El districte de Sant Martí desallotja l’edifici històric La Flor de Maig per risc d’esfondrament : Servei de Premsa

El districte de Sant Martí desallotja l’edifici històric La Flor de Maig per risc d’esfondrament

02/02/2016

 

El districte de Sant Martí ha decidit desallotjar l’edifici històric de La Flor de Maig (Doctor Josep Trueta, 195), al barri del Poblenou, després que aquest matí, Bombers de Barcelona acompanyats de tècnics municipals del districte de Sant Martí i la Guàrdia Urbana, han fet una inspecció i han determinat que calia apuntalar una part de l’edifici per risc d’esfondrament.

Recentment el districte de Sant Martí va rebre un avís d’una catedràtica de la UPC que havia fet una anàlisi de l’edifici i havia detectat un possible dany estructural del mateix.

En la inspecció de l’edifici, Bombers de Barcelona ha descobert danys estructurals en el seu interior, fet que ha decidit a apuntalar l’edifici i recomanar el seu desallotjament.

L’Ajuntament de Barcelona, donant resposta a una reivindicació històrica dels veïns, va comprar  l’entrada i el primer pis de l’antiga cooperativa perquè es poguessin desenvolupar les activitats de l’Ateneu Flor de Maig. La resta de l’edifici (tres baixos comercials i dos habitatges al tercer pis), són de propietats privades i només un dels habitatges estava ocupat per una persona. La part apuntalada pels Bombers correspon a la part privada de l’edifici,  ja que de l’Ateneu Flor de Maig estarien afectats els lavabos i alguna sala. Com a prevenció, Bombers ha preferit el desallotjament de l’Ateneu. Finalment, s’ha precintat un baix comercial, els dos habitatges i l’Ateneu. El veí del tercer pis ha marxat a viure amb uns familiars i els baixos comercials que no estan afectats, ara valoraran si continuen amb la seva activitat.

El districte de Sant Martí havia encarregat la rehabilitació de les façanes de La Flor de Maig. Ara, aquesta rehabilitació queda posposada i s’accelerà una anàlisi estructural de l’edifici que ja estava encarregada.

Els tècnics municipals del districte es reuniran amb els responsables de les activitats de l’Ateneu Flor de Maig per a oferir-los locals i alternatives on poder realitzar les seves activitats i els seus tallers.

 

L’edifici La Flor de Maig

La Flor de Maig va ser una cooperativa de consum històrica nascuda l’any 1890 al barri del Poblenou que té edifici propi des del 1896. Va esdevenir una de les cooperatives més potents de Catalunya, amb diverses sucursals, dues al Poblenou, als carrers de Pellaires i Pere IV. La cooperativa va tancar el 1950 a causa d’una forta crisi econòmica, però l’edifici va continuar com a escola. El 1978 l’edifici va ser recuperat per l’Associació de Veïns del Poblenou, que va impulsar la constitució d’un Ateneu Popular que encara subsisteix. La Flor de Maig va impulsar les Festes de Maig des del 1979, que tenen lloc el segon o tercer diumenge de maig. Actualment s’hi desenvolupen activitats i tallers per part de l’Ateneu Popular i és la seu de la coordinadora de  les  cooperatives de consum: Estèvia i La Unió.Compartiu aquest contingut