Barcelona acull la iniciativa ‘Ciutats saludables, per a la millora de l’asma infantil’ : Servei de Premsa

Barcelona acull la iniciativa ‘Ciutats saludables, per a la millora de l’asma infantil’

03/05/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’asma és la malaltia crònica més freqüent en els nens, la que indueix més hospitalitzacions i més dies d’escolaritat perduts. Davant aquesta situació, entitats del tercer sector sense ànim de lucre, societats científiques, institucions públiques i el sector privat han unit esforços per primera vegada en la iniciativa conjunta ‘Ciutats saludables, per a la millora de l’asma infantil’ per promoure els bons hàbits de salut respiratòria i millorar el control de l’asma infantil.

En el marc del Dia Mundial de l’Asma, avui s’ha presentat a l’Ajuntament de Barcelona aquest projecte impulsat per la Fundació Roger Torné i la Fundación Lovexair, i que compta amb l’aval de l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap), la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP), la Societat Espanyola de Pneumologia Pediàtrica (SENP) i la Fundació d’Educació per a la Salut (FUNDADEPS), així com amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, i la col·laboració de Novartis.

En paraules de Soledad Román, Directora General de la Fundació Roger Torné, “aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la unió de les entitats promotores, de les societats científiques, i la col·laboració del sector privat, així com d’institucions públiques. Perquè l’asma infantil és una malaltia que no pot ser controlada únicament des de l’àmbit sanitari, sinó que ha de tenir un abordatge social i conjunt”.

En aquest sentit, la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha recordat que el Govern municipal ja ha constituït una taula de treball contra la contaminació de l’aire, en la qual “hi participen molts actors de la nostra ciutat”. A través d’aquesta taula, es treballa per reforçar els recursos destinats a l’atenció pediàtrica en els centres de primària, però també amb programes de salut a les escoles, o amb iniciatives per fer accessibles els fàrmacs a tothom. Tarafa ha insistit que les polítiques municipals incorporen la perspectiva de la salut en diferents àmbits, com per exemple el medi ambient, o la mobilitat, des dels quals s’impulsen polítiques saludables.

Per la seva banda, Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, ha assenyalat que aquest organisme “està plenament compromès en la promoció de la salut infantil, actuant sobre l’entorn i sobre el nen i les seves famílies”, ja que “és clau actuar tant en la persona (a través de l’educació per a la salut) com sobre l’entorn. Per això és fonamental la col·laboració de l’administració amb la societat civil”.

Durant l’acte de presentació han intervingut Soledad Román, Directora General de la Fundació Roger Torné; Shane Fitch, Presidenta de la Fundació Lovexair; la Dra. Laura Valdesoiro, secretaria de la SEICAP i coordinadora del grup d’asma y educació de la SENP; Gemma Tarafa, Comissionada de Salut del Ajuntament de Barcelona; Joan Guix i Oliver, Secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya; i Àngels Costa, Responsable de Relacions amb Pacients de Novartis Farmacèutica.

La iniciativa ‘Ciutats saludables, per a la millora de l’asma infantil’ s’ha marcat com a metes, en primer lloc, sensibilitzar a les famílies sobre la necessitat d’implicar-se activament en la salut respiratòria dels més petits. En segon lloc, millorar el control de l’asma infantil per garantir una bona salut respiratòria en l’adult. I finalment, apropar el coneixement de l’asma a l’àmbit educatiu i implicar al professorat en la promoció d’hàbits respiratoris saludables entre els nens. Segons Román, “per a un bon control de l’asma infantil és de vital importància que tant les famílies com l’entorn educatiu, comptin amb informació rigorosa i útil que els permeti tenir un millor coneixement de la malaltia”.

Per la seva part, Fitch ha comentat “entenem la formació i l’educació com la millor forma d’aprendre les pautes que ens permetran prevenir i controlar millor les conseqüències de l’asma i, en general, la nostra salut pulmonar”.

Sota el nom de ‘Barcelona Respira’, la campanya s’engega a la ciutat comtal en la qual el proper 7 de maig, en el CEM Olímpics de la Vall d’Hebron d’11.00h a 14.30h, es durà a terme una jornada de sensibilització per a famílies en la qual pares, mares i nens/es podran participar en un esdeveniment de caràcter lúdic educatiu amb tallers didàctics amb conceptes bàsics i primordials sobre l’asma, gimcanes d’activitats infantils per reforçar el control de la patologia a través de l’autocura. “Es tracta d’una jornada lúdica on els nens aprendran jugant com manejar millor l’asma”, ha indicat Fitch.

D’aquesta manera, en el marc de la campanya es desenvoluparan jornades lúdic educatives, dirigides a famílies; tallers escolars, per dotar als docents de les eines necessàries per promoure a l’escola un major coneixement de la salut respiratòria i de l’asma; i la plataforma web http://mejorandoelasmainfantil.com/, que inclou informació general sobre el projecte, materials i descarregables sobre l’asma infantil i la salut respiratòria, tant per la població general com per a la formació del professorat. A més a més, també es podrà seguir tota la campanya a través del compte de Twitter @asmainfantil i el hashtag #asmainfantil.
La campanya ha aconseguit reunir a societats científiques de diferents especialitats i nivells assistencials que han col·laborat estretament en l’elaboració dels materials i tallers. En paraules de la Dra. Valdesoiro, “aquestes iniciatives milloraran el coneixement de la malaltia per part de professors, pares i nens, així com la difusió de la mateixa, per arribar a la mateixa fi, el control de la malaltia, passant per un diagnòstic correcte. El diagnòstic tardà de la malaltia, en ocasions dificulta el seu tractament i evoca en un remodelat de les vies aèries precoç que desemboca en un adult asmàtic”.





Paraules clau

salut/