Barcelona rep el premi “Thinking Cities” per l’ús de les aplicacions mòbils per obtenir dades ciclistes : Servei de Premsa

Barcelona rep el premi “Thinking Cities” per l’ús de les aplicacions mòbils per obtenir dades ciclistes

23/11/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona ha rebut el premi “Thinking Cities” que s’atorga durant la Conferència anual de Polis, una xarxa internacional, formada per ciutats europees, que des de l’any 1989 treballa en l’intercanvi d’experiències per millorar la mobilitat urbana.

El premi s’ha concedit per les polítiques que duu a terme la capital catalana a l’entorn de les xarxes socials, com a eina per millorar les dades sobre l’ús de la bicicleta a la ciutat. També s’han valorat les aplicacions i els sistemes que s’estan utilitzant per obtenir informació de la mobilitat ciclista mitjançant els smartphones.

L’explotació de les dades obtingudes mitjançant les aplicacions d’smartphones permeten conèixer amb precisió i major freqüència la matriu origen i destí dels desplaçaments en bicicleta, la intensitat d’ús i els diferents itineraris. Mitjançant la tecnologia, Barcelona obté informació dinàmica sobre l’impacte de la bicicleta a la ciutat, amb dades que es poden visualitzar sobre plànols, aconseguint una comprensió més fàcil.

En aquest sentit, entre les diferentsiniciatives que es duen a terme en aquest camp, destaca que des de l’any 2012 la regidoria de Mobilitat convida als ciclistes que es mouen per la ciutat a participar en un repte europeu, l’European Cycling Challenge, una competició entre equips que representen ciutats i que competeixen per ser els que més quilòmetres pedalen en un mes. La ciutat de Barcelona aprofita aquesta informació, captada des dels dispositius mòbils, més enllà de la competició i durant tot l’any. Els recorreguts ciclistes s’enregistren amb un aplicació de mòbil i es van sumant, de manera que s’obté una malla ciclada real creada de forma col·laborativa per tots els participants. Aquesta malla ajuda a entendre els fluxos ciclistes a la ciutat, desvetlla punts de connexió intramunicipal i complementa la xarxa d’aforaments distribuïda per la capital catalana. D’altra banda, la ciutat de Barcelona també obté dades de malles ciclades mitjançant l’App PlayToRide.

A nivell de xarxes socials, es treballa per la promoció i la difusió de l’ús de la bicicleta mitjançant el perfil de Twitter @enbicixbcn.

L’Ajuntament de Barcelona aposta per fomentar l’ús de la bicicleta a la ciutat com a mode de transport més sostenible i eficient, i s’ha marcat com una de les seves prioritats l’ampliació i millora de la infraestructura ciclista a la capital catalana. La voluntat del Govern Municipal és millorar les condicions d’accessibilitat dels usuaris de la bici per tal de garantir desplaçaments més segurs i minimitzar el conflicte amb els vianants i el trànsit rodat. En aquest sentit, l’obtenció de dades i informació sobre els recorreguts més habituals que fan els usuaris de la bicicleta és clau per la millora dels itineraris ciclistes a la ciutat.





Paraules clau

aplicacions mòbils/ mobilitat/ seguretat/