Barcelona celebra el Dia Internacional dels Arxius : Servei de Premsa

Barcelona celebra el Dia Internacional dels Arxius

05/06/2016Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona celebrarà el Dia Internacional dels Arxius, que es commemora el dia 9 de juny, amb jornades de portes obertes als arxius municipals, exposicions, visites teatralitzades i un taller de conservació de fotografies, entre altres activitats.

Aquesta efemèride se celebra coincidint amb la data de fundació del Consell Internacional d’Arxius de la UNESCO, el 9 de juny 1948, i té com a objectiu posar en valor el paper dels arxius, tant en la transparència administrativa, com en la rendició de comptes democràtica, així com en la preservació de la memòria social col·lectiva i la investigació històrica.

Barcelona se suma així a la cita internacional amb un programa que inclou activitats per conèixer el patrimoni documental de la ciutat i promoure el paper essencial dels arxius com a garants de l’accés al coneixement i la preservació de la memòria individual i col·lectiva. Des de l’Arxiu Municipal de Barcelona, es convida a participar d’un programa ampli i variat d’activitats amb exposicions, tallers, visites, jornades de portes obertes i taules rodones, als diferents centres d’arxiu de la ciutat. Entre altres, tindrà lloc una visita teatralitzada al Centre Cívic de Can Deu, a les Corts, el 9 de juny, sota el títol “Can Deu, les parets i els documents parlen”, i una visita comentada el dia 7 de juny a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona que es titula “Documentar/Documentals. L’Arxiu Contemporani en els reportatges de tv3”, a càrrec de la documentalista Miracle Tous Jerez. També s’organitzarà un taller sobre la conservació de les fotografies “Fotos en conserva. Mitjans casolans per guardar les teves imatges”, el dia 9 de juny, als arxius municipals de Sant Andreu i Sant Martí.

Podeu consultar el programa complet d’activitats del Dia Internacional dels Arxius en el document adjunt (PDF ADJUNT).

 

Més de 50.000 usuaris i consultes de fins a 270.000 documents

L’Arxiu Municipal de Barcelona està format per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, la xarxa d’arxius municipals de districte i els Arxius Centrals. Aquests centres d’arxiu garanteixen la conservació del patrimoni documental de la ciutat i l’accés per part de la ciutadania. En ells s’hi conserva la documentació produïda pels òrgans de govern de la ciutat, des de la creació del règim municipal de Barcelona a mitjans del segle XIII fins a l’actualitat; més de 49 quilòmetres de documents i més de 3,3 milions de fotografies. A més, també és el dipositari de fons i col·leccions de procedència privada, que complementen i redescobreixen aspectes concrets i quotidians de la ciutat.

Tot aquest patrimoni documental es conserva, classifica, organitza i difon amb un doble objectiu. D’una banda, ajudar a una major transparència, eficàcia i eficiència de la pròpia administració i, de l’altra, garantir el dret d’accés als documents a tots els ciutadans i ciutadanes i alhora promoure el coneixement de la història de Barcelona i els seus barris.

El 2015 es van atendre més de 50.000 usuaris i es van consultar fins a 270.000 documents.

A més, l’Arxiu Municipal de Barcelona té publicat el Catàleg en línia, un portal obert a tothom on s’hi poden consultar i descarregar milers d’imatges i documents entre fotografies, cartells, dibuixos, gravats, plànols i documents textuals, en aquest enllaç: www.bcn.cat/arxiu/cataleg.

 

Barcelona s’acull a la Declaració Universal sobre els Arxius

A més, al mes de maig, Barcelona es va acollir a la Declaració Universal sobre els Arxius, amb una declaración institucional aprobada per unanimitat de tots els grups municipals. I que reconeix que els arxius “constitueixen un patrimoni únic i insubstituïble que es transmet de generació en generació” i marca com a finalitat dels arxius gestionar els documents “des del seu origen amb la finalitat de preservar-ne el valor i el significat”. Amb aquesta declaració, l’Ajuntament es compromet a potenciar potenciar la seva correcta administració i gestió adequada per asegurar-ne l’autenticitat, fiabilitat, integritat i accessibilitat a tothom.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
arxius/ Dia Internacional dels Arxius/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina