Barcelona reivindica el rol de les ciutats i els seus espais públics per generar inclusió i igualtat d’oportunitats : Servei de Premsa

Barcelona reivindica el rol de les ciutats i els seus espais públics per generar inclusió i igualtat d’oportunitats

04/04/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’alcaldessa Ada Colau ha inaugurat la reunió temàtica d’Hàbitat III sobre espai públic que té lloc a Barcelona, juntament el secretari general d’Hàbitat III, Joan Clos, i el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez. La ciutat acull avui dilluns 4 d’abril i demà dimarts 5 d’abril aquesta trobada de Nacions Unides sobre l’espai públic com a garantia del Dret a la Ciutat, i com element democratitzador i de desenvolupament social, que promogui la participació, les iniciatives socials i la igualtat d’oportunitats.

 

25622950194_bf5dff7d06_z

 

Ada Colau ha destacat la importància de reunions com aquesta per reivindicar “un protagonisme per a les ciutats que fins ara semblava reservat de forma exclusiva als Estats”. “No es pot parlar de ciutats sense parlar d’espai públic”, ha dit Colau, que ha advocat per “afrontar l’especulació que amenaça els espais públics” i aposta per models de col•laboració públic-privada amb un lideratge públic que preservi els béns comuns. Per a l’alcaldessa, les ciutats i el seus espais públics “juguen un rol fonamental per generar inclusió i igualtat d’oportunitats” i és clau que “els governs locals tinguem més veu i ens deixin ser part activa a l’hora d’elaborar les polítiques públiques, perquè és finalment a les ciutats on s’hi implanten, i tenim ganes i experiència”.

L’alcaldessa ha anunciat a més l’expedició demà a la Comissió Europea de representants de la ciutat de Barcelona, juntament amb altres nou ciutats, que seran rebudes pels comissaris de Migració, Dimitris Avramopoulos, i per la comissària de Política Regional, Corina Cretu. Colau ha anunciat que viatjarà a Brussel•les per incidir en les polítiques que s’han de portar a terme per acollir refugiats: “Europa està obligada a acollir a aquestes persones. Ens trobem davant d’un acord que han pres els estats i que al final s’ha d’implantar a les ciutats, per això demanarem que se’ns escolti, direm que podem acollir i si ens ho permeten, serem part activa de la solució”.
Experts internacionals debaten les línies que han de ser prioritàries a l’agenda urbana de la ONU, amb la ciutat com a centre

La reunió preparatòria temàtica d’Hàbitat III aplega a Barcelona el 4 i 5 d’abril experts, autoritats i acadèmics de tot el món que treballaran en un manifest consensuat per influir en l’agenda de les Nacions Unides i els organismes que redacten les polítiques globals a nivell mundial, per incloure millores en l’espai públic com a garantia del Dret a la Ciutat, i com element democratitzador i de desenvolupament social, que promogui la participació, les iniciatives socials i la igualtat d’oportunitats.

Aquesta reunió s’articula en diferents sessions plenàries i sessions temàtiques, al voltant de “La planificació urbana per compartir espais públics i béns comuns”; “El lideratge públic, els ciutadans i ciutadanes i el Dret a la Ciutat. Espais oberts versus comunitats tancades”; “L’habitatge com a eina de millora urbana; el dret a l’habitatge i la producció social de l’hàbitat”; “El dret a la mobilitat. Per a una mobilitat urbana sostenible”; “El disseny urbà per tenir espais públics més humans i segurs”; o la “Producció sostenible i el consum just”, entre altres ítems de debat.

Dimarts 5 d’abril, a les 18:30 hores, tindrà lloc la cerimònia de cloenda, on es presentarà la Declaració de Barcelona, amb les propostes consensuades en aquesta reunió al voltant dels requisits per millorar el Dret a la Ciutat com a eina de millora de l’espai públic com a res publica i incorporar-lo en les polítiques de les Nacions Unides. A l’acte hi assistirà el tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello; la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; i el vice secretari general d’Hàbitat III, Kumaresh Misra.

La reunió preparatòria temàtica de Barcelona s’emmarca en el calendari de reunions prèvies a la conferència de Nacions Unides prevista per a l’octubre d’enguany sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible a Quito, Equador, on es preveu renovar el compromís global d’Hàbitat III i establir les línies mestres de la Nova Agenda Urbana per al desenvolupament urbà dels pròxims 20 anys. Les preparatòries són sessions per recopilar les visions de tots els actors presents a la ONU -i en aquest cas especialment de les ciutats- de cara a incorporar totes les veus possibles en l’elaboració d’aquest full de ruta de les polítiques urbanes de Nacions Unides. La reunió de Barcelona té com a missió debatre i consensuar les recomanacions per prioritzar polítiques urbanes amb la ciutat com a centre.

Durant la jornada també es presentarà l’estudi “Monitoring Global Urban Expansion: The quality of Urban Footprints”, el primer anàlisi quantitatiu sobre la influència de la gestió de l’espai públic en el desenvolupament social de les ciutats.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Hàbitat III/ Nacions Unides/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina