S’accentuen les desigualtats entre els barris de Pedralbes i Trinitat Nova : Servei de Premsa

S’accentuen les desigualtats entre els barris de Pedralbes i Trinitat Nova

17/01/2016

 

L’Informe de Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible (RFD) per càpita a Barcelona, corresponent al 2014, revela que les desigualtats entre barris continuen accentuant-se, en eixamplar-se la distància entre els barris amb valors extrems: Pedralbes avança de nou i assoleix un índex de 251,7, alhora que Trinitat Nova torna a retrocedir i cau fins a 34,7. La concentració de la barris amb renda baixa –que en general tenen poca població- és molt acusada: vuit dels deu barris de menys renda de la ciutat pertanyen a Nou Barris.

Pel que fa a la distribució de la renda per districtes dins de Barcelona és molt semblant a la d’anys anteriors. Tant en posicions com en valors, els districtes revelen una gran estabilitat, mantenint-se Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris en les posicions extremes. En posicions intermèdies, les Corts -destacat-, l’Eixample i Gràcia per sobre de la mitjana, i Sant Martí, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sants Montjuïc i Sant Andreu per sota, tots ells amb valors entre el 73 i el 80% de la mitjana i amb poc més de la meitat de la població de la ciutat.

L’informe que es presentarà a la Comissió d’Economia i Hisenda de dimarts vinent recull que la Renda Familiar Disponible per càpita a Barcelona ha virat lleugerament a l’alça durant 2014, després del descens dels darrers anys. Aquest augment del 1,1%, que l’ha situat en 19.335€, es sustenta en la millora de l’ocupació, de l’activitat empresarial, i de la situació econòmica general.

L’informe també revela que les rendes mitjanes continuen sent majoritàries a Barcelona, però inferiors als nivells d’abans de la crisis. Així mateix es constata que les rendes baixes continuen per sobre del 35%, i les molt baixes per sobre del 15,5%.

El tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha explicat que la crisi i la gestió portada a terme en un passat amenacen en convertir Barcelona en una ciutat més desigual. “Sempre hem dit que aquest és un dels principals perills als quals hem de fer front. i les xifres demostren que tenim raó. Mentre la renda familiar disponible mitjana augmenta lleugerament a la ciutat, també les desigualtats en la distribució d’aquesta renda augmenten”, ha dit. Pisarello també ha afegit que aquesta gestió de la crisi que s’ha fet ha amenaçat un dels principals motius d’orgull de Barcelona, la seva cohesió social. Des del 2007, molts barcelonins i barcelonines han esdevingut més pobres, mentre que el petit grup dels més rics ha augmentat.

El tinent d’alcalde ha assenyalat que una família mitjana del barri més ric, Pedralbes, disposa de 7,2 vegades més renda que una família de la Trinitat Nova, la zona més pobra. “I la tisora s’està obrint”, ha dit, “tothom desitja una ciutat més justa, però perquè aquest lema tingui realment sentit el que cal és prendre mesures per tancar aquesta tisora”.

Gerardo Pisarello ha destacat que “això és el que ha fet el govern municipal en els primers sis mesos de govern. Amb la modificació pressupostària i amb les mesures del pla de xoc engegades començarem a treballar per recuperar la cohesió social i reduir les desigualtats. I aquest serà un dels objectius prioritaris del projecte de PAM que estem ultimant i que presentarem de forma imminent”.

 

rfamili
 

[1] La Renda Familiar és el conjunt d’ingressos de què disposen els habitants d’un territori per destinar-los a consum o estalvi. L’indicador de Renda Familiar Disponible per càpita de Barcelona és un indicador teòric que es construeix a partir de diverses variables (atur, nivell d’estudis, evolució i potència del parc de turismes i preus al mercat immobiliari) que s’actualitzen periòdicament. Permet conèixer la posició relativa de cadascun dels barris en relació amb la mitjana de la ciutat, fixada en un valor igual a cent.Compartiu aquest contingut