Gerardo Pisarello s’entrevista amb moviments socials i activistes de drets humans de Hong Kong i la Xina : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello s’entrevista amb moviments socials i activistes de drets humans de Hong Kong i la Xina

03/12/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha aprofitat el seu viatge a Hong Kong per entrevistar-se amb destacats activistes dels moviment socials i activistes de drets humans a Hong Kong, vinculats a la revolta que fa poc més d’un any va treure milers de persones als carrers per reclamar a Pequín la implantació del sufragi universal directe, el conegut com a moviment dels Paraigües.

 

23523066225_62f233702d_z

 

Acompanyat del director de Relacions Intermacionals, Pablo Sánchez, Pisarello s’ha entrevistat amb Benny Tai Yiu-ting, professor de dret constitucional de la Universitat de Hong Kong i membre fundador del moviment “Occupy Central with Love and Peace campaign”, que aboga per garantir unes eleccions plenament democràtiques al Parlament de Hong Kong el 2016 i perquè els ciutadans puguin escollir directament el Cap del Executiu d’aquesta regió especial administrativa, el 2017.

Tai Yiu-ting ha explicat que ciutadans majoritariament joves i amb formació superior, són els que han encapçalat el Moviment dels Paraigües, que va tenir a milers de persones ocupant els carrers durant 79 dies. Pisarello ha aprofitat per veure’s amb dos d’ells. Un és Lee Cheuk-yan, membre del Consell Legislatiu de Hong Kong del Partit Laborista i activista prodemocràcia des de la revolta de Tianammen. L’altre Alex Chow, jove activista i exsecretari general de la Federació d’Estudiants de Hong Kong.

Aquestes converses han servit als dos representants municipals per conèixer les relacions entre el govern de Hong Kong i el govern xinès i les demandes de democratització de la societat civil.

El màxim responsable de l’àrea econòmica i de relacions internacionals de l’Ajuntament de Barcelona també ha volgut conèixer de primera mà la tasca que realitza la ONG China Labour Bulletin, un observatori fundat a Hong Kong l’any 1994 i molt proactiu en la defensa dels drets dels treballadors xinesos.

El fundador i actual director del CLB, Han Dongfang, ha traslladat a Pisarello els guanys assolits per la seva organització dins de la Xina per combatre vulneracions flagrants dels drets dels treballadors. Aquesta tasca clandestina els ha permès oferir-los, des de l’exterior, assistència jurídica i legal, defensar els drets d’organització sindical i la negociació col·lectiva, protegir els seus representants i lluitar per garantir drets socials bàsics, econòmics, de salut laboral o combatre casos de discriminació de gènere.

Aquesta ONG no busca, segons el fundador, “fer un combat polític directe al règim de Pequín”, malgrat el seu passat activista a Tiananmmen, d’haver estat empresonat durant dos anys i de viure exiliat a Hong Kong, sino que centra la seva lluita en millorar les condicions sociolaborals a Xina.

Pisarello ha assegurat que Barcelona no vol tenir una doble moral en la seva política internacional i a l’hora de teixir aliances amb ciutats d’arreu del món. “Compartim i defensem les reivindicacions dels moviments que lluiten per la democràcia, els drets polítics, socials i laborals arreu, a casa nostra, a Hong Kong i a la Xina”. “Veiem que com ha passat a Barcelona, els moviments socials, estudiantils, laborals estan marcant el camí als representants polítics, reclamant canvis, sobirania plena del poble i cap retallada en els drets fonamentals”, ha assegurat.

L’Ajuntament de Barcelona vol continuar sent una ciutat oberta al món que es relaciona amb altres ciutats i vol establir també un diàleg amb els ciutadans de les metopolis amb qui manté relacions institucionals. L’objectiu és que les relacions internacionals i la cooperació internacionl siguin les dues cares de l’acció global de l’Ajuntament i que sigui coherent amb la visió de justícia i democràcia que impulsa aquest govern.





Paraules clau

drets humans/ Hong Kong/ xina/