L’alcaldessa afirma que la lliçó que va deixar l’Holocaust és que Europa no generi ‘mai més’ ciutadans de primera i de segona : Servei de Premsa

L’alcaldessa afirma que la lliçó que va deixar l’Holocaust és que Europa no generi ‘mai més’ ciutadans de primera i de segona

27/01/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat avui a l’acte institucional, organitzat pel Parlament de Catalunya, en motiu del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, un acte encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

L’alcaldessa ha qualificat l’Holocaust com una “operació planificada d’extermini de l’altre per l’únic fet de ser concebut com a altre”, un genocidi planificat d’un poble i “l’eliminació d’una cultura en nom d’una suposada puresa racial”. “Davant d’això, cal recordar per no oblidar”, ha afegit Colau.

Ada Colau ha advertit que l’Holocaust ens ha llegat “un imperatiu categòric de fer tot allò que estigui a les nostres mans per que mai més pugui repetir-se”. Per això, ha assegurat que “quan avui sentim parlar alqtra vegada de deportacions a 30 graus sota zero, de confiscació de béns i joies a les persones que travessen les fronteres, de braçalets i polseres identificatòries, de fileres de cadàvers que s’arrengleren a les platges de Lesbos, quan hom parla sense rubor de suspendre drets, d’alçar murs, d’expulsions massives, quan rebroten els vells fantasmes del passat en forma de manifestacions xenòfobes i islamòfobes no podem romandre impassibles. Son imatges i senyals d’alarma que ens evoquen un passat que creiem ja superat”.

Colau ha recordat que la lliçó de l’Holocaust és molt important, “més encara quan l’idea d’Europa corre perill de fragmentar-se entre l’egoisme i el tacticisme dels estats. Europa va sorgir com a projecte col·lectiu per evitar que les circumstàncies que van portar a l’Holocaust tornessin a repetir-se. Absolutament cap d’elles”. “Mai més Auschwitz. Mai més una Europa que generi ciutadans de primera i de segona. Mai més una Europa que no sàpiga conviure amb la seva diversitat. Mai més”, ha conclòs.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ holocaust/