Es posa en marxa la web “Barcelona, Ciutat Refugi” : Servei de Premsa

Es posa en marxa la web “Barcelona, Ciutat Refugi”

25/02/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha activat, avui, la nova web del programa ‘Barcelona, Ciutat Refugi’, una eina que vol servir per a comunicar a la ciutadania tota aquella informació referent a la resposta que està donant el consistori a la crisi humanitària que viu Europa, informar sobre el pla que Barcelona ha posat en marxa per fer-hi front davant de la immobilitat de l’estat  i, alhora, canalitzar la solidaritat que ha despertat la situació d’aquestes persones entre els veïns i veïnes de Barcelona.

La voluntat del consistori és que aquesta web es converteixi en referència per a les persones interessades en informar-se sobre totes les actuacions que s’estan duent a terme tant des de l’ajuntament com des de les entitats socials en l’àmbit de la crisi de refugiats. Per això, en breu podran trobar, a través d’una agenda, els principals actes de sensibilització a la ciutadania que s’organitzen a la ciutat.

El coordinador del Pla ‘Ciutat Refugi, Ignasi Calbó, ha explicat que “aquesta serà una eina molt útil per a implicar-se, de forma positiva, adequada i útil, en l’ajuda de les persones refugiades, tant les que han d’arribar com les que ja estan a casa nostra”. Calbó ha recordat que l’elaboració del web respon sobretot a “la necessitat que ha generat la reacció massiva de solidaritat que hi ha hagut a Barcelona davant del fenomen”.

La direcció www.barcelona.cat/ciutatrefugi, activada avui, compta amb diferents apartats. D’una banda, sota l’epígraf ‘Què està passant’, la web dóna xifres actualitzades sobre la crisi i el paper de la Unió Europa i de l’Estat espanyol. La web també remet a la legislació estatal sobre l’estatus de refugiat.

En un altre apartat, ‘Barcelona Ciutat Refugi’, s’hi explica en què consisteix el programa que ha fet la ciutat de Barcelona per a preveure l’acollida persones refugiades que puguin venir a la ciutat fruit d’aquest últim flux i dels contingents acordats amb la UE, així com quins recursos té la ciutat per a atendre les prop de 1.400 persones sol·licitants de refugi que han passat pels serveis municipals l’últim any 2015.

En aquest link, s’explica que el Pla, que va iniciar-se al setembre, contempla recursos per acollir, assistir, proveir dels serveis necessaris i garantir els drets de les persones refugiades, alhora, preveu fer incidència exterior, conjuntament amb d’altres ciutats europees, per a generar una xarxa internacional de ciutats refugi i sensibilitzar políticament per a millorar les condicions d’arribada d’aquestes persones.

La web també vol servir per canalitzar tota la solidaritat dels veïns i veïnes de Barcelona que s’han mostrat disposats a ajudar, d’alguna manera, les persones que es troben en aquesta situació. Per això, s’ha habilitat apartat sota l’epígraf ‘Què puc fer’, on s’expliquen les possibilitats per contribuir amb les entitats i col·lectius de la ciutat que ja treballen en aquest àmbit i es donen idees i eines per col·laborar en la incidència política a l’estat i a la UE per exigir solucions.

El web dóna la possibilitat de dirigir-se a les entitats de voluntariat, veïnals, culturals i esportives que ja col·laboren amb projectes solidaris, però també posa a disposició de les persones un formulari, que gestionarà la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), a través del qual es canalitzarà l’ajut ofert per part de persones a títol individual en funció dels seus interessos i de les necessitats detectades mitjançant un pla de formació específic.

 

Informació al refugiat

D’altra banda, aquest web municipal inclou un epígraf dedicat a les persones refugiades que ja es troben a la ciutat –bé perquè estan dins del programa estatal d’acollida, bé perquè han vingut pel seu compte–, on poden trobar informació útil per moure’s per Barcelona, els serveis municipals als quals es poden dirigir i eines per a resoldre qüestions del seu procediment legal com a sol·licitants d’asil.

Aquesta informació està traduïda al castellà, anglès, francès, àrab, urdú, rus i ucraïnès.

 

Concentracions a Europa pel 27F

A la web també es destaca la convocatòria a una gran concentració el 27 de febrer a les 12 hores davant la seu de Comissió Europea a Barcelona (Passeig de Gràcia 90). L’Ajuntament mostra així el seu suport a una concentració convocada per entitats i organitzacions ciutadanes que es sumen a les més de 100 concentracions que es faran el mateix dia a diferents ciutats europees sota el lema #SafePassage o #ViesSegures, i que té com objectiu donar visibilitat a l’exigència de la ciutadania als governs dels estats europeus i de la UE perquè hi hagi un corredor humanitari que protegeixi la vida i els drets de les persones refugiades.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Ciutat Refugi/ refugiats/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina