L’Ajuntament renova el conveni de col·laboració amb Hàbitat3, per impulsar la cessió d’habitatges buits de particulars i destinar-los a lloguer social : Servei de Premsa

L’Ajuntament renova el conveni de col·laboració amb Hàbitat3, per impulsar la cessió d’habitatges buits de particulars i destinar-los a lloguer social

07/01/2016Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha renovat el compromís amb la Fundació Hàbitat3 per continuar amb el programa de captació d’habitatges buits de particulars per destinar-los a lloguer social. La renovació del conveni de col·laboració, signat amb la Fundació Hàbitat3, i impulsat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya, permetrà desenvolupar durant els propers 4 anys el Programa de Cessió d’Habitatges. Aquest projecte, que s’emmarca en l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, preveu la captació d’habitatges buits i la cessió d’aquests habitatges al Fons de Lloguer Social de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu final és assolir la xifra de 235 nous habitatges cedits, dels quals durant el 2015 ja se n’han captat 137.

Hàbitat3 és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu possibilitar el dret a l’accés a l’habitatge digne a persones desafavorides, per tal de deslliurar-les de l’exclusió residencial, i perquè puguin comptar amb un pla d’acompanyament social que faciliti la seva inclusió social. Aquesta tasca la realitza en col·laboració amb altres entitats, i també amb les administracions públiques. Entre elles, l’Ajuntament de Barcelona, que ja va signar el primer conveni de col·laboració amb aquesta entitat el 14 de novembre de 2014, un conveni que el nou Govern municipal ha volgut renovar i reforçar. De fet, durant el 2015, la Fundació Hàbitat3 va captar 137 habitatges, on s’allotgen 457 persones, que paguen un lloguer mitjà de 158 euros per habitatge.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria d’Habitatge, està impulsant tot un paquet de polítiques orientades a fer créixer el parc d’habitatge de lloguer social a la ciutat de Barcelona, un parc que en l’actualitat només representa l’1,5% del total del parc residencial barceloní, un índex molt reduït en comparació amb el de ciutats europees que són referents en polítiques públiques d’habitatge.

Entre les diferents accions que està impulsant la regidoria d’Habitatge amb aquest objectiu està la col·laboració amb entitats del tercer sector per tal d’arribar a particulars i persones jurídiques que tinguin pisos buits a la ciutat, a fi i efecte que els puguin oferir per al seu ús social. La llei catalana d’habitatge (Llei 18/2007) tipifica com situació anòmala els habitatges buits, i és d’interès de l’Ajuntament de Barcelona la mobilització de tots aquests habitatges per atendre l’emergència habitacional que es viu a la ciutat.

El Programa de Cessió d’Habitatges preveu, doncs, que la Fundació Hàbitat3 formalitzi la cessió de pisos buits amb els propietaris d’aquests pisos, propietaris que rebran una contraprestació econòmica per aquesta cessió. La Fundació també gestionarà el lloguer de l’habitatge cedit, a famílies que seran seleccionades mitjançant un procés tutelat per l’Ajuntament de Barcelona per tal que compleixin els requisits per poder accedir a un habitatge social.

El programa també inclou la possibilitat de rehabilitar els habitatges cedits, obres de les quals se n’ocuparà la Fundació i que es repercutiran sobre el cànon a pagar al propietari del pis, fins al 80% del cost de les obres. L’altre 20% l’assumeix el programa.

Aquest programa, per altra banda, dóna garanties als propietaris que cobraran les rendes pel lloguer dels seus pisos durant 36 mesos independentment de qualsevol circumstància, unes rendes que se situen gairebé al preu del mercat. També es dóna la garantia de retornar l’habitatge al propietari en les mateixes condicions en les quals el va cedir i que els costos de gestió no són repercutibles als propietaris ni tampoc cap de les incidències relacionades amb l’habitatge.

(Nota: els mitjans que ho vulguin, podran prendre declaracions al regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner a les 11:30h a la Galeria Gòtica).

Paraules clau

habitatge/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina