat qüestionada per col·lectius de periodistes i organitzacions de defensa dels Drets Humans. En la carta Pisarello cita, per exemple, l’European Center for Constitutional and Human Rights, que ja va advertir que una mínima investigació dels serveis d’informació del govern d’Espanya hauria estat suficient per posar en dubte i qüestionar la idoneïtat d’aquesta autorització.

L’arribada el passat mes d’octubre del senyor Fidel Herrera Beltrán com a nou cònsol de Mèxic en Barcelona va generar protestes i queixes de la comunitat mexicana i de grups en defensa dels drets humans. També de prestigiosos periodistes, que continuen expressant els seus dubtes sobre la figura de Fidel Herrera, vinculada a presumptes casos de corrupció, assassinats i desaparicions.

Segons Pisarello “Barcelona, com a ciutat que aposta per la pau i per la justícia global, no pot romandre impassible davant aquestes queixes i per això es fa imprescindible aclarir qualsevol ombra de dubte”. El primer tinent d’alcalde considera que “davant de denúncies de vulneració dels drets humans tan greus, aquest govern no pot romandre impassible. Molt menys quan la ciutadania de Barcelona te un deute històric amb Mèxic, un país que va assistir els i les refugiades catalanes quan ho van necessitar”.

“Les relacions internacionals de totes les administracions, des de l’Ajuntament fins a l’Estat espanyol, han d’obeir a uns principis ètics i de respecte dels drets humans. Hem d’estar segurs que en cap cas interessos econòmics o geopolítics particulars suposin un impediment pel respecte a aquests principis elementals”, assegura Pisarello.

Per tot això, en la carta, el primer tinent d’alcalde de Barcelona recull les preguntes expressades aquesta setmana per un grup de periodistes al Col·legi de Periodistes de Catalunya i reclama al ministre García-Margallo saber de manera immediata perquè el seu Ministeri no va veure impediments en el nomenament de Fidel Herrera com a cònsol, quina informació va recollir la oficina abans de concedir la seva autorització diplomàtica i si va tenir en compte, a l’hora de prendre la decisió, testimonis que vinculen Fidel Herrera en presumptes activitats il·legals.

 

Podeu llegir la carta en l’arxiu adjunt.Compartiu aquest contingut