La Ciutat Invisible, Softmachine, la Fundació Joia i Henkel Ibèrica reben el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2016 : Servei de Premsa

La Ciutat Invisible, Softmachine, la Fundació Joia i Henkel Ibèrica reben el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2016

24/02/2016

L’alcaldessa, Ada Colau, juntament amb el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, Jordi Via, han participat avui a l’acte de lliurament del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2016. Amb aquest premi, l’Ajuntament de Barcelona reconeix les empreses de la ciutat que hagin portat a terme mesures per facilitar la conciliació laboral, personal i familiar, potenciant la paritat i la igualtat en les responsabilitats de cura entre les persones treballadores.

Les empreses premiades enguany han estat la Ciutat invisible, Softmachine i la Fundació Joia. A més, Henkel Ibèrica ha rebut la menció especial a l’empresa de la xarxa Nous Usos Socials del Temps (NUST).

Durant l’acte, l’alcaldessa Ada Colau ha destacat que “cal agrair al moviment feminista, a través de les seves lluites i teoritzacions, que hagi posat el focus en el repartiment inequitatiu dels usos del temps com un dels pilars invisibles que sosté la nostra societat” i ha dit “si volem que la nostra societat avanci cap a una democratització dels usos del temps, si volem democratitzar aquest pilar, si volem que la gestió de les cures i les tasques reproductives siguin una responsabilitat col·lectiva i no només de les dones o les unitats familiars, cal repensar radicalment la nostra organització social i cercar conjuntament una solució col·lectiva”.

Colau ha fet una especial incidència en la responsabilitat social de les empreses, i en els objectius de l’Ajuntament de Barcelona per tal de adherir-se a la Iniciativa per a la Reforma Horària i potenciar el Pacte del temps que vol també contribuir a posar en valor el temps de cura i els diferents temps de la ciutat. Un exemple, també destacat per l’alcaldessa, ha estat que “aquest premi ha decidit lliurar-se a les 17.30 hores i s’ha habilitat una sala de jocs pels infants per facilitar la conciliació de les persones assistents”. I ha afegit que “només promourem una democratització reals dels usos del temps, si les institucions –començant per aquest ajuntament- canvia, si la societat canvia, perquè no haguem de ser sempre les mateixes les que haguem de fer un dia sí, i un altre també de malabaristes de la vida”.

El premi ha rebut en la seva 4a edició 29 candidatures de 29 empreses. La iniciativa, impulsada des del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, dins de les actuacions per l’economia de les cures, pretén sensibilitzar la societat en aquesta matèria i contribuir al coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques en aquest àmbit.

L’alcaldessa ha lliurat el guardó, dissenyat pels alumnes de l’escola Massana, a les quatre empreses escollides pel jurat, format per representants d’organitzacions empresarials, socials, sindicals i universitats.

 

Una baixa paternal de 8 setmanes, bossa d’hores amb horari flexible i adaptació a l’horari europeu, millors pràctiques del 2016

La Ciutat invisible ha estat distingida en la modalitat d’empresa de menys de 10 persones treballadores, per la implantació d’una baixa paternal de 8 setmanes, on s’ha valorat especialment el foment de la corresponsabilitat i la implicació dels homes en el rol de proveïdors de cures. En l’apartat d’empreses de més de 10 i menys de 50 persones treballadores el jurat ha premiat a Softmachine pel seu programa integral de conciliació que incorpora entre d’altres bones pràctiques bosses d’hores i flexibilitat horària que han permès l’augment de la productivitat i l’adequació dels horaris a les càrregues reals de feina. A l’apartat dedicat a les empreses de més de 50 persones treballadores s’ha reconegut les tasques impulsades per la Fundació Joia per millorar la gestió del temps i l’adopció de l’horari europeu per a les seves persones treballadores, en línia amb les propostes de la Iniciativa per a la Reforma Horària.

Com cada any el jurat ha destacat la tasca d’una de les empreses de la Xarxa Nust, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. Enguany l’empresa que ha rebut la menció especial ha estat Henkel Ibèrica per la guia “Un@ más en la família”, que aporta informació als pares i mares sobre permisos i ajuts disponibles amb el naixement d’un nado, ampliant així les mesures d’igualtat i coresponsabilitat impulsades per l’empresa.

L’acte també ha comptat amb el diàleg sobre “Innovar a les empreses per millorar el temps de les persones”, conduït per Sara Berbel, doctora en Psicologia Social i directora d’Empowerment HUB i on han participat representants de Gaes i SGS Tecnos, empreses guardonades en edicions anteriors del premi.

Els assistents també han comptat amb un espai de joc pels infants que han acompanyat als seus pares i mares a l’acte.

 

10 anys de la xarxa NUST, que ja compta amb més de 100 empreses adherides

A més, durant l’acte s’ha pogut veure l’exposició que revisa els primers 10 anys de la Xarxa d’empreses NUST, amb informació sobre els més de 100 membres de la xarxa, les seves activitats i la importància del Grup Motor que continua promovent activitats i noves incorporacions.

Aquesta és una iniciativa del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, dins de les actuacions per l’economia de les cures i coherent amb la xarxa d’empreses de Nous Usos Socials del Temps (NUST).

Aquesta xarxa celebra el 2016 deu anys de la seva existència i compta ja amb la participació de 101 empreses. La seva missió principal és facilitar una millor gestió del temps i conciliació de la vida laboral, familiar i personal, afavorint la productivitat i un clima de confiança que beneficiï tant a l’empresa com a les persones que hi treballen, i contribuint a la millora de la qualitat de vida de les persones de la ciutat.

L’any 2012 van rebre el reconeixement del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps empreses com Unipresalud, per la implantació de la jornada intensiva tot l’any; Vortex, per crear la figura del Responsable de la Felicitat; la UOC, per la incorporació de l’e-treball, i Casamitjana, per la seva política de conciliació en una empresa de l’àmbit del comerç.Compartiu aquest contingut