Agustí Colom visita l’exposició “Menjar en família: què ens uneix?” : Servei de Premsa

Agustí Colom visita l’exposició “Menjar en família: què ens uneix?”

18/12/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La inauguració de l’exposició de fotografies “Menjar en família: què ens uneix?” al mercat de la Sagrada Família ha clos aquesta tarda els actes de l’Any Europeu del Desenvolupament a Barcelona. L’acte ha comptat amb la participació del regidor d’Ocupació, Empresa, Turisme i Comerç, Agustí Colom; del director de la Representació de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas; i el cap de l’oficina de Madrid del Programa Mundial d’Aliments de l’ONU, Antonio Salort-Pons.

L’exposició de fotografies està organitzada pel Programa Mundial d’Aliments de l’ONU i la Comissió Europea, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i s’emmarca en els actes de l’Any Europeu del Desenvolupament que s’han celebrat al llarg de 2015 arreu d’Europa

Durant l’acte, el regidor d’Ocupació, Empresa, Turisme i Comerç ha destacat que “des de l’Ajuntament treballem per impulsar polítiques de sobirania alimentària, que garanteixin el dret a l’alimentació i integrin les polítiques de salut, sostenibilitat, comerç o benestar social”. “Una de les primeres mesures del Govern municipal ha estat treballar prioritàriament per fer front als riscos de pobresa infantil i evitar situacions de carència alimentària”, ha dit Colom, “i per això ha fet una aportació extraordinària per garantir les beques menjador que ha permès triplicar el nombre d’alumnes que reben l’ajuda”. En total es destinen prop de 16 milions d’euros, i s’han pogut atorgar més de 22.400 ajuts de menjador. A més, el regidor ha posat èmfasi en el paper dels mercats municipals a Barcelona: “disposem de 39 centres distribuïts per tota la ciutat que són la principal font d’abastament de producte fresc i local, reben 60 milions de visites l’any i han esdevingut clars centres econòmics, amb ocupació de qualitat, i generadors de cohesió social i territorial de la ciutat”.

Per la seva banda, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha recordat que la UE i els seus Estats membres són el major donant del món d’ajuda humanitària i al desenvolupament, i que els ciutadans de la UE sempre han estat favorables a mantenir aquesta solidaritat. “Els estudis d’opinió de la UE ens mostren que, fins i tot en temps de crisi, els europeus aposten no només per el nivell d’ajuda al desenvolupament, sinó que fins i tot voldrien que es fes més”, ha declarat Tarradellas.

També el cap de l’oficina del Programa Mundial d’Aliments ha posat de manifest la importància de l’exposició ‘Menjar en Família’ per donar a conèixer el que aquesta organització fa arreu del món. “Gràcies a la Comissió Europea, milers de persones a Catalunya han pogut conèixer de prop, a través d’aquestes boniques imatges, l’assistència alimentària del Programa Mundial d’Aliments de l’ONU i el que significa per a milions de famílies. Les institucions i donants privats que fan possible la nostra feina faciliten aquestes reunions diàries en torn al menjar, un de tants gestos i valors que ens uneixen”. Segons Salort-Pons, “portar l’exposició al Mercat de la Sagrada Família, de la mà de l’Ajuntament de Barcelona, és millor manera de cloure aquest Any Europeu del Desenvolupament”.

‘Menjar en família’ és una exposició del fotògraf britànic Chris Terry que mostra imatges de famílies que reben ajuda dels programes alimentaris de l’ONU i la Unió Europea. Terry ha recorregut cinc països (l’Equador, Jordània, Myanmar, Txad i Níger) cercant una costum universal: compartir el menjar en família. Ha fotografiat diverses famílies que reben l’assistència del Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides (PMA), gràcies al finançament del Departament d’Ajuda Humanitària i Protecció Civil de la Comissió Europea (ECHO).

La mostra té l’objectiu de donar a conèixer la situació de milions de persones arreu del món que subsisteixen gràcies a la tasca d’organitzacions sense ànim de lucre i d’organismes internacionals d’ajuda humanitària. Es tracta d’una exposició itinerant que ha estat exposada en diversos països europeus. Al Mercat de la Sagrada Família es podrà veure fins el 6 de gener de 2016.

L’exposició forma part d’un projecte d’abast europeu. A través de la pàgina web www.familymeal.eu es pot obtenir més informació sobre el significat universal de ‘menjar en família’, així com més fotografies i receptes de cuina típiques dels països representats a les imatges.





Paraules clau

comerç/ família/ Menjar/ ocupació/ turisme/