L’Ajuntament de Barcelona no renuncia a la Llei 24/2015 d’emergència en l’àmbit de l’habitatge : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona no renuncia a la Llei 24/2015 d’emergència en l’àmbit de l’habitatge

02/05/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona no renuncia en cap cas a la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Una llei impulsada a través d’una ILP que van iniciar moviments socials, cívics, ciutadans i les entitats, i que finalment va ser aprovada per unanimitat de tots els grups parlamentaris. Alguns articles d’aquesta Llei, que ara el Govern de l’Estat en funcions ha demanat que se suspenguin, ha esdevingut una eina a través de la qual els municipis han pogut actuar amb més contundència davant dels grans tenidors d’habitatge, per evitar la pèrdua de l’habitatge a centenars de famílies.

L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha reunit aquesta tarda amb representants de les entitats que formen el grup promotor de la llei (PAH, APE i DESC). A la trobada també hi ha assistit la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner. Colau s’ha mostrat ferma en la decisió de seguir requerint als grans tenidors que ofereixin lloguers socials a les famílies o que cedeixin els habitatges que tenen buits. “No pensem renunciar a la llei. La seva legalitat ha de ser restituïda, per una via o per una altra”, ha dit l’alcaldessa, que ha qualificat d’oportuna la reunió convocada demà pel president de la Generalitat per abordar l’actual situació. D’acord amb les entitats, Colau ha defensat un front comú per garantir el dret de l’habitatge, i ha demanat accions i compromisos concrets, així com també una comissió de seguiment estable per garantir-ne el seu desenvolupament i compliment.

 

Una llei útil i necessària

L’Ajuntament de Barcelona va activar a principis d’aquest any la UCER, la Unitat Contra l’Emergència Residencial, actualment amb 14 persones en actiu de diferents disciplines, però amb la previsió que l’equip arribi a 21 persones. La feina d’aquesta unitat específica ha estat actuar d’una manera àgil en l’aplicació i el compliment de les lleis d’habitatge: tant de la 24/2015 com també la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge. A partir de la legislació vigent i entre gener i maig d’aquest any, la UCER ha pogut aturar un total de 639 desnonaments. L’Ajuntament també ha fet 1.500 requeriments a bancs i entitats financeres que tenen pisos buits a Barcelona perquè els cedeixin per a lloguer social, i a través de les gestions realitzades l’Ajuntament ja ha aconseguit d’aquests grans tenidors un total de 550 pisos (alguns cedits temporalment, altres a través de la compra o exercint el dret de tanteig, com preveu la llei).

També a través de la intervenció municipal i en compliment de la llei, l’Ajuntament ha pogut tramitar 104 lloguers socials com a alternativa a possibles desnonaments, i en aquests moments, s’estan tramitant uns altres 81 oferiments de lloguer social, que és l’alternativa prèvia a un procés de desnonament tal com preveu la llei 24/2015, que si finalment es suspèn, quedaran també pendents i en suspens.

En aquesta mateixa línia d’actuació i també arran de la creació de la unitat específica d’actuació per fer complir la llei, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat 17 processos sancionadors a grans tenidors d’habitatge que han tirat endavant processos de desnonament de famílies en situació precària abans de complir el seu deure i d’oferir-los l’alternativa d’un lloguer social.

 

Ajuts estables al lloguer i convenis amb les empreses subministradores

Ada Colau s’ha sumat a la petició feta per les entitats i ha demanat a la Generalitat que obri una línia d’ajuts al lloguer que tingui un caràcter permanent. L’alcaldessa ha recordat que l’últim trimestre de 2015 l’Ajuntament va destinar 8 milions d’euros per ajudes al pagament del lloguer extraordinaris, i que va modificar la convocatòria per tal que les famílies sense cap ingrés també poguessin optar a les ajudes.

Tot i que en l’apartat de pobresa energètica el Govern estatal no ha demanat la suspensió de cap article de la llei 24/2015, l’alcaldessa ha insistit que en aquest àmbit la Generalitat encara té molt camí per córrer. En aquest sentit, ha recordat que el Govern no ha explotar encara algunes de les possibilitats que ofereix la llei, com ara l’aplicació del principi de precaució. Colau ha demanat que el Govern impulsi amb els ajuntaments la signatura de convenis per part del Govern català amb les companyies subministradores per tal de garantir que no es produeixen talls de serveis, de manera que no hagin de ser els consistoris els que ho facin un a un.

Paraules clau

habitatge/