L’Ajuntament obre un canal per denunciar talls de subministrament en casos de vulnerabilitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament obre un canal per denunciar talls de subministrament en casos de vulnerabilitat

27/04/2016Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Àrea de Drets Socials ha obert un canal perquè les persones en situació de vulnerabilitat que es trobin davant d’un tall de subministrament puguin denunciar-ho per tal que se’ls apliqui la Llei 24/2015. Segons aquesta normativa, les companyies subministradores no poden efectuar un tall per impagament sense comprovar la situació de fragilitat de les persones afectades.

La queixa es pot realitzar a través del web de Serveis Socials (www.barcelona.cat/serveissocials), del de l’Ajuntament o també trucant al 010 o al telèfon gratuït 900 226 226. Un cop registrada, serà remesa a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), que verificarà la situació de la persona i, en cas que compleixi els criteris establerts, emetrà el corresponent informe d’exclusió residencial i reclamarà a la companyia subministradora que no executi el tall. En cas que aquest ja s’hagi produït, s’exigirà el restabliment del subministrament i s’iniciarà el corresponent procediment sancionador a l’empresa.

“Volem oferir tots els instruments possibles per apoderar la ciutadania perquè faci valer els seus drets”, ha assegurat la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Ha recordat així que “aquest govern ha donat un gir a les mesures contra la pobresa energètica, passant d’assumir el pagament de les factures a exigir a les empreses el compliment de les seves obligacions”. “Hem posat en marxa Punts d’Atenció a la Pobresa Energètica (PAPE) als barris més afectats, hem format 100 persones aturades de llarga durada per fer auditories energètiques i hem fet difusió, utilitzant les pròpies factures de la llum, dels drets que emparen els usuaris”.

L’accés al formulari de queixa davant d’un tall de subministrament es pot trobar destacat al web de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, on també s’hi troba un bànner d’accés al Servei de Pobresa Energètica. Allà s’hi informa de la ubicació dels PAPEs i s’ofereixen consells d’eficiència energètica, informació sobre tarifes i contractació de potències, vies d’accés al bo social, sol·licitud de l’informe d’exclusió residencial i tot allò que les persones usuàries han de fer per evitar un tall de subministrament.

Ortiz ha demanat als veïns i veïnes que “facin ús dels recursos que posem al seu abast per denunciar les situacions de pobresa energètica”, recordant que “no totes les companyies es mostren col·laboradores i faciliten a l’Ajuntament les dades sobre els talls que duen a terme”. “La informació ens permetrà ser més àgils i més exigents amb aquestes empreses, i garantir que en cap cas una família sense recursos es queda sense electricitat o aigua a Barcelona”.

Després dels mesos d’hivern en què els PAPEs han funcionat com a prova pilot, el govern municipal treballa per posar-los de nou en funcionament la propera tardor, ampliant-ne la xarxa i amb l’objectiu que acabin operant tots els mesos de l’any. “L’experiència ha estat molt positiva, perquè ens ha permès accedir a centenars de casos de risc que s’han pogut resoldre, alhora que ha estat una via d’informació transparent que sovint les companyies no presten, així com d’educació energètica”, ha senyalat Ortiz. “Fins a la nova obertura d’aquests punts, les persones que es trobin en una situació de pobresa energètica poden adreçar-se a la xarxa de serveis socials o fer servir aquest nou canal de denúncia”, ha afegit.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
companyies subministradores/ pobresa energética/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina