Comunicat sobre el brot de gastroenteritis transmès possiblement per consum d’aigua envasada : Servei de Premsa

Comunicat sobre el brot de gastroenteritis transmès possiblement per consum d’aigua envasada

18/04/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), de forma coordinada amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), continua investigant el brot de gastroenteritis possiblement transmès per consum d’aigua envasada.

Actualment són 2.020 els casos notificats als serveis de vigilància epidemiològica. Tots els afectats són persones treballadores de diverses empreses ubicades, la gran majoria, a municipis de la demarcació de Barcelona i també en algunes poblacions de la demarcació de Tarragona.

Les persones afectades han presentat simptomatologia, consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta (38,9º). El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores. Durant el brot, només hi ha hagut una persona hospitalitzada lleu, que ja ha rebut l’alta mèdica.

L’agent causal de la infecció de la gastroenteritis és norovirus, aïllat en mostres de diversos pacients.

La possible font de contaminació seria aigua de deu, envasada de fora de Catalunya, concretament a Andorra on s’ubica la planta envasadora.

Els serveis de salut pública del Departament de Salut han dut a terme la corresponent investigació a una empresa de l’Hospitalet de Llobregat, que emmagatzema i distribueix aigua, envasada a Andorra, i on no s’ha detectat cap disconformitat.

Els serveis d’inspecció han procedit a la recollida de mostres dels lots d’aigua, immobilitzats en l’empresa distribuïdora, per a la seva anàlisi amb l’objectiu d’investigar la presència de norovirus en l’aigua.

Els serveis de salut pública a Catalunya treballen en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot.

Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en roda de premsa les analítiques de l’aigua es faran de forma coordinada amb Andorra en uns laboratoris de Catalunya.

Més informació al telèfon 061 CatSalut Respon.





Paraules clau

aigua/ salut/