L’Ajuntament de Barcelona assumeix el “Compromís de Barcelona pel Clima” : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona assumeix el “Compromís de Barcelona pel Clima”

23/11/2015Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcaldessa Ada Colau ha presidit l’acte de lliurament del “Compromís de Barcelona pel Clima” per part d’una representació de les 800 entitats ciutadanes vinculades a la xarxa Barcelona + Sostenible, signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, i davant de representants dels grups municipals.

 

22881247619_72783daefe_z

 

El “Compromís de Barcelona pel Clima” recull les prioritats, els reptes i els projectes seleccionats per les entitats i l’Ajuntament per a lluitar contra els efectes del canvi climàtic, que es concreta en un full de ruta per a realitzar en els dos propers anys.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha declarat que “adoptem aquest Compromís com un autèntic mandat democràtic que recull la voluntat i el treball de més de 800 entitats i per això estem aquí per governar, obeint”.

L’alcaldessa ha declarat que el Compromís es presentarà en el marc de la celebració a París de la COP-21, la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, on es reuneixen els 196 Estats que l’han ratificada, per tal d’afrontar la necessitat d’assolir un nou acord internacional sobre el clima, aplicable a tots els països, amb l’objectiu de mantenir l’escalfament global per sota dels 2°C.

Colau ha destacat que el canvi climàtic és un problema tant local com global, i exigeix un treball conjunt de les diferents escales governamentals, “com a ciutats demanarem els estats que assumeixin un compromís el més ambiciós possible per estar a l’alçada del que demana la ciutadania i a més, les ciutats han de treballar plegades i amb agenda pròpia”.

L’alcaldessa Colau ha conclòs que “des de l’Ajuntament ens comprometem a adoptar, promoure i seguir aprofundint en aquest Compromís, impulsant aquelles mesures necessàries que ens permetin avançar cap a una ciutat ambientalment més sostenible, sociambientalment més justa i humanament més habitable”.

Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, ha destacat en les seves paraules “que no partíem de zero quan vam convidar a totes les organitzacions ciutadanes per participar i reflexionar sobre el canvi climàtic perquè Barcelona té un actiu i una llarga tradició en el compromís col·lectiu per la sostenibilitat”. Sanz ha remarcat que “aquest treball col·lectiu ha permès establir un full de ruta pels propers dos anys amb accions concretes per mitigar els efectes del canvi climàtic a la ciutat”.

El procés del “Compromís de Barcelona pel Clima”, ha suposat des de l’inici del mandat un seguit d’iniciatives realitzades conjuntament amb les organitzacions ciutadanes, fins arribar a l’elaboració del document final que avui s’ha lliurat. S’ha creat el Grup d’Energia i Canvi Climàtic dins el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat que ha treballat al llarg de diverses sessions els projectes finalment triats i la trobada Fem Xarxing pel Clima! de debat i reflexió entre d’altres, que han acabat amb la formulació dels projectes del “Compromís de Barcelona pel Clima”.

El “Compromís de Barcelona pel Clima” proposa que Barcelona l’any 2030 assoleixi aquests objectius:

– pel que fa a mitigació, hagi reduït els seus nivells d’emissions de CO2 equivalent per càpita un 40% respecte als valors del 2005

– pel que fa a adaptació, hagi incrementat el verd urbà en 1,6 Km2, és a dir, 1 m2 per cada habitant actual

 

Mesures i projectes del Full de Ruta 2015-2017

Per avançar vers aquests objectius s’ha definit un primer full de ruta 2015-2017 amb un seguit de projectes a realitzar en els propers dos anys.

L’Ajuntament emplaça els diferents col·lectius econòmics i socials, administracions, empreses, agents i entitats socials i ciutadania per a que, cadascú en la mesura de les seves possibilitats, promoguin, impulsin i liderin actuacions que afavoreixin la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació de la nostra ciutat per prevenir-ne els impactes.

 

Mesures estratègiques

– Implementació del Pla d’Energia, Canvi climàtic i Qualitat de l’Aire 2011-2020

– Implementació del Pla de Mobilitat Urbana 2013-2018

– Desenvolupament d’una Estratègia de Resiliència i Adaptació al Canvi Climàtic, partint de l’anàlisi de la vulnerabilitat de Barcelona davant impactes del canvi climàtic

– Desplegament del Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020

– Desplegament del Pla de Prevenció de Residus de Barcelona 2012-2020

 

Projectes liderats per l’Ajuntament

– Creació d’un Operador Energètic Municipal

– Desplegament de les xarxes de fred i calor

– Programa d’estalvi i eficiència energètica en els edificis municipals

– Pla d’impuls a la bicicleta

– Disseny d’un corredor verd que reforci serveis ambientals i mobilitat sostenible

– Creació d’un jardí per a la biodiversitat dirigit a la conservació d’espècies

– Confecció d’un mapa de població vulnerable al canvi climàtic en relació a la salut

 

Projectes liderats per les entitats de la xarxa Barcelona+Sostenible

E4: Endolla’t a l’Estalvi i Eficiència Energètics. Assessorament ciutadà per aconseguir un model de democratització i rehabilitació energètica que resolgui el drama de la pobresa energètica i aposti per avançar cap a l’autosuficiència.

Reforma passiva i consciència activa contra la pobresa energètica. Programa d’eficiència energètica i salut a través de la reforma d’habitatges amb sistemes passius de baix cost i recomanacions per a l’adequació d’hàbits.

Camins escolars segurs. Foment de la mobilitat sostenible i de l’accés segur a les escoles a peu, en bicicleta i en transport públic aplicant noves tecnologies que garanteixin la seguretat i incrementin l’autonomia dels infants (dispositius mòbils, app…).

A la feina en bici. Foment de la mobilitat sostenible amb un canvi modal del transport laboral a traves del préstec d’una flota de bicicletes per als treballadors/es.

Cobertes mosaic. Projecte pilot d’un mosaic de cobertes amb instal·lacions que combinen les energies renovables amb espais agrícoles i verds i de captació d’aigua de pluja, integrats en diferents tipologies d’edificis i usuaris.

Punt verd 2.0. Acció per allargar la vida útil dels materials i productes a partir d’una aplicació web-mòbil i un punt de trobada d’iniciatives i serveis que promoguin la reutilització, la reparació i la mineria urbana.

De porta a porta i separo el que em toca. I l’envàs, al comerç tornaràs. Actuació cap al residu zero i l’economia circular a través de la millora de la separació de residus mitjançant la recollida porta a porta i el sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos.

Fem pinya contra el canvi climàtic. Treball en xarxa per revisar les propostes educatives i culturals existents a la ciutat amb l’objectiu d’actualitzar-les i integrar-hi la variable climàtica.

El canvi climàtic canvia el planeta, i també et canvia a tu. Pla de comunicació amb missatges seriosos alhora que optimistes, centrats en la responsabilitat individual necessària a més dels compromisos internacionals i de ciutat.

 

S’adjunta document “Compromís de Barcelona pel Clima”.

Paraules clau

Clima/ Compromís de Barcelona pel Clima/