Gràcia informarà sobre l’obertura al districte del servei d’urgències les 24 hores : Servei de Premsa

Gràcia informarà sobre l’obertura al districte del servei d’urgències les 24 hores

03/12/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El districte de Gràcia informarà a tota la població del districte, i en especial als veïns i veïnes dels barris de la zona nord –El Coll, La Salut, Vallcarca-Els Penitents—sobre la propera obertura, 24 hores, del CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) en el CAP Larrard, el que suposarà l’atenció continuada en aquest centre sanitari, amb la possibilitat d’atendre urgències en aquest equipament a l’any vinent. Aquest servei va començar l’ 1 desembre a l’Hospital de l’Esperança, des de les 8 hores a les 12 de la nit. A finals de 2016 l’atenció del CUAP es realitzarà al CAP Larrard les 24 hores.

El districte ha previst una campanya informativa  mitjançant  el web, twitter, cartells als equipaments  i bustiada etc… perquè la ciutadania conegui que, quan es tracta d’una urgència que no requereixi ingrés hospitalari, es pot assistir al CUAP. Aquesta iniciativa es basa en el fet que és freqüent que per desconeixença de l’existència dels serveis de proximitat, s’acabi anant als hospitals, un fet que sovint genera col·lapse en les urgències hospitalàries.

La campanya informativa anirà adreçada als professionals, centres d’Atenció Primària i usuaris i usuàries de Gràcia. Aquesta acció, contemplada en una mesura de govern presentada al plenari del districte de Gràcia, que es va celebrar ahir, té com a objectiu explicar que els serveis sanitaris que donen suport als equips d’atenció primària en les demandes urgents són una alternativa als serveis d’urgències hospitalaris.

Els CUAP són un model de proximitat i destinat a la descongestió de les urgències hospitalàries, i en el cas de Gràcia, serviran per a ajudar a la descongestió de les urgències hospitalàries, especialment als de l’hospital de Sant Pau i de la Vall d’Hebron.

La posada en marxa dels serveis d’urgències 24hores (CUAP de Gràcia) en el CAP Larrard estan determinats per la finalització de les obres i l’entrada en funcionament del CAP Vila de Gràcia (Cibeles). El Consell de Salut del districte crearà una Comissió de seguiment coordinada amb el CAP Larrard en relació a l’inici  del serveis d’urgències 24h, primer i en relació als malalts crònics, estudi de les patologies, necessitats i funcionament després, que reportarà en el propi Consell de Salut. Així, les obres i seguiment sanitaris referent al CAP Vila de Gràcia es farà des d’aquest Consell de Salut.

 

Reivindicació veïnal

Després d’anys de lluita veïnal, l’empenta política del nou consistori, amb el suport d’altres forces polítiques, va afavorir, el passat mes d’octubre, l’assoliment d’un acord i l’execució d’una solució perquè els veïns de Gràcia puguin disposar d’un servei d’atenció primària d’urgències en les mateixes condicions que els ciutadans i les ciutadanes d’altres àrees de la ciutat. Gràcia es trobava amb una limitació pel que fa a l’horari d’atenció urgent, que a partir d’ara es pal·liarà de manera provisional, i quan obri el CAP Vila de Gràcia, de forma definitiva.

Quan acabin les obres i comenci a funcionar el CAP Vila de Gràcia, aproximadament dintre d’un any, el servei d’urgències d’atenció primària es traslladarà físicament a l’equipament de Larrard.





Paraules clau

Gràcia/ salut/