Barcelona sanciona les plataformes Airbnb i Homeaway per publicitar habitatges turístics il·legals : Servei de Premsa

Barcelona sanciona les plataformes Airbnb i Homeaway per publicitar habitatges turístics il·legals

21/12/2015Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha incoat 4 expedients sancionadors a les plataformes Airbnb i Homeaway –dos a cadascuna– per publicitar habitatges sense el número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC) (30.000€) i l’altre per no respondre als requeriments de l’administració (30.000€) sol·licitant les dades dels pisos anunciats sense RTC.

 

 

Es tracta dels primers expedients sancionadors derivats de les mesures anunciades a l’estiu per fer front als habitatges turístics il·legals i de les mesures que l’Ajuntament de Barcelona està desenvolupant per reduir l’impacte negatiu del turisme a la ciutat.

 

Requeriments a les plataformes digitals

L’Ajuntament, tal com va anunciar, ha enviat requeriments a 22 plataformes digitals que ofereixen habitatges d’ús turístic per tal que compleixin amb les obligacions establertes per la Llei 13/2002, de 21 de juny, de Turisme de Catalunya. En aquest sentit, se’ls reclama que facilitin les dades identificatives de les persones que posen a lloguer els seus habitatges a través d’aquests serveis i se’ls recorda l’obligació de fer constar en tots els anuncis d’allotjament turístic el número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya (RTC).

Durant la tardor, la Direcció de serveis de Llicències i Inspecció de la Gerència Adjunta d’Urbanisme ha estat fent el seguiment de tots els requeriments enviats i resolent les al·legacions presentades, centrades bàsicament en la impossibilitat de respondre per no incomplir la LOPD (Llei orgànica de protecció de dades personals).

 

Resultats de l’Aranya web, l’eina de rastreig d’anuncis a la xarxa

Per poder fer més efectiu el control en tot aquest procés, l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una solució tecnològica que està ajudant en la tasca de detecció de l’oferta turística de pisos no regulats que apareix a Internet. Aquesta eina, coneguda com a Aranya web o crawler, és un programa o script automatitzat que inspecciona la World Wide Web de manera metòdica i automatizada i permet fer un seguiment online de l’oferta de HUT‘s existent en les plataformes o portals que no fan constar el número de RTC.

Aquesta solució permet obtenir, quantificar i qualificar la informació a partir de portals web, analitzar la informació i generar alarmes per informar l’equip d’inspectors d’aquells habitatges plausibles de ser no regulats i visualitzar la informació de forma geo-referenciada sobre mapes. Aquesta eina està finançada amb l’Impost sobre estades en establiments turístics (IEET).

Del total de plataformes, i per testejar aquesta nova eina, s’ha iniciat el procés de detecció pels dos portals amb més oferta, Homeaway i Airbnb, i s’ha pogut comprovar que segueixen publicitant molts HUT’s sense fer constar el número de RTC. Això ha permès completar i incoar els expedients sancionadors.

En aquests dos casos, en base al nombre d’anuncis publicats –3.929 en el cas de Homeaway i 1.891 en el cas d’Airbnb–, a l’advertiment previ i a la posició dominant en el mercat de les dues empreses, s’ha graduat la sanció en el màxim previst de 30.000€.

L’Ajuntament també està fent el seguiment de la resta de plataformes que podrien derivar en les properes setmanes en expedients sancionadors de les webs que segueixen publicitant HUT sense RTC. Malgrat les dificultats tècniques, legals i de recursos per combatre l’oferta il·legal, l’Ajuntament de Barcelona es manté ferm en explorar totes les vies per combatre els anuncis il·legals.

Per això també s’ha informat l’Agència Tributària de les dades dels titulars als qui s’ha obert expedient sancionador per ús turístic d’habitatge sense llicència des de gener de 2011 fins a octubre de 2015, amb l’objectiu d’anar comunicant aquesta informació de manera periòdica. En total, són 986 expedients que corresponen a 779 titulars. Això s’explica perquè hi ha titulars amb més d’un expedient per la titularitat de més d’un habitatge (propietats verticals, etc).

 

Ciutat Vella instal·la plaques identificadores als HUT’s legals de la Barceloneta

El Districte de Ciutat Vella ha iniciat avui la instal·lació de plaques identificadores als habitatges d’ús turístic del barri de la Barceloneta que compten amb llicència per a exercir l’activitat. Aquestes plaques es col·loquen al brancal de la porta del pis que fa aquesta activitat i en elles es pot consultar el número de llicència del mateix i el telèfon 24 hores que han de tenir obligatòriament tots aquests habitatges per exercir l’activitat.

Aquesta iniciativa és una demanda dels veïns i veïnes de la Barceloneta i té com a principal objectiu que els veïns puguin identificar fàcilment tots aquells immobles que tenen autorització municipal per dur a terme l’activitat d’apartament turístic. I, per tant, fer més fàcil la localització dels que operen de manera il·legal. També permet que els veïns tinguin accessible la informació de contacte en el cas que els ocupants de l’habitatge estiguin generant molèsties i facilitar els canals de comunicació amb els responsables de l’espai.

Així, avui es comencen a col·locar 33 plaques, del total de 72 habitatges amb ús turístic que compten amb llicència al barri de la Barceloneta. Cal tenir en compte que aquesta iniciativa es duu a terme en un espai de propietat privada i, per tant, els seus propietaris han de permetre a l’Ajuntament de Barcelona fer les instal·lacions.

Fins al moment, només 4 propietaris -que concentren un total de 20 habitatges- han demanat no sumar-se al projecte. En altres 19 habitatges s’han comprovat mancances i/o errors en la informació facilitada a l’Ajuntament que, de confirmar-se, podria comportar l’inici d’expedients administratius. Així mateix, un cop clarificades aquestes situacions, pot augmentar el nombre de plaques instal·lades.

La voluntat del districte de Ciutat Vella és ampliar la instal·lació d’aquestes plaques a tots els habitatges d’ús turístic amb llicència d’activitats del districte, un total de 604. Aquesta és una de les mesures que està desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de reduir els impactes negatius del turisme a la ciutat i crear un model de turisme alternatiu, no massificat i sostenible, interessat en la vida de barri i en el llegat i la cultura dels districtes.

 

8.553 visualitzacions i inspeccions al barri de la Barceloneta aquest estiu

Durant el període comprès entre els mesos de juliol i octubre, ambdós inclosos, s’han dut a terme un total de 8.553 visualitzacions i inspeccions al barri per tal de detectar habitatges que estiguin duent a terme l’activitat turística de manera il·legal al barri de la Barceloneta. Cal tenir en compte que cal fer 5,3 visites de mitjana a cada immoble per poder comprovar l’activitat, ja que el procediment obliga a trobar turistes en l’habitatge el moment de la visita.

A data 31 d’octubre, hi ha un total de 539 procediments que s’estan tramitant per possibles irregularitats relacionades amb habitatges que podrien estar exercint l’activitat turística de manera legal o il·legal a la Barceloneta, que corresponen a un total de 350 habitatges. D’altra banda, en el període entre els mesos de juliol i octubre, s’han iniciat un total de 61 procediments sancionadors. Des de l’estiu de 2014 i fins a finals d’octubre, s’han dut a terme un total de 29 precintes.

A més, el barri de la Barceloneta compta amb un recurs específic al territori per facilitar les denúncies dels veïns, l’oficina de denúncies de la Barceloneta. Aquesta va obrir al novembre de 2014 i fins a 31 d’octubre de 2015 ha rebut un total de 201 instàncies i s’han recollit un total de 41 fitxes de les persones que no han volgut identificar-se. També s’han rebut 11 trucades.

 

Descarregar vídeo

 

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
habitatge/ habitatges turístics/ turisme/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina