Creix la preocupació per les qüestions polítiques : Servei de Premsa

Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Creix la preocupació per les qüestions polítiques

30/12/2015Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Baròmetre semestral corresponent al desembre del 2015 mostra l’aval dels ciutadans a la gestió de la ciutat, amb un 64,2% que l’aproven i una clara confiança en el futur de la ciutat i en la millora de la situació econòmica. L’enquesta, que es fa periòdicament, també revela que creix la preocupació per la situació política en general i que es consolida a la ciutat el canvi polític que es va produir en les passades eleccions municipals, sent Barcelona en Comú el partit que manté una intenció de vot més alta.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que el baròmetre dóna diferents missatges. D’una banda que “hi ha preocupació per l’escenari d’inestabilitat, situació política en general, la fragmentació i el cicle electoral intens en el que estem, que es manifesta a nivell de Barcelona, Catalunya i Espanya. Es constata, però, que on millor s’estan fent les coses és a Barcelona, on les noves forces han mostrat capacitat de posar-se d’acord”. Segons Pisarello, “en el baròmetre els ciutadans ens llencen un missatge: hem de saber governar la pluralitat en un panorama polític molt fragmentat, posar-nos d’acord i estar a l’alçada”.

Pisarello també ha destacat que “les noves forces hem demostrat que podem gestionar i gestionar bé i que ho fem amb una acceptació important de la ciutadania”. “Barcelona en Comú es consolida com la primera força amb intenció de vot, l’alcaldessa, Ada Colau està molt consolidada i té un grau de coneixement molt gran”, ha destacat Pisarello.

El portaveu del govern ha assegurat que un repte que els interpel·la és “com revertir i neutralitzar les desigualtats existents, que són un important problema segons el baròmetre, i que són conseqüència que no tothom té les mateixes oportunitats”.

 

Aprovat clar a la gestió municipal

El 43,3% dels enquestats considera que la gestió municipal és molt bona o bona i el 20,9% la considera normal. Aquesta xifra supera amb escreix la dels que la consideren dolenta o molt dolenta, un 25,5%. Aquest resultat és similar a l’obtingut ara fa un any i confirma l’aprovat que els ciutadans atorguen a la gestió municipal en els darrers anys. La gestió municipal és clarament més ben valorada que la del govern de la Generalitat i del govern espanyol. En el primer cas les valoracions positives representen un 25,5% i en el segon un 10,8%.

El Baròmetre semestral de Barcelona forma part del Pla d’Estudis Sociològics. Es tracta d’una enquesta telefònica realitzada a 800 barcelonins i barcelonines entre els dies 24 de novembre i 4 de desembre de 2015. L’estudi recull indicadors d’opinió sobre el present i el futur de la ciutat i els seus problemes més importants. També es recull la valoració de l’acció política municipal i de la gestió municipal. Així mateix introdueix una pregunta d’actualitat que en aquesta ocasió fa referència a les desigualtats econòmiques.

 

Més optimisme de cara al futur

Pel que fa a la valoració de l’evolució de la ciutat, el baròmetre mostra uns resultats força similars als d’ara fa un any i la confiança i expectatives de millora de cara al futur. Al voltant d’una quarta part dels enquestats (24,8%) creu que el darrer any la ciutat ha millorat i una mica més de la meitat (55,4%) opina que de cara en el futur millorarà. Els que opinen el contrari, que en el futur la ciutat empitjorarà, representen un 22,8%.

 

Creix la preocupació per la situació política en general

Pel que fa als principals problemes, l’atur i les condicions de treball continuen sent clarament els aspectes més mencionats quan es demana pel problema més greu de la ciutat (24,0%). De tota manera aquesta qüestió experimenta una clara davallada, perd sis punts percentuals.

En canvi el nombre de respostes que fa referència a qüestions polítiques ja sigui en general o en clau municipal augmenta sis punts percentuals i es situa en un 12,6% (7,3% aspectes polítics i 5,3% gestió política municipal).

A Catalunya, malgrat l’atur es manté com el principal problema, les qüestions polítiques són clarament més mencionades, un 18,5% aspectes polítics en general, un altre 18,5% l’encaix de Catalunya a Espanya i un 8,9% la gestió política. Totes tres qüestions presenten una tendència a l’alça.

En relació amb Espanya l’atur i condicions de treball s’enfilen fins al 31,6%. En aquest cas aquesta qüestió és acompanyada per un 15,1% de mencions a qüestions polítiques, un 12,0% a la gestió política i un 8,9% a la corrupció i el frau.

Quan es demana pel problema que afecta personalment als entrevistats i entrevistades un 25,6% menciona l’atur i les condicions de treball. Els problemes econòmics són el principal problema pel 12,9%. La primera d’aquestes qüestions no presenta canvis significatius respecte l’anterior baròmetre. La segona, els problemes econòmics, baixa en més de set punts percentuals ( del 20,3% al 12,9%).

 

Es detecta una clara millora de la situació econòmica

La crisi econòmica i els seus efectes segueixen presents en la vida quotidiana dels ciutadans. Si bé és cert que l’atur i les condicions de treball es mantenen com el principal problema, hi ha també alguns indicadors optimistes sobre l’estat de l’economia que se situen a nivells del 2008.

El nombre de ciutadans i ciutadanes que creuen que l’estat de l’economia de la ciutat és bo o molt bo (37,8%) s’apropa força al dels que pensen el contrari, que és dolent o molt dolent (42,4%).

Aquest indicador, que va arribar a situar-se al 6,6% el juny del 2012, ha anat millorant de manera regular i la diferència entre els que consideren que l’estat de l’economia és molt bo o bo i els que consideren que és molt dolent o dolent és la més petita des del 2008.

L’evolució d’aquesta variable per Catalunya i Espanya presenta la mateixa tendència tot i que, com passa en les anteriors edicions de l’estudi, la percepció de la situació de l’economia és més bona en relació amb Barcelona.

L’economia familiar continua presentant alguns símptomes de millora. Tot i que la majoria dels barcelonins continuen pensant que el darrer any ha empitjorat (42,6%) aquesta xifra baixa nou punts respecte el baròmetre de desembre de 2014. Els que manifesten que la seva situació ha millorat (10,1%) superen el 10% per primera vegada des de 2009.

Les perspectives que els ciutadans tenen en relació amb la seva situació econòmica no experimenten grans canvis. El 45,9% creu que millorarà, el 23,9% diu que continuarà igual i el 18,1% diu que empitjorarà.

Pel que fa a les preguntes incloses en aquesta edició sobre les desigualtats econòmiques existents a la ciutat, les respostes mostren un elevat nivell de consens entorn algunes qüestions com ara que aquestes desigualtats són altes o molt altes (79,7%), que les administracions han de contrarestar aquestes desigualtats (87,4%). Així mateix existeix cert consens que l’origen de les mateixes rau en que no tothom gaudeix de les mateixes oportunitats (78,3%).

 

L’Alcaldessa Ada Colau i Xavier Trias són els líders polítics més coneguts

A nivell de notorietat l’Alcaldessa Ada Colau i Xavier Tries són els líders polítics més coneguts (96,1% i 94,4% respectivament. A força distància segueix Alberto Fernández Díaz amb un 76,6%. En un tercer nivell trobem a Alfred Bosch (53,6%) i Jaume Collboni (45,0%) i en darrer lloc Carina Mejías (25,6%) i María José Lecha (13,5%).

Pel que fa a les valoracions, l’Alcaldessa Ada Colau obté una valoració de 5,2, només per sota de Xavier Trias que obté un 5,4 igualant la seva millor nota del passat mandat (obtinguda el desembre del 2011). Alfred Bosch és l’altre líder polític municipal que aprova, amb una valoració de 5,1. La resta de líders polítics obtenen un 4,8 Jaume Collboni, un 4,5 María José Lecha, un 3,6 Carina Mejías i un 3,1 Alberto Fernández Díaz.

La intenció de vot situa en primer lloc a Barcelona en Comú amb un 15,6% seguit per ERC amb un 10,6%, CiU amb un 9,0% i Ciutadans amb un 8,8%. El PSC es situa cinquè lloc amb un 6,3%, seguit de la CUP amb un 3,0% i el PP amb un 2,6%. Respecte el resultat de les eleccions Barcelona en Comú es manté estable mentre CiU cau gairebé cinc punts. ERC té una intenció que supera en quatre punts el resultat que va obtenir ara fa set mesos.

 

Documents relacionats

Baròmetre. Resum

Baròmetre. EvolucióCompartiu aquest contingut

Paraules clau
baròmetre/ Baròmetre Semestral/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina