L’Ajuntament opta per un local del barri de Sant Antoni per ubicar-hi el Centre municipal de recursos LGTBI : Servei de Premsa

L’Ajuntament opta per un local del barri de Sant Antoni per ubicar-hi el Centre municipal de recursos LGTBI

04/02/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona opta per un local municipal situat al carrer del Compte Borrell, 22, al barri de Sant Antoni del districte de l’Eixample per ubicar-hi el Centre Municipal de Recursos LGTBI. L’espai escollit per ubicar aquest servei, té accés des de la planta baixa de l’edifici, però és un local amb dues alçades, ja que disposa d’una planta altell. En total compta amb 1.314 m2 de superfície disponible, 664 m2 a la planta baixa, i 650 m2 a la planta altell.

En aquests moments el local està net i buit, és un espai diàfan que haurà de ser adequat als nous usos un cop les entitats hi hagin donat el seu consentiment. Serà aleshores quan l’Ajuntament arranjarà l’espai segons el pla funcional, que està en fase de disseny i aprovació per part de les entitats LGTBI de la ciutat, a través d’un procés participatiu. Per tant, a l’interior del local es faran obres d’adequació segons les necessitats que defineixi aquest pla funcional. Unes obres que es calcula que poden durar entre 4 i 6 mesos i el cost de les quals quedarà determinat quan es defineixi el projecte d’adequació de l’espai.

 

En marxa el procés de participació per definir el funcional del centre

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI porta a terme un procés de participació per aprovar el funcional del Centre Municipal de Recursos LGTBI de la ciutat. Aquest centre dóna resposta de fet a una de les mesures que van quedar recollides en el Pla Municipal LGTB 2010-2015. El procés participatiu parteix del treball que durant el mandat passat ja van realitzar algunes de les entitats que formen part del consell municipal: el Casal Lambda, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, AMPGIL, l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais, i Gais Positius. Ara, el procés participatiu s’ha ampliat per tal de generar una visió compartida de com ha de ser el futur centre, en la qual els i les participants treballen sobre els següents aspectes:

El centre de recursos vol ser un equipament públic d’atenció, d’informació i derivació, és a dir, un equipament amb una carta de serveis públics. Serà, doncs, la porta d’entrada als serveis municipals. Aquest centre, a més a més, incorporarà espais perquè les entitats també puguin oferir serveis especialitzats.

 

Alcaldia retirarà la delegació per oficiar matrimoni als regidors i regidores que no vulguin casar parelles del mateix sexe

En la sessió plenària del Consell LGTBI que se celebra aquesta tarda el Govern municipal informarà a les entitats que en formen part que ha pres la resolució que va recomanar el Síndic de Greuges de retirar la delegació de l’alcaldessa per oficiar cerimònies de matrimoni a aquells regidors i regidores que no vulguin casar parelles del mateix sexe.

L’any 2014 es va produir un cas d’objecció de consciència d’un càrrec electe de la corporació municipal a celebrar un matrimoni a una parella del mateix sexe. Aquest cas va arribar al Síndic de Greuges de Catalunya, que va resoldre que es tractava d’una vulneració dels drets de la parella. El Consell LGTBI també va debatre sobre l’objecció de consciència i va arribar a la mateixa conclusió que el Síndic, és a dir, que l’objecció consciència davant la celebració d’un matrimoni de persones del mateix sexe constitueix una vulneració dels drets dels col·lectius LGTBI.

En un escrit enviat a tots els càrrecs electes de la corporació municipal, l’Alcaldessa ha comunicat que arran del cas d’objecció de consciència argumentada per un càrrec electe l’any 2014 a celebrar un matrimoni a una parella del mateix sexe, el Síndic de Greuges ha resolt, en la línia proposada pel Consell LGTBI de la ciutat, que l’Ajuntament estipuli formalment que els regidors i regidores que tinguin alguna reserva a celebrar aquests matrimonis no puguin celebrar matrimonis en cap dels supòsits.

L’Alcaldessa també ha expressat el compromís de l’Ajuntament amb la defensa dels drets de les persones gais i lesbianes, en resposta al Síndic de Greuges, i a la proposta feta pel Consell LGTBI. I finalment ha notificat al Síndic que si en un futur s’expressés per un càrrec electe una objecció de consciència pel supòsit esmentat, s’adoptaran per part d’Alcaldia les mesures necessàries per tal de donar compliment a la indicació establerta en el seu escrit.

En la sessió d’aquesta tarda del Consell LGTBI també s’inicia la constitució d’un grup de treball de seguiment de l’aplicació de la Llei contra la LGTBI fòbia.





Paraules clau

lgtbi/