Barcelona s’adhereix a la xarxa europea Sirius, sobre polítiques educatives adreçades a infants i joves immigrats : Servei de Premsa

Barcelona s’adhereix a la xarxa europea Sirius, sobre polítiques educatives adreçades a infants i joves immigrats

18/12/2015

L’Ajuntament de Barcelona ha sol·licitat formalment avui, que es commemora el Dia Internacional de les Persones Migrants, l’adhesió a la xarxa europea Sirius, que treballa sobre polítiques educatives adreçades a infants i joves immigrats. La missió essencial de la xarxa de polítiques educatives Sirius, de la qual formen part institucions (entre altres, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat que va ser el primer en adherir-s’hi, el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte del govern estatal, o el Ministeri d’Educació i Ciència de la República de Lituània) com entitats (entre altres, l’Associació de Mestres Rosa Sensat) és promoure i millorar la transferència de coneixements entre les parts interessades per tal de millorar l’educació dels infants i joves d’origen immigrat. La seva tasca es basa en tres accions:

• Transferència de coneixement
• Influir en el desenvolupament i aplicació de polítiques
• Reunir a socis de països de la UE i les principals parts interessades, inclosos els responsables polítics, investigadors, professionals, representants de les comunitats de migrats, organitzacions no governamentals, organismes internacionals, etc.

Per tal d’assolir els seus objectius i amb la finalitat d’una millor aplicació de les polítiques, Sirius treballa en dos àmbits d’actuació: nacional i europeu. A en l’àmbit nacional, vol transferir per transformar. Per això es treballa amb els actors essencials que podrien transformar la realitat: els responsables polítics, els professionals i els ciutadans d’origen immigrat. En l’àmbit europeu, l’objectiu és transferir per aprendre. Els socis col·laboradors són entitats internacionals de recerca en immigració com International Migration Integration and Social Cohesion (Imiscoe), Network of Education Policy Centers (NEPC), Migration Policy Group (MPG), Migration Policy Institute (MPI) o Childrens Identity Citizenship in Europe (CICE). El seu paper en aquesta xarxa resulta crucial, ja que són organitzacions transfrontereres que poden ajudar en aquesta transferència de coneixements.

Alhora, la xarxa se centra en tres àrees temàtiques estratègiques:

• La implementació de les polítiques i la creació de xarxes
• La millora de les interaccions a l’aula amb presència d’alumnat immigrat
• La participació de la comunitat en l’educació: Projectes de Suport Educatiu a les famílies immigrades
L’Ajuntament de Barcelona ha enviat la petició d’adhesió avui mateix, i es preveu que es formalitzarà l’adhesió definitiva en una reunió del comitè de direcció de la xarxa del proper 13 de gener. Aquesta adhesió no implica cap cost econòmic per al consistori, i representa un pas endavant en la internacionalització i el lideratge de les polítiques educatives de la ciutat a escala internacional. La representació de la ciutat en la xarxa es coordinarà des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB).

Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats, destaca que “aquesta adhesió és la continuïtat natural d’una relació entre l’Ajuntament i la xarxa, que va començar fa més de dos anys”. Afegeix que “Barcelona té molt a aportar a la resta de ciutats europees sobre gestió de polítiques educatives adreçades a la població immigrada, i també molt a aprendre: serà un benefici mutu”.

Per a més informació: www.sirius-migrationeducation.org

 Compartiu aquest contingut