Barcelona vol enfortir la presència pública i posar fre a la privatització de l’atenció sanitària : Servei de Premsa

Barcelona vol enfortir la presència pública i posar fre a la privatització de l’atenció sanitària

04/03/2016Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcaldessa, Ada Colau, ha presentat avui un informe sobre la privatització i mercantilització de l’assistència sanitària pública a la ciutat de Barcelona. Fruit de dos estudis encarregats per la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, l’informe radiografia el sector sanitari a la ciutat de Barcelona, posant de manifest que més de 200 milions d’euros, un 10% del pressupost públic, es contracta a societats mercantils amb afany de lucre.

“No és acceptable que es reparteixin beneficis a accionistes a partir de la prestació de serveis de salut que es financen amb diner públic”, ha assegurat Colau. L’informe té per objectiu aportar transparència a un àmbit que es caracteritza per una gran complexitat en les fórmules de titularitat i gestió, i una gran fragmentació de proveïdors. Així, s’analitza cadascuna de les línies assistencials, evidenciant que en alguns àmbits com l’atenció sociosanitària, el pes dels proveïdors privats amb ànim de lucre s’apropa al 50% i és àmpliament majoritari en la rehabilitació extrahospitalària o el transport sanitari.

 

 

L’informe –que es pot consultar íntegrament aquí– mostra també com “en el context de retallades que hem viscut els darrers anys, el sector privat ha vist incrementat el pressupost contractat en àmbits com l’atenció hospitalària”, ha exposat Tarafa, qui s’ha mostrat partidària d’una reforma de les lleis estatals i autonòmiques de sanitat que impedeixi transferir la provisió de la sanitat pública a empreses mercantils.

“Cal treballar perquè aquestes empreses s’excloguin progressivament del sistema sanitari que es finança amb fons públics”, ha assegurat. “Alhora, volem fer un acompanyament a totes aquelles entitats privades sense afany de lucre que presten serveis de salut perquè s’adhereixin a criteris d’economia social”, ha afegit Tarafa, reclamant també al conjunt de proveïdors que s’acullin a les exigències de transparència que marca la nova legislació i garanteixin les condicions laborals dels seus professionals.

“La Carta Municipal dota l’Ajuntament de competències per participar, juntament amb la Generalitat, en la cogestió i planificació dels serveis sanitaris de la nostra ciutat. Ens hem pres molt seriosament aquesta responsabilitat i així la volem exercir en el marc del Consorci Sanitari”, ha explicat Colau.

La comissionada de Salut ha fixat entre els objectius del govern municipal enfortir la presència pública en la provisió de serveis, especialment en àmbits com l’atenció sociosanitària o la rehabilitació, a partir del nou Pla d’Equipaments Sanitaris. Ha remarcat també que “tenim un model sanitari massa ‘hospitalocèntric’”, davant del qual ha apostat per enfortir el rol i els recursos de l’atenció primària i comunitària.

 

Document relacionat:

Privatització i mercantilització en l’assistència sanitària pública a Barcelona

Paraules clau

salut/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina