L’Ajuntament de Barcelona exigeix al Govern de l’Estat espanyol que el CIE de la Zona Franca no obri mai més : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona exigeix al Govern de l’Estat espanyol que el CIE de la Zona Franca no obri mai més

24/11/2015Temps estimat de lectura: 4 minuts

A l’Ajuntament de Barcelona s’ha escenificat l’acord de diversos grups municipals amb entitats socials per presentar una declaració institucional que es portarà al proper plenari municipal, que tindrà lloc aquest divendres 27 de novembre.

Aquesta iniciativa, acordada per la plataforma Tancarem el CIE –integrada per les entitats SOS Racisme Catalunya, Migra Studium i Tanquem els CIEs-, i els grups municipals Bcomú, CiU, ERC, PSC i CUP, demana al Govern de l’Estat espanyol que no es reobri el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), que actualment es troba tancat per unes obres que es preveu duraran tres mesos.

 

23249958426_ffb1abf12f_z

 

El tinent d’alcalde de l’àrea de Drets de ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha agraït a les organitzacions que treballen per la defensa dels drets humans i la protecció dels drets de les persones migrades la “gran feina feta que ha aconseguit visibilitzar la realitat dels CIE, denunciant les pràctiques opaques i la impunitat que s’hi viu dins ells”.

A banda de la crítica a la existència d’aquests centres, la petició de no reobertura del CIE de Barcelona, ubicat a la Zona Franca, es basa en la consideració del marc normatiu actual de la UE que no obliga a l’Estat espanyol (o qualsevol altre estat membre) a comptar amb un Centre d’Internament d’Estrangers.

La Directiva 2008/115/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 16 de desembre del 2008, relativa a normes i procediments comuns als Estats membres pel retorn de nacionals de tercers països en situació irregular dicta la obligació de l’Estat a expulsar o regularitzar a les persones que es troben en situació irregular. Però l’article 15.1 -d’aquesta mateixa norma- exigeix que s’adoptin “amb eficàcia altres mesures suficients de caràcter menys coercitiu”, quan parla de l’internament previ a l’expulsió. Una possibilitat que esdevé obligació quan es constata que els CIE resulten ineficients i innecessaris des del punt de vista de la funció que els ha estat encomanada. Per Asens, “amb majoria social i voluntat política, demà mateix, es podrien tancar tots els CIE”.

A més, els CIE són espais on es vulneren sistemàticament els drets més bàsics de les persones internes, com confirmen diverses sentències dels Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). “Un motiu més que suficient per lluitar des del govern de Barcelona perquè mai es torni a obrir l’ubicat a la Zona Franca”, diu Asens.

La declaració institucional també denuncia els controls basats en perfils ètnics, per ser “il·legítims, discriminatoris, racistes i injustos”, ja que vulneren els drets fonamentals, atempten contra la dignitat, contra el dret a la lliure circulació i incompleixen els criteris fixats a la legalitat vigent d’un Estat de Dret. A més, el text aprovat entre entitats i grups municipals posa de relleu que als vols de deportació no es garanteixen, tampoc, els drets fonamentals de les persones deportades i denuncia l’ús cada cop més generalitzat de la fórmula d’expulsions des de comissaria (expulsions exprés), un mecanisme que limita les garanties processals.

A més de la petició de no reobertura del CIE de Barcelona, la declaració que s’ha presentat aquest matí inclou compromisos i acords lluitar contra el racisme des de l’Ajuntament de Barcelona i garantir la igualtat de drets i oportunitats per a tota la ciutadania:

Primer.- Manifestar el compromís d’emprendre mesures municipals en base a la legalitat i competències existents, amb l’objectiu de garantir que cap persona sigui identificada i detinguda per qüestions racials i privada de llibertat pel sol fet de trobar-se en situació administrativa irregular. En base a això, es comunicarà als diferents cossos policials que actuen a la ciutat, de manera escrita i mitjançant els organismes de coordinació existents, la oposició d’aquest Ajuntament a la identificació basada en el perfil racial, la detenció i trasllat del CIE de cap veí o veïna del municipi.

Segon.- Garantir el dret a lliure mobilitat a la ciutat de Barcelona de totes les persones independentment del seu origen, condició social, cultural o religiós instant a les empreses adjudicatàries del transport públic a:
1- Assegurar que las tasques obligatòries de documentació acreditativa dels usuaris de transport públic no impliqui acreditar la seva situació administrativa.
2- Garantir a que en compliment de la legalitat vigent, l’ús de la xarxa de transport públic no es vegi pertorbada per identificacions en base al perfil ètnic.

Tercer.- Instar al Govern de l’Estat espanyol a que iniciï un procés que condueixi al tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers; i a que, en concret, insti al Govern a que no es reobri el CIE de Barcelona, que ha tancat durant 3 mesos per obres.

Quart.- Instar al Govern espanyol a que cessin les deportacions expres, mitjançant les quals la policia deporta veïns i veïnes de la ciutat sota un règim de detenció de 72 hores, sense previ avís i, en molts casos, sense cap tipus d’assistència lletrada. Tanmateix, instar a que s’efectuï un desplegament normatiu de mesures cautelars alternatives a l’internament i a les expulsions exprés

Cinquè.- Instar al Ministeri de l’Interior per a que derogui, per vulnerar els drets fonamentals dels veïns i veïnes del municipi, el Protocol de Deportació de la Policia Nacional de 2007, que permet, entre d’altres mesures vulneradores de drets, la sedació forçosa, la immobilització mitjançant camises de força, brides o corretges de les persones que seran deportades.

Sisè.- Instar al Ministeri de l’Interior a que no es realitzin deportacions en vols col·lectius, en tant que s’ha constatat un gran nombre de situacions de vulneració de drets, tant al procediment que s’empra per completar les places de cada aeronau, com als propis vols.

El passat divendres, València va aprovar exigir el tancament del seu CIE. I en les properes setmanes el debat es portarà a altres ciutats, que adreçaran la petició al Ministeri d’Interior del Govern de Mariano Rajoy.

 

Document relacionat

Paraules clau

CIE/ Zona Franca/