Barcelona dissenya conjuntament amb el sector polítiques per potenciar l’Economia Col·laborativa : Servei de Premsa

Barcelona dissenya conjuntament amb el sector polítiques per potenciar l’Economia Col·laborativa

11/03/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona acull des d’avui i fins diumenge 13 de març les Jornades “Economies Col·laboratives Procomú: polítiques, tecnologia i ciutat per a les persones” què reuniran al voltant de 400 persones expertes del sector, investigadores, emprenedores, policy makers i cooperativistes.

En la inauguració, el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, i Consum, Jordi Via, ha destacat “els valors intrínsecs de l’Economia Col·laborativa Procomú, des de la cooperació i la visió diferent d’allò públic” i ha qualificat d’imprescindible “el que feu des d’aquest sector i avui en aquestes jornades, per desenvolupar la política coral que es vol fer des de l’Ajuntament, i que té com a pota fonamental l’impuls i recolzament de les altres economies”. El comissionat d’ECSS ha remarcat que l’organització d’aquestes jornades “ens compromet a tots, al sector per fer visible aquesta realitat que ja existeix, però també des de la responsabilitat política” i ha fet una crida “per desenvolupar una posició crítica i constructiva amb tot allò que no ha de ser economia col·laborativa”. A la jornada d’obertura també han intervingut Àlvaro Porro, director d’Altres economies a Barcelona Activa, i Mayo Fuster, membre de Bar Cola i recercadora en l’àmbit de les economies col·laboratives.

L’objectiu de les jornades és obrir un debat sobre el model procomú en l’Economia Col·laborativa, treballar conjuntament en la definició i el disseny de les polítiques públiques en aquest àmbit i elaborar un manifest que reculli propostes per al Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2016-2019, així com recomanacions que es puguin traslladar a la Comissió Europea.
Es tracta d’una trobada organitzada per Barcelona Activa, el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona i BarCola, un grup de treball sobre economia col·laborativa i producció procomú a la ciutat què aplega entitats, empreses, recercadors i administració local.

La jornada s’emmarca en el projecte europeu P2Pvalue que a nivell local es dinamitza a través dels grups de recerca Dimmons, l’Institut Interdisciplinar d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (IGOPnet.cc).

 

Pensant la transició cap a un nou model econòmic

El model procomú es basa en la producció col·laborativa de recursos i serveis, articulada a partir de plataformes digitals, en comunitats de persones contribuïdores que s’autogovernen i en la propietat compartida d’un recurs comú i que es fa accessible com un bé públic. Un nou paradigma que es diferencia d’altres plataformes com Airbnb, Uber o Wallapop, entre d’altres.

Els casos “clàssics” de producció procomú són el programari lliure i la Wikipedia, tot i que s’està expandint a àrees amb un fort component de coneixement, de producció material com maquinaria (FabLabs, Open Source Ecology), allotjaments (couchsurfing) o divises (monedes locals).

Aquestes jornades han de servir, també, per definir els principis del model d’economia col·laborativa procomú a partir de casos d’èxit d’altres ciutats i de manera participativa amb el conjunt del sector.

 

Més de 60 ponents compartiran experiències d’èxit

El programa de les jornades combina tallers de treball en grup per construir una xarxa de col·laboració entre ciutats que promouen les economies col·laboratives, amb conferències al voltant dels tres eixos principals de les jornades: polítiques públiques, tecnologia i ciutat per a les persones.

A més, cada dia es duran a terme dues sessions plenàries sobre el rol de les administracions públiques en la promoció del model econòmic procomú. En conjunt, al llarg dels tres dies que duren les jornades, participaran més de 60 ponents de referència tant a nivell local com europeu què compartiran experiències d’èxit.

El dissabte 12 de març s’organitzarà un Datathon per elaborar projectes de visualització de dades que integrin diferents experiències europees i tenir, així, un mapa de l’ecosistema d’Economia Col·laborativa. Es partirà d’estudis sobre Wikidata, experiències de crowdfunding, intercanvi de casa i cartografia col·laborativa. Entre els participants, es farà un concurs per seleccionar les cinc millors propostes.

 

Barcelona, un referent europeu per al sector

Barcelona vol ser referència en la transició cap a un nou model econòmic, social i ambiental. En aquest sentit, s’ha creat una nova àrea a Barcelona Activa per impulsar, des de l’àmbit públic, la transformació cap a una economia plural què integri el sector de l’economia cooperativa, social i solidària, així com altres economies transformadores.

Acollir les primeres jornades sobre economia col·laborativa procomú, que s’organitzen en el marc d’un projecte europeu, representa un oportunitat estratègica per posicionar la ciutat com un referent en aquest sector. Barcelona ha jugat un paper clau en el desenvolupament del model emergent procomú, doncs la ciutat compta amb talent creatiu i innovador, una comunitat pionera i projectes reconeguts a nivell internacional. Només en l’àmbit local hi ha identificats més de 1.500 iniciatives d’economia col·laborativa.

Tant la creació de BarCola i l’organització d’aquestes jornades, així com altres iniciatives en construcció responen a la intenció de l’Ajuntament de construir un marc de treball amb l’ecosistema de les economies col·laboratives procomú que puguin contribuir a desenvolupar un model de ciutat més just, democràtic i sostenible.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
economia col·laborativa/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina