Les noves polítiques LGTBI, a debat en el 2n Congrés Eurpean Rainbow Cities, que se celebra a Barcelona : Servei de Premsa

Les noves polítiques LGTBI, a debat en el 2n Congrés Eurpean Rainbow Cities, que se celebra a Barcelona

20/05/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona acull el 2n Congrés European Rainbow Cities, que organitza la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. En la inauguració d’aquest congrés, la regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha defensat el treball en xarxa dels municipis per definir les estratègies i les polítiques que permetin donar resposta a les diverses formes de desigualtat que pateixen sovint persones LGTBI.

La reflexió i el debat sobre l impuls i el desplegament de les polítiques LGTBI és el principal repte d’aquesta segona edició del congrés que inclourà reflexions sobre l’avenç en les polítiques relacionades amb les persones trans i intersexuals; sobre el bullying a les escoles per motiu d’identitat de gènere i/o orientació sexual; sobre la inclusió de la perspectiva feminista a les polítiques LGTBI i viceversa, o quin és el paper que tenen es moviments socials i el propi col·lectiu en relació a la definició i el desplegament de les polítiques.

El congrés també aborda els marcs normatius que en l’actualitat protegeixen els drets LGTBI, des d’una mirada de crítica constructiva i plantejant la pregunta sobre si són on o els adequats.

Laura Pérez ha recordat el paper de Barcelona com ha ciutat pionera a l’Estat espanyol i a Europa en el desplegament de polítiques LGTBI des del 2006, “amb un pla que en el seu moment va ser força ambiciós, amb la creació d’un consell LGTBI, entre altres mesures”. També s’ha referit a la llei catalana LGTBI que “ens atorga un marc per avançar amb més força”. Però Pérez ha manifestat que “cal fer passes més grans, i les ciutats aquí tenen un paper cabdal”. “Les ciutats –ha conclòs Pérez- podem ser la punta de llança en la defensa i la visibilització dels drets LGTBI, i també tenim un espai privilegiat per treballar des de la proximitat”.

 

Primera jornada de debat

Durant aquesta primera jornada de debats, el Congrés European Rainbow Cities ha fet una crida a totes les administracions públiques perquè treballin de forma coordinada per fer front a les diferents formes de desigualtats. “Actualment l’administració aborda els diferents eixos de discriminació per separat quan a la pràctica les persones són un encreuament de tots ells i, per tant, les problemàtiques concretes no són distingibles o aïllables”, ha dit Gerard Coll Planas, coordinador del Congrés i investigador principal del Grup de Recerca “Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació” (GETLHIC) de la UVic-UCC.

Aquest és un dels quatre reptes que planteja el Congrés que s’està celebrant a la Casa Milà – La Pedrera, coincidint en el calendari amb la commemoració del Dia Internacional Contra l’Homofòbia i la Transfòbia, el passat 17 de maig. El segon és articular la feina feta per les diferents administracions per tal que cooperin, en tercer lloc la trobada també alerta de la manca d’estudis com a base per dissenyar polítiques d’igualtat i, finalment, es fixa com a prioritari el desenvolupament de polítiques públiques en entorns rurals.

En la roda de premsa de presentació del Congrés, Coll Planas l’ha definit com “una caixa d’eines per compartir idees i recursos que després es puguin aplicar a cada territori”. En aquest sentit, el Congrés debat les polítiques d’igualtat públiques i locals contra la LGBTIfòbia, especialment aquelles que es despleguen en entorns no metropolitans, amb unes especificitats molt particulars: invisibilitat del col·lectiu LGTBI i el fet que “sortir de l’armari implica de forma directa tot l’entorn familiar, cosa que porta a moltes persones a viure ocultes, a marxar o a portar una doble vida” diu Coll Planas. El Congrés presenta les experiències de les illes Canàries, la comarca d’Osona, el col·lectiu agrogay de A Ulloa a Galícia o el programa Movisie, Centre Holandès pel Desenvolupament Social.

Un altre dels temes que aborda el Congrés és el bullying per motiu de diversitat sexual i de gènere entre infants i joves transsexuals, a través d’experiències com la de l’Ajuntament de Manchester, Barcelona o les colònies Oasis. Miquel Missé, coordinador del Congrés i investigador del Grup de Recerca GETLHIC de la UVic-UCC, ha afirmat que “a l’escola l’anomenada LGTBIfòbia és en el fons una discriminació per motius de gènere”.

Més enllà de l’escola, les polítiques adreçades al col·lectiu trans en tots els àmbits també centraran bona part del Congrés. Inserció laboral, educació i violència escolar, processos de transició, accions d’acompanyament i assistència d’aquest col·lectiu… són temes que “cada vegada més disposen de polítiques especifiques per a abordar-los”, ha dit Missé.

Altres temes de reflexió seran les polítiques intersex, adreçades a aquelles persones amb diferències en el desenvolupament sexual, i l’asil polític i el refugi de persones perseguides en els seus països degut a la seva orientació sexual o identitat de gènere.

El Congrés l’organitza la UVic – UCC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L’esdeveniment ha obert les portes aquest matí amb 300 persones inscrites i llista d’espera des de fa setmanes. Entre els assistents hi ha tècnics i polítics de l’àmbit municipal, investigadors i activistes.

En la inauguració del Congrés, el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, ha valorat la importància de combinar la recerca i la transferència de coneixement per avançar en la comprensió, l’acceptació i el respecte de la diversitat sexual i de gènere. Tot i això ha afegit que, “malgrat que la plena normalització social de les perspectives trans és encara un projecte complex, les bases s’estan posant molt sòlides”. Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha remarcat que “les ciutats podem ser punta de llança i l’espai idoni per al desplegament de polítiques públiques compromeses que facin front a les diferents formes de discriminació”. De la seva banda, Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Benestar i Famílies de la Generalitat de Catalunya, ha fet èmfasi en la Llei 11/2014 que ha definit com “una llei de tots els ciutadans: tothom n’és beneficiari”. El diputat delegat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, ha qualificat aquesta llei com a pionera i ha dit que “el municipalisme ha de jugar un paper clau en el seu desplegament, a través de plans adaptats a les dimensions dels diferents pobles i ciutats”.

 

Línia d’estudis LGTBI de la UVic-UCC

El principal objectiu d’aquesta línia de recerca de la UVic-UCC és fomentar els estudis sobre les realitats i perspectives del col·lectiu lesbià, gai, trans, bisexual, queer i intersex. Els seus principals àmbits d’interès són la formació en l’àmbit de la diversitat sexual i de gènere, el foment de les polítiques públiques d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere, la recuperació de la memòria històrica del col·lectiu, així com la construcció històrica de les seves categories identitàries, i la investigació i el disseny d’intervencions per tal de millorar la qualitat de vida de les persones trans.

L’equip de la Línia d’Estudis LGTBI de la UVic-UCC va ser el coordinador acadèmic del projecte Against Homophobia. European Local Administration Devices (AHEAD), cofinançat per la Direcció General de Justícia, Llibertat i Seguretat de la Comissió Europea (2010/2011), en el marc del qual es va organitzar la primera edició del congrés European Rainbow Cities.





Paraules clau

lgtbi/